![]() |
DMA w Win2000
Dziwne zjawisko :( Po instalce Windy wszystkie 4 urządzenia pracowały w trybie UDMA. (Kiedyś miałem tylko Samsunga 30GB i nagrywarkę + wymienny i takich jaj nie było).
Po zainstalowaniu servicepacka2, na pierwszym twardzielku (Barakuda 60GB 7200rpm) został tylko tryb PIO mimo iż było zaznaczone "DMA jeśli możliwe". Reszta bez zmian. Wróciłem więc do czstej windy i znowu cieszyłem się wszędzie (na czterech urządzeniach) pięknym UDMA. Ale osttnio cos znowu poświrowało i z LG GCE-8320B znikł UDMA. Teraz jak coś kopiuję z CD lub nagrywam to system dostaje zadyszki. Czy zna ktoś porgeam lub sposób na zapuszczenie DMA? Pablo |
wgraj jeszcze raz stery do płyty / miałem tak samo w xp i to pomogło tylko że u mnie to dma samo z siebie wsiąkło :)/ ale później od[puściłem to sobie i przeniosłam najważniejsze ;) napędy na hpt
albo tez usuń kontrolery i każ je znaleźć jeszcze raz pozdro |
Nic nie daje - przy instalce 4in1 nawet nie pokazuje mi sie zakładka z zapytaniem o tryb DMA :( Poza tym przy pierwsym urządzeniu nie ma opcji włącz/wyłącz. Po pewnych kombinacjach am dma na nagrywarce ale na HD nie.
Czy jest jakiś programik do badania i/lub włączania DMA? zaraz@wp.pl |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:54. |