![]() |
problem z moja kochana nagrywarka (juz 4)
witam serdecznie
mam problem z LG GCE8525b (52x/32x/52x) podczas nagrywania cd jak kazda nagrywarka sie rozpedza i gdy dojdzie do jakis 60% i predkosci ok 40x to zwalnia i nagrywa 16x wiecie o co moze latac? aha nie zmienialem formaware mam najnowsze czyly 1.03 z gory wielkie dzieki jak ktos wpadnie na jakis pomysl to prosze o kontakt pod adresem deker@poprostu.net z gory wielkie dzieki |
Witamy na forum!!
DMA włączone?? ASPI zainstalowane?? Jakie CD??? - bo jak szajst to normalka Nagrywaj z przediału pomiedzy 12x a 24x PS nie ten dział :) |
Chyba gallus zadałeś wszstkie pytania jakie ja chciałem zadac :)
|
Zmień płytki.... na bardziej firmowe (czytaj: drogie)
|
Twoje plytki sa nic nie warte. LG ma bardzo wyczulony mechanizm sprawdzajacy jakos plytki. Zmien plytkialbopal na tych. A twoja nagrywarka jest w 100% sprawna.
|
dziekuej wszystkim
mowicie ze to wina cd?
jutro kupie verbatim i zobacze a w winxp nie trzeba wlaczac DMA z gowy dzieki jak co to napisze aa to "ps. nie ten dzial" to na jakim mialem pisac? |
derek - oczywiscie ze nie trzaba wlaczac - ale samo sie lubi wylaczac (dwa kolejne problemy z transferem powoduja pernamentne przestwienie trybu na pio :| gratulacje dla microshita za ten pomysl) wiec lepiej to sprawdz
w razie problemow - usun sterownik ide i zrestartuj kompa |
nadal problem
dzieki za porady ale nadal wystepuje ten sam problem
moze wpadniecie na jakis problem bo ja nie mam zielonego pojecia co robic podro dla wszystkich |
"Problem" co to znaczy ??? o ile jeszcze tego nie zrobiłeś to zainstaluj Force ASPI 1.7, włącz DMA, jeżeli to niemożliwe to usuń kanały IDE i uruchom ponownie kompa...
PS opisz dokładniej co się dzieje |
Cytat:
LG i po gównie przejedzie. |
Ludzie, przecież 8525B to szajs nad szajsami, był już ten temat na forum! LG ma mechanizm zwalniania .... słabo odprowadza powietrze, grzeje sie... inne płytki nic nie dadzą... Nagrywam na TDK i Verbatim... ten LG już jest od dawna w śmietniku. Dziwie się wogóle że go jeszcze sprzedają. Jak możesz to go wyrzuć i kup jakąś inną....Nic nie da... przynajmniej u mnie DMA włączyłem i takie tam inne... na nic... te nagrywarki to lipa... ostatnie dobre to 40x z 8mb buforem... niewiem jak 48... ale te 52 to....:bicz:
|
Ciapek - mow co chcesz, kazdy tu szanuje Twoje zdanie, ale Ty masz LG 48x, natomiast 52x to istny piekarnik a nie nagrywarka i predzej nim jaja usmarzysz niz wypalisz kilka plyt pod rzad - po jedenj jest juz baaardzo cieply
zreszta LG zawsze mialo problemy z temp - tylko mniejsze lub wieksze zaleznie od modelu |
to znow ja
jak mam rozumiec ze ta nagrywarka ma system zwalniajacy?
a co do tego to ze sie grzeje to czasami tak jest ale mniejsza no wiecd opisze co sie dzieje : 1. walczam nagrywanie cd (program nie istotny bo w kazdym jest tak samo) 2. rozpedza sie (nie wiem dokladnie w jakim tempie) 3. idzie ladnie do ok 55-60% 4. pozniej slychac ze w nagrywarce cd zwolnila i rzeczywisxcie tak jest (na ekranie pokazuje mie ze predkosc psada do 16x 5. plyte 700mb mam nagrana po ok 3:15-3:40 (m:s) pomozcie |
Cytat:
Z drugiej strony nie powinno tak się dziać :rotfl: |
masz problem z buforem - czas wskazuje na spawanie z pred 32x
jesli taka ustawiles to wsio ok :) jesli wyzsza to: albo masz tryb mulitiword2 zamiast UDMA w transferze na tasmie (do sprawdzenia w menagerze urzadzen) nie na kazdej plycie glownej uda Ci sie to przestawic, ale na 99% da sie - usuwwasz kontroler i restartujesz kompa - po uruchomieniu wykryje je i ustawi nowy tryb transferu |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:11. |