![]() |
nieudana zmiana biosu pomocy!!!
Witam!!!
Dzisaj postanowilem zmienic firmware mojej nagrywarki Aopen CRW1232A na nowszy. Sciagnalem nowy bios ze strony Aopen i wszystko poszlo dobrze lecz po restarcie system wykrywa moja nagrywarke jako RICOH FirmwareLoader1 . Tacka niechce sie wysunąć i swiatelko w nagrywarce caly czas mryga. Czy ktos wie o co chodzi?? Jak moge przywrocic nagrywarke do zycia?? Z gory dziekuje za pomoc!!! Pozdrawiam |
Witam!
1. Po co zmieniales bios? cos zle dzialalo, czy to byla zachcianka? 2. W jaki sposob dokonales aktualizacji biosu? 3. Podaj dokladnie jaki miales bios i link z jakiego sciagnales ten nowy. |
1. zachcianka
2. Sciagnalem plik ze strony Aopen 1232a_f101.exe 3. to byl podstawowy bios w wersji 1.0 a nowy sciagnalem z http://download.aopen.com.tw/downloa...Model=CRW1232A |
A da się wgrać do tego napędu ten nowy bios? Napisz jaki komunikat wyskoczył.
|
Witam!!!
Niewiem jakim cudem ale po dzisejszym porannym uruchomieniu komputera system wykryl prawidlowo nagrywarke i nowy bios:D. Dziekuje wam za zainteresowanie sie tematem. Co do pytania @SEBAW po wgraniu biosa wyskoczyl komunikat ze wszystko przebieglo dobrze i aby dokonczyc zmiane trzeba uruchomic jeszcze raz komputer. Tak zrobilem i po uruchomienu moja nagrywarka zmienila nazwe.Ale jak juz wspomnialem wszystko powrocilo do normy:D Pozdrawiam |
Witam!
No tak.. bo robiles aktualizacje biosu w Windowsie... szalony!!! na przyszlosc rob to z poziomu DOS'a - bedzie bezpieczniej. |
... Remix, to nic szalonego robić aktualizację biosu w Windzie (ja też tak zrobiłem :taktak: ), grunt by żadne antywiry i ogniomurki nie pracowały, no i wiaderko prądu w zapasie jest konieczne :cool:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:57. |