![]() |
Teac 16x superzagadka, kto odpowie ?
Czesc
Jak ktos odpowie mi na te zagadke to stwiam browar :) Ja sie juz glowie i kombinuje 3-ci dzien i ***. Znalazlem w koncu to forum i moze ktos bedzie wiedzial.... ?? Oto jaki mam problem z Teac'em 16x CDRW. Mam 2 dyski twarde. Jeden 3 GB, drugi 20 GB. Na obydwoch te same konfigi i ten sam system (win 98). Gdy jade na dysku mniejszym, Teac nagrywa plyte ok, bez problemu (testowalem na Nero, CloneCD, Disc Juggler) w czasie regulaminowym, tzn. tyle ile powinien nagrywac (dluga plyta okolo 6 minut). Sytuacja odnosi sie zarowno do kopiowania w locie (z cd-romu na nagrywarke), jak i z dysku hdd na nagrywarke. Natomiast gdy odpale kompa z wiekszego twardziela to Teac nagrywa identyczna plyte okolo 12-13 minut, czyli dokladnie 2x dluzej niz na mniejszym dysku. testowalem na tych samych programach, zarowno w "locie" jak i z dysku. Zarowno na mniejszym jak i wiekszym twardym mam system plikow FAT32 czyli standard, obydwa sa Primary Master czyli tez standard, te same konfiguracje, te same windowsy, slowem identyko poza pojemnoscia. Jestem juz bardzo zirytowany cala sytuacja i bede po nogach calowal tego, kto poda jakas koncepce rozwiazania tego problemu i gdy ona zadziala. Do dzis bylem pewny, ze nie ma rzeczy w PC z ktora bym sobie nie poradzil, ale wlasnie dzis podnosze rece do gory i mowie: poddaje sie ! Help me :-) Dzieki.... wqrwiony blittz..... |
rozumiem, ze 20GB dysk to twoj dysk glowny, masz na nim system i to on jest primary ide...
Czy do niego nie masz czasami podlaczonej nagrywarki? Jesli tak, to dwa dyski podlacz razem (z mniejszego i tak raczej pewnie czesto nie korzystasz, wiec o transfer sie nie martw, ustaw go na slave). Nagrywarke podlacz do drugiego portu ide. Jesli jeszcze masz cd-rom, to zrob tak: na pierwszym porcie IDE duzy dysk +cd-rom na drugim porcie IDE maly dysk + nagrywara Dobra, ale to sa podstawy... Takie lub inne polaczenie (ale dobre) juz powinienes miec. Probowales formatowac twardego, instalowac na nowo system? Moze mu sie cos ******lo? (chociaz watpie w to) Jaki masz system? |
Aha, jeszcze chcialem dodac, ze nagrywara na primary master!
duzy dysk (master) + cd-rom (slave) maly dysk (slave) + nagrywara (master) |
Czesc
Dzieki za pierwsze odpowiedzi. Wiec tak: 1)Oba dyski sformatowalem i na nowa postawile systemy na nich. Sa golw, sam system i programy do nagrywania, zeby nie bylo zadnych onfliktow. 2)Maly dysk to jedna partycja 3.2 GB, a duzy to 2 partycje: 2 i 18 GB. Teraz podlaczenie: Moj CD-ROM to SCSI wiec problem jeden z glowy. Teraz dyski. Obydwa mam na Primary Master, a nagrywarka TEAC 16x zawsze na Secondary Master. Takze nie sa na jednym pasku. Innych rzeczy nie mam podlaczonych, takze Primary Slave jak i Secondary Slave mam wolne. Nie sadze jednak ze to wina podlaczenia, poniewaz wtedy powinna nagrywara zle wypalac na obu dyskach. A jak juz mowile na malym jest OK, na duzym 2 x dluzej. Zastanawiam sie juz nad tym czy moze ten duzy dysk jais powolny jest czy cos ?? W sumie ma tyle samo obrotow co ten maly.... Aha, maly to Seagate Medalist a duzy to Quantum Big Foot Fireball (czy jakos tak). Jakbyscie jeszcze mieli jakies pomysly to prosze bardzo bo ja juz nie mam niestety zadnego... Dziekuje, blittz |
witam
spraw na duzym dysku zworki: -dysk master -dysk single (tez widzi urzadzenie slave) jesli podlaczasz cos z tym duzym dyskiem na jednym kontrolerze to ustwa go jako master,jesli jest sam ustaw go jako single pozdrawiam |
Nie sluchaj ich oni gadaja glupoty. Po pierwsze jaki masz chipset na plycie glownej to jest najwiekszy problem dzisiejszych czasow. Mianowicie jezeli masz via to musisz zainstalowac via ide bus master driver gdyz duzy dysk potrzebuje oprogramowania do tego aby mial wlaczony udma dobrze dzialajacy na tym chipsecie. Tak samo jest na intelowskich chipsetach zaczynajac od i815. Jezeli masz stara plyte glowna i nie obslugujer ci conajmniej ata66 to w tym tez tkwi problem. POzatym ten teac to ata33 i tez musi miec uaktywniony udma. Nagrywa ci dlatego dluzej z tego duzego dysku poniewaz nie masz tych driverow do kontrolera dysku i dysk ata66 lub ata100 chodzi tak a nie inaczej. Na malym masz szybciej gdyz jest pewnie ata 33 lub pio 4 a do tego nie potrzebva driverow gdyz windows kazdy ma te drivery w pakiecie to waszystko milej zabawy i sciagania driverow do kontrolera.
|
Tak jak napisał Druss, wina tkwi w chipsecie lub w twardym dysku. Sprawdz jak dziala nagrywanie z różnymi predkosciami. Włącz Symulację zapisu, ale poprzedzoną sprawdzeniem maksymalnej predkosci zapisu - w każdym momencie będziesz widział, z jaką prędkością wysyłane są dane do nagrywarki. Zrób potem to samo z małym dyskiem i porównaj wyniki (Jak możesz - zamieść wyniki jako odpowiedź). Napisz, czy włącza ci się ciągle Burn Proof (znacznie wydłużony czas nagrywania sugeruje, że tak). Sprawdź, czy masz zaznaczoną opcję DMA przy nagrywarce i przy twardym dysku. Napisz koniecznie jaki masz sprzęt (pełna konfiguracja - procek, pamięć, płyta, chipset płyty, itd).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42. |