Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Liteon 451S - I/O Error (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-451s-o-error-38583/)

mirexz 05.09.2004 20:28

Już jest dobrze!
Zainstalowałem nowe sterowniki do NVIDIA nForce 2 na orginalnej płycie były tylko do nForce.
Dzięki rady. :jupi:

pawelblu 23.08.2004 10:42

Jak juz zrobisz to co wyzej ale w tej kolejnosci: stery IDE, ASPI i nie pomoze to wywal kanal IDE z managera i zresetuj kompa - powinien wgrac sie na nowo.

pykson 23.08.2004 10:34

tak jak juz napisano: sprawdz aspi oraz via4in1 (jezeli potrzebujesz), ale ja bym dodatkowo dla pewnosci kupil jakas verbatim (fabryka MCCO) i sprawdzil na niej, co wykluczy ewentualnosc, ze przyczyna moze byc niska jakosc plytek

ratat 22.08.2004 20:21

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Tak po mojemu , to wywalił bym litka na śmietnik
i poszukał jakiegoś normalnego palnika DVD.

A ja bym nie wywalał, bo to g..no, a nie wina akurat Litka, mogło być to samo na NEC-u czy Pioneerku. Moja rada - zainstaluj najnowsze ASPI oraz koniecznie najnowsze sterowniki do kontrolera IDE (najlepiej wejdź na stronę producenta płyty i pobierz nowe).
Oczywiście niczego nie gwarantuję;)
A z innej beczki - przyczepianie się do Litka to jak wyśmiewanie posiadacza Ferrari z Mercedesa klasy S. Może po prostu nie wystarczyło kasy?? W końcu jeszcze niedawno NEC kosztował o 150-200 zeta więcej...A i tak trzeba ponoć do niego dokupić DVD, więc dodatkowo wydać 120 zetów. A może ktoś kupował jako pierwszy w swoim otoczeniu, o tym forum nie miał zielonego pojęcia i po prostu wybrał tą firmę, która robi świetne nagrywarki CD?? A w końcu - większość posiadaczy Litków jest z nich zadowolona, a najbardziej sarkają na nie niektórzy posiadacze NEC-ów czy innych Pionków...

mirexz 22.08.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez pykson
standardowo: napisz na jakich plytkach sie meczysz, jakim softem palisz, sprawdz wlaczone DMA dla tego napedu, i napisz czy to zdazylo sie pierwszy raz czy tez nagrywales juz plytki i co jakis czas zdaza sie ten blad.

Soft: Nero, Decryptor
Płytki: TDK, XiDEX (dowolna)

Coś takiego miałem zawsze po reinstalacji sytemu jak wróciłem do pierwotnego win 2000 prof to wszystko było OK.
A teraz mam tylko XP i wielki problem. :)

pykson 22.08.2004 02:06

standardowo: napisz na jakich plytkach sie meczysz, jakim softem palisz, sprawdz wlaczone DMA dla tego napedu, i napisz czy to zdazylo sie pierwszy raz czy tez nagrywales juz plytki i co jakis czas zdaza sie ten blad.

Czołgista 22.08.2004 01:07

Tak po mojemu , to wywalił bym litka na śmietnik
i poszukał jakiegoś normalnego palnika DVD.
(ale jestem ukierunkowany i piszę tędencyjnie )
Dlatego prosze niebrać tego co napisałem na 100%.
Pozdrawiam i proszę poczytać na forum co piszą o Litkach.

mirexz 22.08.2004 00:12

Liteon 451S - I/O Error

Pojawia mi się na czystym sytemie XP poniższy komunikat.

Device [1:0:0] LITE-ON DVDRW LDW-451S GSB9

CDB: 2A 00 00 00 00 00 00 00 10 00
Interpretation: Write(10) - Sectors: 0 - 15
Reason: Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.

Czy ktoś może zna lekarstwo na powyższą przypdałość?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:42.