![]() |
Problem z LTR-40125W
Od niedzieli mam problem z cd-rw liteona. Nagrywara wogole nie chce zaczynac nagrywania plyt cd-r w trybie ISO (przynajmniej ten testowalem a stracilem juz z 5cd) natomiast przy cd-rw wypala normalnie. Probowalem juz nagrywania w nero i cdrwin ale wszedzie to samo - plytka wogole nie chce "zaskoczyc" nagrywara mieli i mieli a dioda wogole nie przeskakuje na czerwona. W trybie symulacji niby wszystko jest ok ale gdy ma juz wypalac to sie wywala. Czy to wina walnietej nagrywary czy moze cos innego?
|
Witamy na forum!
CHyba czas na pzeczyszczenie Twojego lasera. Do wypalania CD-RW nagrywarka uzywa wiekszej mocy lasera, wiec jak wiadomo wiazka ma wieksze szanse na przebicie przez brud. Sprobuj przeczyscic to czyms co nie pozostawia wloskow itp. najlepiej nawilzonym woda destylowana pozdro ;) |
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow :spoko:
(troche spoznione po roku od zarejestrowania:|) Dobra pomeczylem sie i juz mniej wiecej czaje co jest. Wspanialy liteon 40125W wogole nie chce palic 700mb (znaczy sie faktyczne 700mb co pokazuje nero podczas wypalania). Rzezi harczy i sie dlawi dopuki nie zapodam restarta czyli ogolnie jest :blee: . Wypalilem teraz kontrolnie 3 plyty - 699mb, 693mb i 698mb - wszystkie wypalily sie ok, z predkosciami x8 lub x32. Jak wrzucam cokolwiek co ma 700mb pokazane (czyli 734 000 000bajtow lub wiecej) zaczyna sie koszmar czyli to co napisane wczesniej. Dziwne jest to ze na rw wypala normalnie te 700mb :/ mallow -> Nie wiem jak z tym czyszczeniem lasera bo nie chce mi sie rozkrecac rw :) ale jak juz to wystarczy sprezone powietrze czy spiryt (dzialal na starym cdku lg (magic) x52)? Ps. I jeszcze pytanie co do tego DAO overburnin. Czy wlaczenie tego trybu i ustawienie np na 82min moze pomoc z tym 700mb? |
wgraj świeższy bios o ile twój jest starej daty ;)
oraz uaktualnij Nero |
Co do firmware to jestem na 70% pewien ze to jego wina. Mam oryginalnego WS01, czyli jak juz to wychodzi update na WS0B. Czy jest moze ktos na forum z dzialajacym 40125W po zmianie firmwara (chodzi o to czy wypala mu 700mb)?
|
jezzzu, na takim starociu jeździć :|
pakuj natychmiast WS0B [ http://www.liteonit.com.tw/ODD/webfw...5W/R40WS0B.zip ] robisz to w windowsie... przed aktualizacją wyłącz wszystkie możliwe programy chodzące w tle, a szczególnie antywira o ile posiadasz oraz wyciągnij płytę z napędu jeśli tam się znajduje i już bez obaw możesz wgrywać ;) |
Ok dzieki panowie, jak znajde czas to wrzuce tego firmwara WS0B. Mam nadzieje ze po tym zabiegu bedzie wypalala normalnie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:41. |