Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Oprogramowanie CAD/CAM (https://forum.cdrinfo.pl/f5/oprogramowanie-cad-cam-392/)

dominix 08.05.2002 14:08

Oprogramowanie CAD/CAM

Witam:-)
Przegladam czesto form i widze, ze zawsze ktos udzieli jakiejs dobrej wskazowki:-) Mam prosbe. Szukam oprogramowania jak w tytule. Dla niewtajemniczonych, sluzy ono do projektowania i wytwarzania w przemysle min mechanicznym. Do tej grupy mozna zaliczyc autocada i jego rozne odmiany. Ja jednak szukam czego troszke innego. Interesowalaby mnie catia, proinzynier, cos z solidow itp. oraz programy generujace kody maszynowe na obrabiarki np alphacam, solidcam, mastercam. Podalem przyklady, jesli ktos moglby mi pomoc moge podac wiecej szczegolow odnosnie ktoregos z programow. Bede dzwieczny za pomoc.
Pozdrawiam

dominix 08.05.2002 14:40

Re:-)
Heh sam sobie odpowiadam:-)))
Cosik mi sie jeszcze przypomnialo. Szukam i jak na razie bezskutecznie windowsaxppl, ale w wersji home. Nie wiem czy podobnie jak w pro jest wersja corporacyjna. Bede wdzieczny za pomoc w lokalizacji miejsca.
Pozdrawiam i milego popoludnia

cana 08.05.2002 14:49

jeśli chodzi o progsy dające wynikowo kody sterujące do wymienionych przez Ciebie maszynek / kja buym jessz do tego dodał roboty przemysłowe a raczej ich zestawy/ to z tego co mam i urzywam to obydwie/ a dokładniej to nawet 3 / moje cholery :)są zabezpieczone kluczami sprzętowymi i już od początku są dostosowane do konkretnych lini produkcyjnych
a co do kaśki to nawet sietakową bawię ale niestety postawione bydle na aix'e :( a wersja for nt niestety u mnie w domciu nie chodzi :( a co do proinżyniera lub cdds5 i tym podobnych to sam bym był zainteresowany :)
pozdro

dominix 08.05.2002 15:58

Re:-)
Oooo bratnia dusza, ktora chyba wie czego szukam:-) Wymienione przez Ciebie programy to min jest to czego szukam. I musze Cie pocieszyc, ze z softem (przynajmniej niektorym wymienionym) nie jest az tak zle:-). Catia, Cadds5 czy Pro hmmm...moze moglbym Ci w pewnym sensie pomoc:-). Co do oprogramowania maszynowego to juz gorzej:-(. Klucze sprzetowe itp robia swoje. Ponadto masz racje, soft jest pod maszyne a raczej czesc softu (postprocesor). Dlatego tez nie szukam progsa pelnomodulowego, tylko czegos na ksztalt demo. Chce "powachac" czym to wogole pachnie, by w przyszlosci miec pojecie. Obecnie wykorzustuje (tylko czesciowo) Mastercama, ale jakos nie przypadl mi do gustu a poza tym wydaje mi sie, iz jest malo spotykany (moze sie myle). Dodam jeszcze, ze rozchodzi mi sie o wersje windowsowe (nt) (stacje robocze to na dzien dzisiejszy nie dla mnie) i tylko taki mnie interesuje.
Pozdrawiam

cana 09.05.2002 08:02

czym pachnie? programowaniem w trybie graficznym :) bez zagłebianie się w parametry bo tym się już driverki i kompilatory zajmują
czysta przyjemność i qpa błedów ;) jest to dosyć proste / o ile zna sie maszynę i jej ograniczenia i/lub narowy/
pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:40.