Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Authoring DVD , Kompresja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/authoring-dvd-kompresja-38488/)

Daxi 19.08.2004 18:43

Authoring DVD , Kompresja

mam kilka pytań stego co wiem podstawowy proces tworzenie płyty DVD składa się :

- zgraniem materiału z kamery cyfrowej
- obróbka
- jakiś authoring
- i wypalenie

Chciałem się dowiedzieć jakich programów użyć żeby jakość była jak najlepsza ( chodzi mi o zgranie 55 min filmu ) , chciałbym jeszcze wiedzieć czy proces który przedstawiłem jest prawidłowy jeśli nie to naiszcie jaki jest prawidłowy . Z góry dzięki za odpowiedzi !!!!!!!!1

pykson 19.08.2004 19:50

zgranie - SCENALYZER - IMO the best
obrobka - Canopus Edius 2.5 ewentualnie Adobe Premiere Pro, chociaz jezeli jestes poczatkujacy to Ulead Video Studio albo Pinnacle 9
authoring - DVDLAB - prosty, a mozna zrobic bardzo ladne menu, duze mozliwosci
wypalenie - nero

miedzy obrobka a authoringiem powininna byc jeszcze taka czynnosc jak kodowanie
- dzwiek najlepiej do AC3 (jezeli trzeba ze wzgledu na miejsce) - beesweet i po problemie
- obraz - CCE albo Canopus Procoder 1.5 lub 2.0, z tym ze Procoder chyba lepiej sie nadaje, ja go uzywam i jakosc jak dla mnie jest super

powodzenia

Daxi 27.08.2004 06:55

A jeśli już obrobię ten film w Pinacle Studio 9 to w jakiej postaci( najlepiej bezstratnej iczy się da ?) mam go zapisać ( i jak ) żeby potem móc go poddać authoringowi ?

wolfen3 27.08.2004 16:15

Ja uzywam do zgrania Adobe Premiere 6.5 potem dzwiek na AC3 FFMPEG no i tak jak wyzej Canopusa do kompresji, a do authoringu TMPEG DVD Author

Daxi 31.08.2004 15:27

A co myślicie o programie MainConcempt Mpeg Encoder

pykson 31.08.2004 23:55

Cytat:

Napisany przez Daxi
A co myślicie o programie MainConcempt Mpeg Encoder

moze i wyciagniesz jakosc uzyskiwana w CCE i ProCoderze ale na pewno kilkakrotnie dluzej to potrwa (czas kompresji)

CobraVerde 01.09.2004 16:40

Cytat:

Napisany przez pykson
moze i wyciagniesz jakosc uzyskiwana w CCE i ProCoderze ale na pewno kilkakrotnie dluzej to potrwa (czas kompresji)

jak wynika z moich doświadczeń to Mainconcept jest szybszy od Procodera 2 (w trybie High 2-pass i Mastering) i CCE (jeżeli ustawisz w CCE więcej niż 2 przebiegi kodowania VBR, co jest naturalnie bardzo zalecane). ale jakość MC jest zauważalnie gorsza od Procodera i CCE jak na moje wybredne oko ;)

pykson 01.09.2004 22:17

nie mam tak bogatych doswiadczen jak Ty, ale ja zostawilem Mainconcepta ze wzgledu na jego czas kodowania, nie wiem z jakiej wersji korzystalem, ale byla rzeczywiscie b. wolna. przeszedlem (za Twoja zreszta rada) na Procodera i jest pieknie.
generalnie robie CBR, moze tu Mainconcept przegrywa w predkosci z CCE i Procoderem? nie chce mi sie tego sprawdzac bo dla mnie liczy sie jedynie Procoder i innych koderow na dysku juz nie mam

ideJ 02.09.2004 00:21

Wykorzystaj więcej jego możliwości i przejdź na VBR :)

pykson 02.09.2004 09:31

ideJ, nie musze, moje filmy z reguly mieszcza sie przy bitrate 8200 na 1 plytce, wiec po co VBR? jak sie nie mieszcza to robie CBR, ale jest tak sporadycznie.

-edit-
mialo byc "jak sie nie mieszcza to robie VBR" oczywiscie, pomylka, v i c leza blisko na klavirze ;)

wierog 04.09.2004 21:28

skąd Procoder ?

Dajcie jakiś link na Pro Codera!
dzięki

pykson 04.09.2004 21:40

wierog, napisalem Ci na priva, a linka nie dostaniesz bo nie ma wersji demo z tego co sie orientuje.

wierog 04.09.2004 21:47

dzięki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:33.