![]() |
Liteon 411S "reset occured" Co z tym zrobić?
Mam nagrywarkę Liteon 411S. Używałem jej sobie przez parę miesięcy, gdy pewnego dnia podczas wypalania płyty DVD-R wyskoczył mi błąd "reset occured"... Próbowałem innych płyt, różnych firm i cały czas ten sam błąd... Próbowałem zmienić firmware. Fabrycznie miałem FS02. Zmieniłem na najnowszą wersję jaka była w internecie (FS0J), ale nie pomogło. Próbowałem też starsze wersje (FS0F) ale nie pomogło. Spróbowałem więc ostatniej rzeczy jaka mi przyszła do głowy, czyli przerobiłem ją na 411S@811S z najnowszym firmwarem. I znowu nic. Flashowanie przebiegło pomyślnie i wogóle nero widzi ją jako 811S, ale przy nagrywaniu płyty znowu błąd "reset occured"... I... już nie wiem co robić. Pomóżcie błagam!
A! Zauważyłem jeszcze że zanim występuje błąd (a występuje około 2%-6%), Poziom write buffora dziwnie skacze od 99% do 48%. Są to nagłe skoki i kiedy poziom spada to świeci się pomarańczowe świtełko w nagrywarce. Kiedy nagrywałem wcześniej płyty zawsze świeciło się czerwone i write buffor był przy 100%. |
No to pewnie czas na serwis. Masz szanse dostać 812S :)
|
a moze palne cos glupiego
DMA masz wlaczone ??? bo pomaranczowa dioda sygnalizujen problemu z buforem danych w nagrywarze - tak bylo u mojego kumpla |
Chyba rozwiązałem problem. Przełożyłem nagrywarke do innego kompa w którym jest win 98 i płyta nagrała się prawidłowo. Na moim kompie najpierw miałem WINXP a potem doinstalowałem service packa i jakiś czas nie używałem kompa, ale potem gdy do niego wróciłem rozpoczeły się właśnie te problemy. Więc sądze że to właśnie przez tego głupiego servicepacka!!! (jeszcze będe to sprawdzał).
|
Mam ten sam problem z nagrywarka aopen... u innych nagrywarka dziala normalnie bez problemow, inna nagrywarka u mnie dziala prawidlowo, a ta aopen wywala mi resety albo nagrywa i w granicach 65% wywala jakis blad z zapisem... Mam podejrzenia ze to moze byc przez zasilacz... ale to jednak dziwne ze inna nagrywarka dziala u mnie... czyzby ta aopen z dania nadzien stala sie bardzo pradozerna?? a moze rozwiazales ten problem... napisz...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:41. |