![]() |
Authoring DVD , Kompresja
mam kilka pytań stego co wiem podstawowy proces tworzenie płyty DVD składa się :
- zgraniem materiału z kamery cyfrowej - obróbka - jakiś authoring - i wypalenie Chciałem się dowiedzieć jakich programów użyć żeby jakość była jak najlepsza ( chodzi mi o zgranie 55 min filmu ) , chciałbym jeszcze wiedzieć czy proces który przedstawiłem jest prawidłowy jeśli nie to naiszcie jaki jest prawidłowy . Z góry dzięki za odpowiedzi !!!!!!!!1 |
zgranie - SCENALYZER - IMO the best
obrobka - Canopus Edius 2.5 ewentualnie Adobe Premiere Pro, chociaz jezeli jestes poczatkujacy to Ulead Video Studio albo Pinnacle 9 authoring - DVDLAB - prosty, a mozna zrobic bardzo ladne menu, duze mozliwosci wypalenie - nero miedzy obrobka a authoringiem powininna byc jeszcze taka czynnosc jak kodowanie - dzwiek najlepiej do AC3 (jezeli trzeba ze wzgledu na miejsce) - beesweet i po problemie - obraz - CCE albo Canopus Procoder 1.5 lub 2.0, z tym ze Procoder chyba lepiej sie nadaje, ja go uzywam i jakosc jak dla mnie jest super powodzenia |
A jeśli już obrobię ten film w Pinacle Studio 9 to w jakiej postaci( najlepiej bezstratnej iczy się da ?) mam go zapisać ( i jak ) żeby potem móc go poddać authoringowi ?
|
Ja uzywam do zgrania Adobe Premiere 6.5 potem dzwiek na AC3 FFMPEG no i tak jak wyzej Canopusa do kompresji, a do authoringu TMPEG DVD Author
|
A co myślicie o programie MainConcempt Mpeg Encoder
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie mam tak bogatych doswiadczen jak Ty, ale ja zostawilem Mainconcepta ze wzgledu na jego czas kodowania, nie wiem z jakiej wersji korzystalem, ale byla rzeczywiscie b. wolna. przeszedlem (za Twoja zreszta rada) na Procodera i jest pieknie.
generalnie robie CBR, moze tu Mainconcept przegrywa w predkosci z CCE i Procoderem? nie chce mi sie tego sprawdzac bo dla mnie liczy sie jedynie Procoder i innych koderow na dysku juz nie mam |
Wykorzystaj więcej jego możliwości i przejdź na VBR :)
|
ideJ, nie musze, moje filmy z reguly mieszcza sie przy bitrate 8200 na 1 plytce, wiec po co VBR? jak sie nie mieszcza to robie CBR, ale jest tak sporadycznie.
-edit- mialo byc "jak sie nie mieszcza to robie VBR" oczywiscie, pomylka, v i c leza blisko na klavirze ;) |
skąd Procoder ?
Dajcie jakiś link na Pro Codera!
dzięki |
wierog, napisalem Ci na priva, a linka nie dostaniesz bo nie ma wersji demo z tego co sie orientuje.
|
dzięki
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:33. |