![]() |
Uwalona nagrywarka
Witam mam nagrywarkę LiteOn LTR-48125S. Dzisiaj wypalałem na niej płytkę w programie Nero. Przy 77% komputer się zawiesił :/ Ctrl+alt+del nic nie dawało, nei reagował na nic. Musiałem wcisnąć reset. Płyta oczywiscie uległą zepsuciu, ale najgorsze jest to ,ze prawdobodbnie siaadła nagrywarka :/ Czyta Płyty Cd-r , ale cd-rw nei chce czytać , a ni nie chce wypalac płytek cd-r i cd-rw :/ CO mogło się zepsuć , czy można coś naprawić ? Czy nową nagrwarkę kupić ? Czekam na odpowiedź
|
1. Nie ten dział :rotfl:
2. Co się pojawia przy nagrywaniu płytek ? 3. Sprawdz czy masz dobrze podpietą nagrywarke (taśma styka dobrze) 4. Zainstaluj ASPI 5. Jakich płyt używasz ? 6. Jaka prędkość ? 7. Masz włączone DMA ? |
1. Sorki :)
2.Nic nagrywam rpzez Nero i wiesz jak zaczyna nagrywarka czytać pytę to czyta czyta i jakby sie nie mogła doczytać, wiesz się Nero. 3.Jest Ok 4.Zainstlowane 5.WYpalałem przy Esperanzie 6.48x 7.Raczej tak Wszytsko chodizło, ale jak się zawiesiło to zonk :( |
Cytat:
Usunąć kanały IDE aby przeinstalować napęd optyczny w systemie. Aha nagrywaj wolniej 12x-16x |
a plytka z ktorej chcesz nagrac nie jest zabezpieczona ?? (czy nagrywasz z dysku dane) mialem podobny problem kiedys i okazalo sie ze plytka jest zabezpieczona i nero czytal, czytal i czytal i wkoncu sie zawieszal.
|
Przeinstalowałem biosik i dziła, ale nie na NEro, powróciłem do swojego ulubionego programu(Cd-Mate) Ale cd-rw jak nei czytało tak nie czyta :((
Aha i nagrywam z HDD :) |
moze to byc palnik albo zrob format c:[enter] i nowy system tez moze pomoc
|
Cytat:
Przeinstaluj NERO na nowsze ;] |
u mnie jest podobny bląd i ciągle wyskakuje "błąd kalibracji mocy? co to oznacza?
|
prosze o pomoc z bledem kalibracji mocy pilne!!!
nagrywarka teac |
Cytat:
Zmień płyty Uaktualnij BIOS Jeżeli jest na gwarancji to idz do serwisu Jeżeli nie to wyczyśc optyke Taki jest tok postępowania w domu |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:14. |