Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Dlaczego dwie takie same płytki wypalily sięz różną jakością ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dlaczego-dwie-takie-same-plytki-wypalily-siez-rozna-jakoscia-39153/)

zrezur 02.09.2004 23:53

Ustaw speed 4x i powtrz testy
Ja wypalilem jedna plyte dvd+r verbatim MCC002 w poniedzialek
i mam
MAX
PI: 12
PIF: 2
Average:
PI: 2,1
PIF: 0,02
TOTAL:
PI: 36805
PIF: 344

godzine temu palilem druga jutro rano sprawdze i wrzuce test

klosz007 02.09.2004 23:41

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez adax
Ja nagrywam na Verbatimach DVD-R - bardzo dobre płytki.Kupuję po 3.20 zł za sztukę. Dodaję test K-Probe tych płytek. Zapomniałem dodać że różnica błędów PI i PIF jest niewielka na pozostałych w porównaniu do tej co prezentuję.

Oto moje wyniki:
Płytki DVD+R Verbatim (MCC02) z tego samego pudełka, nagrane jako płytki z danymi pod Nero, bios VS0A

Płytka zła:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10445&stc=1

Płytka dobra:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10446&stc=1

Niezła różnica, prawda ?

Pozdrawiam,
Zbyszek

slawekj 02.09.2004 22:53

Cytat:

Napisany przez adax
Ja nagrywam na Verbatimach DVD-R - bardzo dobre płytki.Kupuję po 3.20 zł za sztukę. Dodaję test K-Probe tych płytek. Zapomniałem dodać że różnica błędów PI i PIF jest niewielka na pozostałych w porównaniu do tej co prezentuję.

A dla porównania nagraj na plusach. Kolega ma problemy właśnie przy +.

adax 02.09.2004 22:35

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez klosz007
Myślałem, że Verbatim to uznana marka. Płytki DVD+R po 4 zł w cake'u 10 szt. czyli nie najtańsze.
Następnym razem kupię TDK :-)

A ta feralna płytka żadnych rys nie ma. Podejrzewam, że to jednak jakaś ukryta wada nośnika.

Pozdrawiam,
Zbyszek

klosz007 02.09.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez Koolo
To może też świadczyć o wiarygodności i sensowności testów robionych KProbe

Heh, ciekawostka - KProbe też coś kłamie bo test powtórzony dziś daje te same objawy (szybki liniowy wzrost ilości błędów pod koniec płytki) ale PI dobija nie do 200 jak wczoraj ale tylko do ok. 50 na samym końcu płytki.
Nie wiem o co chodzi :O

Pozdrawiam,
Zbyszek

klosz007 02.09.2004 22:05

Cytat:

Napisany przez slawekj
Najczęściej takie własnie błędy występują pod koniec płytki na obrzeżach. Tu panują największe naprężenia i odkształcenia płytki. Sami wielokrotnie powodujemy uszkodzenie płytki, końcówka jest najbardziej narażona na zarysowania. Dlatego ja nagrywam max 4.3 GB. Nigdy do max pojemności. To naprawdę się opłaca. A do Verbatinów nie mam przekonania. To jak w loterii. Ja używam teraz wyłącznie TDK +R x4.

Myślałem, że Verbatim to uznana marka. Płytki DVD+R po 4 zł w cake'u 10 szt. czyli nie najtańsze.
Następnym razem kupię TDK :-)

A ta feralna płytka żadnych rys nie ma. Podejrzewam, że to jednak jakaś ukryta wada nośnika.

Pozdrawiam,
Zbyszek

slawekj 02.09.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez klosz007
Hmm, tyle że wyniki te są powtarzalne. Mogę kilka razy puścić te testy na zamianę z jedną i drugą i jeszcze trzecią płytką i dla każdej płytki dostaje zawsze ten sam wynik - szybki wzrost ilości błędów pod koniec tej jednej płytki.
Np. dla płytki DVD+RW Verbatima poziom błędów jest stały i wynosi ok. 30
Więc to raczej nie wina KProbe - albo coś nie tak zostalo nagrane albo coś nie tak z nośnikiem...

Pozdrawiam,
Zbyszek

Najczęściej takie własnie błędy występują pod koniec płytki na obrzeżach. Tu panują największe naprężenia i odkształcenia płytki. Sami wielokrotnie powodujemy uszkodzenie płytki, końcówka jest najbardziej narażona na zarysowania. Dlatego ja nagrywam max 4.3 GB. Nigdy do max pojemności. To naprawdę się opłaca. A do Verbatinów nie mam przekonania. To jak w loterii. Ja używam teraz wyłącznie TDK +R x4.

klosz007 02.09.2004 19:23

Cytat:

Napisany przez Koolo

Hmm, tyle że wyniki te są powtarzalne. Mogę kilka razy puścić te testy na zamianę z jedną i drugą i jeszcze trzecią płytką i dla każdej płytki dostaje zawsze ten sam wynik - szybki wzrost ilości błędów pod koniec tej jednej płytki.
Np. dla płytki DVD+RW Verbatima poziom błędów jest stały i wynosi ok. 30
Więc to raczej nie wina KProbe - albo coś nie tak zostalo nagrane albo coś nie tak z nośnikiem...

Pozdrawiam,
Zbyszek

Koolo 02.09.2004 17:23

ratat 02.09.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez marynarz
Moja teoria jest taka ze nie ma dwoch takich samych plytek :)

Wiadomo;) Różnice w jakości mogą wystąpić, ale muszą się chyba zawierać w jakimś rozsądnym zakresie, tak przynajmniej mówią normy jakości - inaczej po co by istniały? A raczej nie sądzę, żeby do jednego cake pakowano płyty np. z różnych linii produkcyjnych, bo byłoby to bez sensu...

marynarz 02.09.2004 12:05

Moja teoria jest taka ze nie ma dwoch takich samych plytek :)

ratat 02.09.2004 11:25

Cytat:

Napisany przez klosz007
Cześć,

Verbatim DVD+R (MCC) z jednej paczki nagrane w odstępie paru dni na Litku 832S, obie za pomocą tej samej wersji Nero, ten sam Bios, ta sama nagrywarka (prawie nowa - wcześniej robiłem tylko próby na DVD+RW) itp. itd.
Jedna płyta w czasie testów w KProbe 2.3.0 ma na całej długości równomierną ilość błędów PI rzędu kilku (dziś nagrana). PIF prawie nie występuje. Natomiast druga (sprzed paru dni) do 2/3 ma tak jak pierwsza a potem zaczyna liniowo narastać i pod koniec dochodzi tak do ok. 200. PIF nie pamiętam ale od 2/3 też wzrasta drastycznie. Obie płytki się bezproblemowo czytają.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy ? Wadliwy nośnik ? Czy tą drugą mam przegrać jeszcze raz bo np. mogą być problemy z odczytem w przyszłości ?

Pozdrawiam,
Zbyszek

Tu może wiele zależeć od tego, ile upływa od momentu nagranie płytki do testu w kProbe. U mnie jest tak, że zaraz po nagraniu wskaźniki PI i PIF szaleją, a po wystygnięciu płyty spadają do "normalnego poziomu"...
Poza tym wiele już napisano o kProbe i wielu uważa, że ten program po prostu coś "kręci":)
Na płytach -R mam wyniki w miarę dobre, natomiast na +R nie udało mi się zejść ze średnim poziomiem błędów poniżej 200...Oczywiście na dobrych nośnikach (Verb, Platinum). Wszystkie jednak dobrze się czytają i nie ma z nimi żadnych problemów (przynajmniej w komputerze; nie nagrywam filmów, więc nie sprawdzałem na stacjonarnym DVD).
Ogólnie jednak jest tak, że stabilny poziom błędów, nawet jeśli wysoki, jesl lepszy od wykresu porwanego lub "narastającego"...Najlepiej odłóż tę płytę gdzieś na bok i sprawdź za jakieś parę tygodni - jeśli transfer będzie zwalniał po prostu ją przegrasz...

klosz007 01.09.2004 23:07

Dlaczego dwie takie same płytki wypalily sięz różną jakością ?

Cześć,

Verbatim DVD+R (MCC) z jednej paczki nagrane w odstępie paru dni na Litku 832S, obie za pomocą tej samej wersji Nero, ten sam Bios, ta sama nagrywarka (prawie nowa - wcześniej robiłem tylko próby na DVD+RW) itp. itd.
Jedna płyta w czasie testów w KProbe 2.3.0 ma na całej długości równomierną ilość błędów PI rzędu kilku (dziś nagrana). PIF prawie nie występuje. Natomiast druga (sprzed paru dni) do 2/3 ma tak jak pierwsza a potem zaczyna liniowo narastać i pod koniec dochodzi tak do ok. 200. PIF nie pamiętam ale od 2/3 też wzrasta drastycznie. Obie płytki się bezproblemowo czytają.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy ? Wadliwy nośnik ? Czy tą drugą mam przegrać jeszcze raz bo np. mogą być problemy z odczytem w przyszłości ?

Pozdrawiam,
Zbyszek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:19.