![]() |
System widzi nagrywarke, ale okno po otwarciu jest puste
Mam LiteOn 52246s od pewnego czasu napęd jest widziany przez Xp, przez Total Commandera też, ale po włożeniu płyty (nagranej) i otwarciu jej przez "mój komputer" okno jest puste, a w Total Cmd wypisuje "napęd nieznaleziony". Na innym kompie to samo. Ktoś ma pomysł jaki może byc problem?
wgrałem najnowszy BIOS (juz w takim stanie przed flashem) i nic wgrałem ASPI i nic aha, jak włoże płyte to napęd zachowuje sie tak jakby chciał ja czytać, czyli normalne(mruga oczkiem, cos tam nawet zakręci, ale krótko) ale po chwili nic z tego. No i jak dam w Total Cmd wysuń tacke to slucha i wysuwa. A zaczęło sie od tego że nero pozwalał na wybór nagrywarki ale jak chciałem palić to się mądrzył że nie na dostepnego napędu. Kurcze pomocy, bo jestem 15 dni po gwarancji i taki klops. :podbite: |
usuń kanały ide w menedżerze urządzęń i restart
wgraj również ForceASPI 1.7 |
Zrobiłem, jak pisałeś ale ForceASPI 1.8 i nic, dalej to samo
|
Jesli system widzi sprzet, rozpoznaje poprawnie etc. to raczej jest problem z samym napedem (choc cuda rozne miewaja miejsce). Jesli nagrywarka jest juz po gwarancji to sprobuj moze rozkrecic ja i wyczyscic optyke, albo uzyc plyty czyszczacej (to akurat nie wszyscy polecaja, ale mozna zaryzykowac). Moze jeszcze sprawdz kabelki, choc nie wiem czy to pomoze.
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:14. |