![]() |
Prędkość zapisu - 4x szybsze od 8x?
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy! Mam NEC-2510A i nagrywam płyty ESPERANZA x8 lub PRINCO x8. Niestety okazuje się, że czas nagrania TEJ SAMEJ płyty DVD o pojemności 2250MB trwa: 8x -> 7:28 4: -> 7:37 :podbite: Oprócz tego przy nagrywaniu x8 nagrywarka się często wiesza, gaśnie lampka i nie reaguje na nic, a nero się zawiesza. Dlatego też muszę nagrywać tylko 4X. Wyrzuciłem kasę w błoto? Mój komp to: Duron1200, 128DDR, Barracuda 120GB Napiszcie, czy to wina komputera, jeśli tak, to co trzeba zmienić, żeby nagrywało się szybko pod 8x. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wgraj najnowszy firmware do tego NECa.
|
Z tym czasem nagrywania to chyba jest ok, bo przeciez nie nagrywa 8x od poczatku, tylko najpierw 4x. Wiec jesli nagrywasz 2250mb to prawdopodobnie nagrywara dopiero co przelaczyla sie na 6x i po chwili byl juz koniec nagrywania. Dlatego zyskales tylko kilka sekund.
Co do zawieszania sie to obstawiam aspi. Sprawdz oprocz tego dma i jak masz nagryware podlaczona (osobna szelka czy na tej co dysk). Raz po raz zrob jeszcze defragmentacje dysku (bo bufor moze ci skakac) i raczej wylaczaj p2p:) Powodzenia |
wg. mnie, masz trochę za słaby komputer jak na taki transfer, jak przy nagrywaniu z prędkością x8. Zdecydowanie za mało ramu. Przy 512 DDR DUAL potrafi czasem "przymulić" system, więc podejrzewam, co sie dzieje przy 128 DDR ramu. Podczas nagrywania powyłączaj programy działające w tle - zwłaszcza antywirusy.
|
Cytat:
Na esperanzach mam to samo (LG-GSA4120B) -Rx8 nagrywa o 3 minuty dłużej niż -Rx4 - słaby nośnik! Na Platinumach już znacznie lepiej, średnia prędkości dochodzi do x7. A dopiero na TDK'ch +Rx8 uzyskuje średnią prędkość x7,8 (prawie x8). Może dało by się x12 ale nośników brak :nie: |
Te Espery x8 to odrzut z TY. Natomiast te x4 z GSC to glowna produkcja tej fabryki :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:56. |