![]() |
Cytat:
Dziś odebrałem Mantę z serwisu. Na razie chodzi. Czyta DVD i Video CD. W karcie gwarancyjnej napisali, że wymienili taśmę i dekoder, założyli też nową polmbę. Zobaczę, jak będzie dalej. Pozdr. |
Ja proponuje konsole XBOX z Xbox Media Centerem z tym softem zmiata wszystkie stacjonarki z powierzchni,wiem bo mam 8 )
|
I tu tez podobna uwaga -nie każda głośno pracuje. ;)
Ale jest na to rada -zakup Manty poprzez sieć z firmy Restech - serwisanta Manty - masz gwarancje że sprzęt jest dokładnie sprawdzony pod wzsystkimi względami. To bardzo uczciwa propozycja wynikla z tego że odtwarzacze reklamowane w hipermarketach spowrotem trafialy na półki sklepowe i oczekiwały na następnego klienta, któremu uda się wcisnąć wadliwy sprzęt. Wiem coś na ten temat ponieważ sam byłem swiadkiem takiej sytuacji. ;) Ja swojego drugiego Emperora 2 wymieniałem 3 razy zanim wybrałem właściwy - tylko chyba jeden z tej trójki trafił na serwis, dwa na ... sklep. ;) |
Tyle, że z Mantą trzeba trafić. Mam do czynienia z dwoma egzemplarzami Emperora 2 kupionymi mniej więcej w tym samym czasie.
Jeden chodzi, jak złoto, bez żadnych problemów, ale drugi to dał mi popalić. Najpierw zasilacz, a potem w ogóle nie chciał wysuwać tacki i po pewnym czasie non stop się włączał i wyłączał, ale z drugiej strony w serwisie go przyjęli i wykonali naprawę gwarancyjną (z jakim skutkiem będę wiedział jutro) pomimo tego, że plomba gwarancyjna była zerwana. Poza tym Manta czyta wiekszość płyt, przy czym bez problemu te nagrywane w komputerowych nagrywarkach, ale trochę głośno chodzi. Pozdr. |
Manta - Emperor 2 lub Prince - po co przepłacać ???
Miałem jedynkę ( jest u ojca ) teraz mam dwójkę i polecam jeżeli chodzi o Divx Recenzji tego sprzętu jest wiele ale polecam forum Manty http://www.manta.com.pl/forum/index.php oraz specjalną stronę jednego z adminów forum http://www.cesarz.glt.pl/ Rewelacyjny kontakt firmy z klientem, który owocuje często poprawkami softu (opierają się na uwagach userów) choć osobiście uważam że nie jest to już potrzebne. Co do DVD też nie ma problemów - jeżeli chodzi o DTS to Manta nie ma wbudowanego dekodera DTS ale oczywiście przekazuje ten sygnał na wyjścia cyfrowe. Ostatni soft zapewnia obsługę formatu nero digital.] :piwo: |
Dzieki za pomoc o to mi chodzilo
jeszcze tylko pytanie o to "spłaszczanie obrazu" w DVP 630 przy odtwarzaniu niektórych plików divx czy ktorys z tych nowych softów to załatwia, czy po prostu "ten typ tak ma". W podanym wątku jakoś nic na ten temat nie znalazłem. Jak pisałem np. w DVP 720 SA nie ma takiego efektu |
http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=12588
Przesledz wszystko 11 stron i tu jeden z nich gotowy http://www.dvpsub.prv.pl/ Firmware do Philips DVP 630/632, wersja 0112 v2 by v8ti Zmiany: - nowa czcionka z outline'm 32 punkty (pogrubiony outline), - nowa czcionka z półprzeźroczystym tłem 28 punktów, - wyeliminowany efekt pozostawania fragmentów znaków przy krawędzi ekranu, - poprawione polskie znaki w menu i w komunikatach, - ODCZYTYWANIE NAPISÓW Z ROZSZERZENIEM .TXT (ale tylko w formacie MicroDVD), - brak możliwości odczytywania napisów z rozszerzeniem .smi (coś za coś), - kodowanie polskich znaków w standardzie win1250 (CP1250) oraz iso8859-2 (Latin-2). Maksymalna ilość znaków w jednej linii: 40. POZdrawiam |
Philips DVP 630
dzieki za pomoc
Mialbym jeszcze następujące pytania odnosnie innego odtwarzacza: Posiadam odwarzacz DVD Philips DVP 630/02 Zgodnie z instrukcją sprawdzam wersję firmware tego odtwarzacza i wyswietla się informacja VER1109 01 M 2 Z kolei na stronie Philipsa jest informacja o wersji VER0112 z dnia 05-02-23 ( a wiec sądząc po dacie chyba dosc nowa?) Czy ktoś z forumowiczów orientuje sie co w pratyce oznaczają te numery i która z tych wersji jest nowsza i czy sa miedzy nimi jakies zasadnicze rożnice? Drugie pytanie dotyczy odtwarzania plików divx na DVP 630 - sprawdzilem na paru posiadanych filmach w tym formacie z dołączonymi do nich napisami w formie plikow srt i efekt jest taki: - obraz na ekranie TV jest bardzo spłaszczony (zaledwie 1/3 wysokości ekranu telewizora) - nie wyswietla w ogóle napisów tzn żadnych znaków - w przypadku płyt DVD, SVCD, VCD na tym odwarzaczu obraz jest wyswietlany poprawnie W tym samym czasie na przy tej samej płytce z filmem i tymi samymi napisami w formacie srt uruchamianej w odtwarzaczu Philips DVP 720 SA , obraz jest normalny, jak tez wyswietla poprawnie wszystkie napisy (z polskimi znakami zresztą) Znalazlem w jednym z wątków informacje że do poprawnego wyswietlania polskich znakow w DVP 630 jest potrzebne odpowiednie kodowanie (ISO8859-2) ale czy nie powinien wyswietlac w ogole jakichkolwiek napisów (nawet bez polskich znaków), a moze ten odwarzacz wymaga plikow z napisami w innym formacie niz srt? Byłbym wdzieczny za jakie wskazówki? |
Cytat:
http://mtz.softpedia.com/index.php?o...id=71&Itemid=4 |
Cytat:
Witam mialbym pytanie - z jakiej strony mozna sciagnąc ten nowy firmware dzieki |
[QUOTE=VIZZARD]A czy ktoś może powiedzieć coś na temat tej Manty
"Prócz standardowych już dla odtwarzaczy plików DVD, VCD, MP3, CD, SVCD, HD-CD, CD-DA, JPEG i KODAK PHOTO CD oraz płyt DVD, DVD-R, DVD+RW, CD-ROM, CD-R i CD-RW, urządzenie czyta formaty DivX i bliźniaczy XviD, a co najważniejsze, jak DVD-006 YO TRIP wyświetla polskie teksty napisów w najpopularniejszym formacje .txt. Ponadto obsługuje dźwięk 5.1. Wszystkie funkcje dostępne z pilota. Odtwarza filmy ze wszystkich stref. Oto podstawowe cechy i dane techniczne: Rejonizacja: odtwarza filmy ze wszystkich stref Długość fali światła laserowego: 650nm Standard sygnału: PAL/ AUTO/ NTSC Pasmo przenoszenia: 20Hz~20,000 Hz 2.5dB Odstęp sygnału od szumu: 85dB Zniekształcenia dźwięku: 80dB(1KHz) Zakres dynamiki dźwięku: 85dB(1KHz) Wyjście audio (Analogowe): 2V, Load: 10K Wyjście audio (Cyfrowe): 0.5V, Load: 75 Wyjście wideo: 1V, negative sync, Load: 75 Zasilanie: AC110V~260V; 50/60Hz Funkcja zwalniania i przyspieszania Wszystkie funkcje dostępne z pilota Możliwość zaprogramowania poszczególnych scen Gwarancja: 24 miesiące" Mistrzostwo świata to to nie jest Ale Manty wbrew pozorom cieszyły się dobrą opinią jeżeli chodzi o czytalność jakichkolwiek płytek - nawet tych niemiłosiernie zrąbanych :\ Co do tego konkretnego modelu poczekal bym az sie przyjmnie na rynku narazie to nic konkretnego nie wiadomo i cena praktrcznie narazie nie osiagalna . |
Jeśli komuś zależy na "zwykłym" odtwarzaczu DVD z obsługą dvix to Manta jest ok... ale jak ktoś stawia na jakość i ma większe wymagania to ja zostaje przy Philipku 720SA... z podanego opisu Manaty wynika że ma dekoder 5.1 i producent nie wspomina nic o DTS. Manta DVD-005 nie miała DTS'a więc prawdopodobnie ten też nie ma. Philipek dla porównania ma wbudowane dekodery: Dolby ProLogic II, Dolby Digital, DTS - jak pisałem wcześniej odsłuch mp3 i dvixów w ProLogic II na zestawie głośniuków 5.1 to nie to samo jak odsłuch "tylko" stereo.
Pozatym ja głównie oglądam filmy DVD więc DTS to podstawa. Dvix potrzebny mi tylko do seriali a nie filmów, więc konwersia txt na srt to żaden minus tym bardziej że już czyta polskie literki :). Dla porównania dane Philipka: Zniekształcenie i szum (1 kHz) : 90 dB dB Stosunek sygnału do szumu : 110 dB Funkcje poprawy dźwięku : Dźwięk przestrzenny, 3D Virtual Surround Przetwornik Video: 108 MHz / 12 bit Przetwornik Audio: 192 kHz / 24 i co dla mnie najważnijsze czyta płytki SACD!! :peace: więc ja wolę jedengo Philipka niż dwie Manty :) |
A czy ktoś może powiedzieć coś na temat tej Manty
Manta DVD-007 EMPEROR Cena ~ 300zł "Prócz standardowych już dla odtwarzaczy plików DVD, VCD, MP3, CD, SVCD, HD-CD, CD-DA, JPEG i KODAK PHOTO CD oraz płyt DVD, DVD-R, DVD+RW, CD-ROM, CD-R i CD-RW, urządzenie czyta formaty DivX i bliźniaczy XviD, a co najważniejsze, jak DVD-006 YO TRIP wyświetla polskie teksty napisów w najpopularniejszym formacje .txt. Ponadto obsługuje dźwięk 5.1. Wszystkie funkcje dostępne z pilota. Odtwarza filmy ze wszystkich stref. Oto podstawowe cechy i dane techniczne: Rejonizacja: odtwarza filmy ze wszystkich stref Długość fali światła laserowego: 650nm Standard sygnału: PAL/ AUTO/ NTSC Pasmo przenoszenia: 20Hz~20,000 Hz 2.5dB Odstęp sygnału od szumu: 85dB Zniekształcenia dźwięku: 80dB(1KHz) Zakres dynamiki dźwięku: 85dB(1KHz) Wyjście audio (Analogowe): 2V, Load: 10K Wyjście audio (Cyfrowe): 0.5V, Load: 75 Wyjście wideo: 1V, negative sync, Load: 75 Zasilanie: AC110V~260V; 50/60Hz Funkcja zwalniania i przyspieszania Wszystkie funkcje dostępne z pilota Możliwość zaprogramowania poszczególnych scen Gwarancja: 24 miesiące" Mistrzostwo świata to to nie jest Ale Manty wbrew pozorom cieszyły się dobrą opinią jeżeli chodzi o czytalność jakichkolwiek płytek - nawet tych niemiłosiernie zrąbanych :\ http://www.manta.com.pl/images/dvd/emperor_w.jpg |
Cytat:
|
mam ta elte 8883a ,
jak za 400 pln to jest rewelacja czyta zaawansowane kodeki, nie ma problemow z przewijaniem divx, wbudowany dekoder dd (mozna podlaczyc glosniki komputerowe za 250 pln np p580), progressive scan, divx pro, czyta polskie ogonki (dzieki pracy polskich tegich glow -> ave Abdul), bardzo wazne caly czas ktos pracuje nad nowym softem, z mojej kolekcji 5 filmow nie poszlo (z ktorymi reszta odtwarzaczy rowniez ma problemy), swierzy i mocny chipset MTK. Po wiecej info odsylam na forum http://forum.divx.pl/viewforum.php?f...49e45be02a1d6b jak macie pytania pisac pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:35. |