![]() |
Kilka słów o dystrybucjach linuxa
Postanowilem sie z wami podzielic paroma moimi doswiadczeniami z tym systemem poniewaz poniekad uzywam go od kilku lat (z duzymi przerwami), a od miecha non stop.
Na tym forum widzialem tylko potyczki na temat MDK'a i musze powiedziec, że nie kazdy linux jest tak zwalony jak Mandrake. Zaczynając od upierdliwego supermounta poprzez xfree, ktore nie pozwala na uzyskanie 100Hz na moim monitorze - co bym nie zrobil jest max 85Hz podczas gdy na suse jest oki. Poprzez szereg zmian w tej dystrybucji bylo kolejna brak obslugi DMA w wersji 9.1, w 9,2 już wszystko cacy i wiele wiele innych, a o wspomnianym wczesniej supermount szkoda gadać. Kiedys nie moglem zamontować dysku na drugim kontrolerze paranoja totalna, ale no właśnie jest ale mimo moich zmagać i niedoróbek systemu trzeba pamiętać że linux jest głównie za free czyli darowanemu koniowi sie w zeby nie patrzy i juz miech jak nie mam wlaczonego firewalla a system chodzi czego nie da sie powiedziec o Windows(R) XP, ktory pada po 20 minutach zarazony msblastem albo sasserem(czy oni naprawili wogole tego buga skoro inny robal go wykorzystuje po zainstalowaniu laty na poprzedniego?). Nawet najgorszy linux jest lepszy od najlepszego windowsa - takie jest moje zdanie nie musi sie kazdy z nim zgadzac to nie komuna. I najważniejsze - nie tylko Mandrake istnieje a to ze ja go uzywam nie jest wyborem ale przymusem(mam badblocki na hd i nie moge polozyc nic innego tylko Mdk bede szukal innej dystry). Jest jeszcze RedHat (i Fedora), Suse - tu polecam, PLD, Aurox(to jak redhat) i wiele wiele innych bardziej dopracowanych lub pod niektorymi wzgledami mniej ale swiat linuxa nie ograniczy sie do 5-ciu wersji i jednej nowosci co rok lub dwa. A to i tak tylko linuxy a jest jeszcze BSD, QXL....! Na koniec tego posta chcialem podziekowac wszystkim userom windows, ktorzy czynia swiat linuxa bezpiecznym. Juz wyjasniam: Poniewaz znaczna czesc uzywa windows to i tez "wyspecjalizowani" uzytkownicy pisza na ten os rozne wirusy trojany robaki i inne co by to bylo gdyby nagle wszyscy przezucili sie na linuxa - wtedy tamci by zaczeli rzezbic na pingwina swoje wypociny i to juz nie byl by moj kochany bezpieczny systemik. Co do ludzi i sadazy twierdzacych ze windows jest bezpieczniejszy to robi mi sie ich zal - chyba sobie nie montowali neostrady pod xp :) i tradycyjnie Pozdro |
ale o co chodzi??
ktoś się z Ciebie nabijał, że używasz linuxa?? czy musiałeś się wygadać/wyżalić/pochwalić/inne* ____________________________ * - niepotrzebne skreślić ??? no offence |
no i ???
text jest reklama, pruba przekonania kogos do linuxa, czy powstal bez konkretnego powodu w przyplywie chwili ??? |
Witam i pisze od razu ze moim zamiarem nie bylo rozpoczecie wojny Windows vs. Linux.
Gdzies czytalem chyba w Chipie ale nie jestem pewny ze na serwery ktore stoja na Windowsie bylo prawie tyle samo atakow co na serwery oparte o Linuxa. Chodzi o skuteczne ataki. Jedziemy dalej na Winde pisze sie wirusy poniewaz jest popularna i uzywa jej na pewno 90% uzytkownikow ( nie chodzi tu o stacje serwerowe ), wiec nie ma zbytno sensu pisania robakow itp. pod Lina bo zarazil by on niewielka ilosc komputerow. Gdyby Linux byl tak popularny w srodowisku Userow co Winda to napewno powstawalo by tyle wirusow co na Windowsa. Choc Linux ma tu lekka przewage bo jest projektem otwartym. Jezeli chodzi o gry to ktos kto lubi grac w najnowsze gry typu DOOM3, Far Cry to Linux odpada. Chyba ze istnieja dobre i wydajne emulatry ze srodowiska Windows. LInux tez jest mniej przyjazny dla malo zaawansowanego uzytkownika choc jak ktos by sie uparl to potrafil by sobie go skonfigurowac i nauczyc sie obslugi. I na koniec Linux pod wzgledem bezpieczestwa przed wirusami przesciga Winde, ale za to traci na latwosci obslugi. A i ciekawostka Windows 2000 zawiera 65mln linijek kodu a Linux nie powiem o jaka dystrybucje chodzi cos chyba do 40mln wiec Windows jest bardziej rozbudowany. Pozdro |
rozmowa "co jest lepsze, windows czy linux" jest na poziomie dyskusji - co jest lepsze: slon czy wiertarka...
bez obrazy przemo_one, ale to co napisales to jakas propaganda i nic z tego konkretnego nie wyplywa. Po prostu twoja opinia/przemyslenia luzno rzucone proponuje eot. |
To ja sie wtrące, to, że używam Mandrake to nie moje upodobanie, tylko przymus.
Jakbym się nie starał pod RedHatem nie moge uruchamoić mojej dźwiękówki, liczne próby załadowania emu10k (to było jakoś tak) kończyło sie kitem...a to dość dobra dystrybucja. Testowałem też Slackware, też nic z tego nie wyszło - poszło jak zwykle o sprzęt...Nie mówie, że żadna dystrybucja nie poskromi mojego kompa, poprostu już mi sie nie chce testować. W paru zdaniach moge Ci każda dystrybucje opisać. Mandrake od wersji 9.0 obsługuje cały mój sprzęt (a chodzi o wygode prawda ?) Linux jest linuxem - nie ważne jaka dystrybucja, jak ktośchce się w niej orientować wybiera wersję, która mu najbardziej odpowiada... Przecież kumputer stoi w domu, nie jest serwerem, służy do rozrywki, multimediów itp. Nieaktualizowany linux jest nie mnej dziurawy jak windows... Następna rzecz - linux nie jest pępkiem świata, w przyszłości będzie także potrzebny windows/longhorn/blackcomb/... na linuksie wszystkiego nie zbudujesz. przemo_one "na tym forum widziałeś tylko potyczki z MDK"... cóż trudno się mówi, zawsze możesz wejść na www.linuxroot.tk (i forum), a także na www.linux.com.pl/forum są także inne fora gdzie masz tego (za przeproszeniem) w cholere ;) Offtopic forum cdr to raczej nie forum linuxowe. Postuje (między innymi też ja) tematy o MDK, bo to jest dla początkującego użytkownika "przyjazny" system. Gdybys nie znał linuxa a podsunąłbym Ci Slackware to byś sie zraził....tak samo byłoby z innymi. Tak samo porównanie linucha z windą to paranoja - tego sie nie da ze sobą porównać - tam nie ma nic podobnego. "wtedy tamci by zaczeli rzezbic na pingwina swoje wypociny i to juz nie byl by moj kochany bezpieczny systemik" - tu sie zgadzam, ale to co jest podłączone do neta to nigdy nie jest bezpieczne. przemo_one może podasz powód napisania tego tematu ??? ktoś cie zdenerowował czy jak ??? |
Celem tego posta jest jedna sprawa chociaz owiana roznymi innymi "pogldadami" - tak "pogladami" ja nic nie wciskam nie sprzedaje(linux jest za free) nie przychodze do domu i nie rozsypuje brudu na podlodze zeby go potem sprzatnac Linuxem
Moi znajomi jak zobaczyli Mandrake'a to zastanawiali sie "co to ma byc i to juz 10 tego bylo" wiec chcialem wspomniec na tym forum ze nie tylko Mandrake jest ale takze i inne dystrybucje a jest ich ogrom Kiedys zapytalem jednego kolege czy instalowal linuxa odpowiedzial mi: "nie jeszcze nie instalowalem tego programu" tak jakby mial to byc jakis mp3player lub inny program pod windows Pozdrowka |
Niestety linux poszedł z mojego dysku w niepamięć od kiedy zakopilem karte (tuner satelitarny) cyfrowy i nie radził sobie z nim już przy starcie wywalał i nic nie pomogło podobno przebudowa jajka cos mogła pomudz ale po co się męczyć Windows cie wyręczy .
|
linux dla mnie nie ma mocnych ... przynajmniej u mnie w domu - router shorewall/squid/snort/prelude samba ...
:spoko: <- LINUX NA SERVER!!! |
Mi sie podoba pld, tylko niestety nie jest najlatwiejsze w konfiguracji ...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:54. |