![]() |
LG CED-8080B
Witam!
To znowu ja jestem zmuszony opisać dalszy ciąg moich perypetii z nagrywarką LG CED-8080B. Jak może niektórzy z was pamiętają mój problem polega na tym, że napęd sprawuje się bez zarzutu jeśli chodzi o zwykłe płyty CD-R natomiast nie radzi sobie z płytą CD-RW f-my SONY. Jest to o tyle ciekawe, że kupiłem nagrywarkę mając jeszcze poprzedni komputer. Ostanio zmieniłem komputer (konkretnie płytę główną na ABIT-RAID i procesor na CELERON 800) i napęd zachowuje się tak jak się zachowywał, tzn. nie wykrywa wogóle nieszczęsnej płyty CD-RW. Oddałem napęd do serwisu LG i tam naocznie przekonałem się, że po podłączeniu napędu do innego kompa chodzi bez zarzutu. Myślałem więc, że to może kwestia przewodu IDE. Zamieniłem więc przewody od zwykłego CD-ROM'a z tym od CD-RW. To samo. Podłączyłem następnie napęd do złącza na przewodzie bliższego płyty głównej (myślałem, że może ma tu wpływ zbyt duża długość przewodu). To samo. I w tym momencie już zgłupiałem. Co jest grane? Dlaczego wszystkie inne płyty z wyjątkiem tej jednej chodzą bez zarzutu? Dlaczego ta feralna płyta chodzi na innych napędach i na moim napędzie, ale podłączonym do kompa w serwisie? Nie chce mi się wierzyć abym w dwóch różnych komputerach (starym i nowym) miał taką samą usterką. Czy konfiguracja systemu (Win98SE) ma jakiś wpływ na odczyt płyt CD-RW? A'propos sysytemu - w rozpaczy zainstalowałem nawet drugi system Win2000 i też to samo - płyta milczy. Do tej pory myślałem, że to czy płyta jest CD-R czy CD-RW ważne jest tylko dla samej nagrywarki a nie dla reszty kompa i systemu. Myślałem, że wszystko "załatwia" bios napędu. Tak chyba jednak nie jest skoro na jednym kompie płyta CD-RW jest widziana a na innym nie. Sorry za ten przydługi list ale problem w nim poruszony bardzo mnie nurtuje. pozdrawiam Robert |
Kole¶ nie ma innych CD-RW niż SONY??
|
Cytat:
|
Dobra. OK wyluzuj nie wiem co moze byc tego przyczyn± ale nie panikuj!! Male pytanko : nagrywa na innych RW??
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02. |