Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czy zostalem oszukany z windowsem xp (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-zostalem-oszukany-windowsem-xp-38645/)

nowygosc 23.08.2004 04:57

czy zostalem oszukany z windowsem xp

sprzedali mi windowsa xp oem nie wiem co to ale z ta plytka nie moge sformatowac ani wgrac ja jako windowsa. Potrzebuje orginala (( i ta firma moze mi tylko widowsa orginala wgrac

47 23.08.2004 05:17

Sformatowac zawsze można ;)
Pozdro

woitas 23.08.2004 06:00

heh, avatarek byś zmienił... :P

nimal 23.08.2004 07:58

kupiles calego kompa z windowsem wersji oem? pewnie dostales tzw recovery disk - czyli obraz (ghosta lub podobny) z preinstalowanym windowsem
jesli w firmie sie walneli i dali ci plytke od nietwojego kompa (innego modelu) to dupa - niech ci wymienia
jesli "kupiles" sama taka plyte to sie nie dziw ze nie dziala - plyta jest przeznaczona do konkretnego modelu kompa
takie plyty przygotowuja wszyscy wieksi producenci kompow, np compaq/hp czy toshiba
zaleta jest "instalacja" windy w 5 minut, wada brak kontrolinad tym procesem i skasowania zawartosci twardziela w tym czasie

tak sie tez zastanawiam czy twoj problem nie ma przyiemnej przyczyny - nie wlaczyles bootowania z cdromu lub nie probujesz uruchomic setup.exe z dosa ;p wtedy kupka ;)

yahol 23.08.2004 10:30

Cytat:

Napisany przez nowygosc
sprzedali mi windowsa xp oem nie wiem co to ale z ta plytka nie moge sformatowac ani wgrac ja jako windowsa. Potrzebuje orginala (( i ta firma moze mi tylko widowsa orginala wgrac

Uruchomic w BIOSie bootowanie z CDroomu.
Zapisac ustawienia.
Odpalic kompa.
Nacisnac klawisz "any" (instrukcja naciskania w toku pisania) :D
Odczekac az windows dojedzie do punktu z formatem.
Nacisnac klawisz.

nowygosc 23.08.2004 19:53

czym rozni sie windows xp oem od normalnego?

o wyjasnienie bym prosil?

gallus 23.08.2004 20:03

google.pl :>
-edit-
to ja dałem negatywa bo uważam, że te tematy rodzą się z braku własnej inicjatywy :)

Eliasz 23.08.2004 20:04

OEM - czyli wersja dostarczana z nowym sprzętem. Czym się różni? Albo dostajesz go za darmo gdy kupujesz nowego kompa albo jest on tańszy.
Jeśli chodzi o windowsa xp to jest to prawie zasze wersja home edition. To chyba tyle tych różnic.

yahol 23.08.2004 20:31

Original Equipment
Manufacturer (OEM)
Koncowy produkt dalacznany do okreslonego sprzetu, i powiazany na stale z tym sprzetem, dostosowany do niego, niekiedy wprowadzono zmiany dotyczace sterownikow albo dodatkow do takiego OEMowego produktu.
Poza tym, jak sama nazwa wskazuje - niczym.

B@rtek 23.08.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez yahol
Original Equipment
Manufacturer (OEM)
Koncowy produkt dalacznany do okreslonego sprzetu, i powiazany na stale z tym sprzetem, dostosowany do niego, niekiedy wprowadzono zmiany dotyczace sterownikow albo dodatkow do takiego OEMowego produktu.
Poza tym, jak sama nazwa wskazuje - niczym.

Powiązany ze sprzętem. :taktak: Dokładnie z płytą główną. :taktak: Nie zainstalujesz jeszcze raz tego samego Windowsa, jak masz ta samą płytę główną i ten sam cdkey. Ja miałem wersję oem (taki mi wgrali w sklepie), przegrałem tą płytke z Windowsem od nich i zapisałem sobie cdkey do tego windowsa i przy ponownej instalacji wyskakuje mi błąd, że cdkey jest nie dobry. Więc musiałem iść do kumpla co ma wersję box i teraz mogę instalować Windowsa ile chcę :D Wersja box jest pod tym względem lepsza. Możesz instalowac Windowsa ile chcesz i możesz go tez wgrywac na innych kompach legalnie. :taktak:

Eliasz 23.08.2004 20:40

A takie pytanko. Porzyczyłem od kolegi WinXP Home Edit. w wersji OEM i zainstalowałego go na komputerze u wujka. Po instalacji wszystko pięknie, z tym że na pasku koło zegara pokazuje się ikonka i dymek z informacją żeby zarejestrowć tego windowsa. Tak się złożyło że kilka dni później musiałem instalować tego samego windowsa u kolegi od którego go porzyczyłem i u niego nie pojawia się taki komunikat. Czyżby ta wersja OEM była troche zmodyfikowana? Dodam że płytka była dostarczona z komputerem Vobis'a.

____EDIT____
Przy instalacji nie trzeba było wpisywać żadnego CD-Keya ?!

B@rtek 23.08.2004 20:50

Mam artykuł w gazecie o tym Windowsie. Jest o tym jedna cała strona. Widocznie, ma zmodyfikowana wersję dla Vobis'a i przez to nie woła cdkeya. Możesz zarejestrować tego Windowsa ale gdy twój kumpel już go zarejestrował to Ty nie będziesz mógł pobierać aktualizacji. Mój wujek tak miał. :taktak:

Eliasz 23.08.2004 21:21

W komunikacie pisze coś o 30 dniach w ciągu których trzeba zarejestrować Windowsa, a co się stanie po tym terminie? Gdzieś mi się obiło o uszy że są jakieś c-racki do winXP ale jak się zainstaluje złego to trzeba reinstalować windowsa.

Y@nkee_PL 23.08.2004 21:28

Eliasz... uważaj na to co ci się o uszy obija :>

nimal 23.08.2004 21:33

dyskusja zakrawa na weraz - Eliasz, na priva z tym ;) moze ktos pomoze ;)

nowygosc - rozni sie licencja, cena i pomoca techniczna jaka ci przysluguje
roznice licencyjne masz wyjasniona, cane rzuca sie w oczy, pomoc techniczna via phone dotyczy boxow

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:53.