![]() |
Przenoszenie systemu z PATA na RAID SATA
Jak przenieść system windows xp z pojedynczego dysku PATA na RAID SATA?
Drivery zainstalowane, pod windowsem odpalonym z PATA wszystko ładnie działa. Jeżeli jednak przekopiuję ghostem partycje systemową na RAID i ustawię bootowanie z SCSI (AFAIK na płytce a7m8x deluxe tak bootoje się z SATA) to przy starcie dostaję komunikat, że na dysku nie ma systemu. Jak odpalę instalkę windy, to RC loguje się, widzi dysk, wchodzi do katalogu c:\windows - czyli wygląda OK. Naprawa systemu też działa. Nie mogę tylko wystartować. Niestety, nie mogę sobie pozwolić na instalkę systemu od zera, bo mam kilka programów, których nie potrafię sam zainstalować i/lub nie mam wersji instalacyjnych (chyba, że ktoś mi poleci metodę i soft by po postawieniu windy "zainstalować" wszystkie progsy z backupu). |
Cytat:
Windows XP tak ma np. nie odpalisz go na innym komputerze jeżeli wsadzisz tam dysl z systemem Windows XP z innego kompa. Możliwe, że to się czepia dysków. |
Nie raz i nie dwa odpalałem winxp postawione na innym kompie - zawsze płakał, że coś mu nie pasuje, ale zazwyczaj wstawał. A zawsze zaczynał przynajmniej odpalanie.
Tu problem jest inny - to jest ten sam komp. Wymieniam tylko dyski z jednego PATA na RAID na SATA (kontroler na płycie głównej a7n8x czyli Sil 3112 i ustawiony raid striped dyski 2x160GB SATA Samsunga) |
Nie widzi dysku!
Nie widzi bo nie ma zainstaowanych sterownikow SATA, instaluje sie je w trakcie stawiania windy, zaraz na poczatku z "F6". Z dyskietki - nie z bootowania systemu - choc czasami to dziala. |
Cytat:
Ale na początku windy się instaluje SATA więc chyba raczej lipe masz |
Cytat:
Update Oj, ja głupia blondynka. Tyle razy robiłem podobne numery i zapomniałem o podstawowej rzeczy - nie ustawiłem aktywnej partycji na nowym dysku. Po aktywacji poszło. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:03. |