Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   dvd-rom - prędkość (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-rom-predkosc-38734/)

włodziu 24.08.2004 13:18

dvd-rom - prędkość

Z racji że jestem po raz pierwszy na forum chciałbym przystkich pozdrowic i sie przywitać.
I teraz moj problem mam naped dvd-rom x16 a potrzebuje zmniejszyc predkosc odczytu maksymalnie od x8, bo wynienialem napęd w dvd stacjonarnym MBO i niestety procesor sobie juz nie radzi z taka predkoscia odczytu, stary był x6 (tez komputerowy).
Czy jest jakis program do tego celu, czy trzeba bawic sie w zmiane biosu.
Aha dvd - rom marki BENQ 1640.
Dzięki za pomoc

Salat3 24.08.2004 15:50

Sprubój Nero DriveSpeed

włodziu 25.08.2004 09:07

No niestety to ne pomaga - działa tylko w komputerze

pykson 25.08.2004 12:43

włodziu, witamy na forum

albo jestem jakis jeszcze nie wyspany, ale nie rozumiem
a gdzie ma dzialac, nie w komputerze?
w stacjonarnym masz ten naped zmieniony? to jak chcesz tam odpalic jakis program?

napisz bardziej klarownie co zmieniles i w czym, bo obawiam sie ze nie bardzo sie da Twojego posta zrozumiec

pozdroofka

włodziu 25.08.2004 12:58

Dvd mam stacjonarne. Jako naped w nim słuzy zwykły dvd-rom komuterowy ktory przekazuje dane na płyte z procesorem i dekoderami.No i problem jest w predkosci napedu dvd-rom - jak na stacjonarny ma za duza predkosc odczytu danych i procesor stacjonarnego nie radzi z taka iloscia danych na raz. I dlatego potrzebuje zmiejszyc "osiagi" dvd-romu, tylko musi to byc zrobione na poziomie biosu napedu.

Mam nadzieije ze teraz jest zrozumiale

icemac 25.08.2004 14:15

ty chcesz zmniejszyc predkosc DVD stacjonarnego ???
czy DVD w kompie ???

bo jak w kompie to mozesz za pomoca tweakXP, a co stacjonarnego to nie wiem jak zmniejszyc (a nie chodzi na predkosci 2x lub 1x )

Salat3 25.08.2004 14:47

Ja z tego rozumiem, że podłączyłeś DVD-ROM do stacjonarnego odtwarzacza i wszystko chodzi bez obsługi kompa. Więc jedynym wyjściem jest chyba zmodyfikowanie biosu DVD-ROMu

ratat 25.08.2004 16:01

Cytat:

Napisany przez włodziu
Dvd mam stacjonarne. Jako naped w nim słuzy zwykły dvd-rom komuterowy ktory przekazuje dane na płyte z procesorem i dekoderami.No i problem jest w predkosci napedu dvd-rom - jak na stacjonarny ma za duza predkosc odczytu danych i procesor stacjonarnego nie radzi z taka iloscia danych na raz. I dlatego potrzebuje zmiejszyc "osiagi" dvd-romu, tylko musi to byc zrobione na poziomie biosu napedu.

Mam nadzieije ze teraz jest zrozumiale

Hm, fajny projekt. Jeśli możesz podać sposób takiego połączenia (schematy itp.) to napisz mi proszę na priva;)

włodziu 26.08.2004 08:37

Dobrze zrozumiałeś Sałat 3 tak zrobiłem. Ano własnie musze zmienic ustawienia w Biosie ale nie ma jak. Pisalem do producenta ale niestety jak zwykle nie podadza bo sprzet bedzie uzywany niezgodnie z przeznaczeniem.

Salat3 26.08.2004 13:26

Poszukaj na stronach z biosami, może znajdziesz coś ciekawego, może jakiś programik do przerobienia biosu czy coś takiego. Możesz także wybrać sie na giełde po jakiś starszy napęd z max8x

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:45.