![]() |
Czym czyscic plytki DVD ?? i czy jest sens usuwac kazdy pylek ??? :)
Zadalem to pytanie bo pomyslalem ze znaczaca ilosc bledow odczytu moze byc jednak spowodowana zabrudzeniami plytki - czym wiec czyscic takie plytki zeby nie spowodowac ich zarysowania ?? czy ewentualnie maly pylek - taki na oko czwierc na cwierc milimetra moze powodowac bledy odczytu w stacjonarnym dvd ???
z drugiej strony paranoiczne czyszczenie plytek tez im nie sluzy - a niestety zawsze mam szczescie do zakurzonych plytek w zakurzonym pokoju Max |
Jeśli można to rozszeżyłbym pytanie, jak usunąć lub zminimalizować wplyw zarysowań na odczyt płytek bo różne napędy różnie sobie radzą z korekcją błędów.
Ciekawe jakie macie doświadczenia w tym względzie. pa |
Na allegro jest gosc ktory sprzedaje specjalne preparaty do polerowania oraz firma ktora zajmuje sie regenracja rys z nosnika CD/DVD o ile lakier nie jest uszkodzony.
To sa rozwiazania rofesjonalne. A w domu to dmucham na plytke i przecieram koszulka :D |
Cytat:
w zestawi sciereczka krem czyszczacy (15zl) |
Cytat:
|
Cytat:
Wiesz jak taka koszulka poleruje plytki?! Oczywiscie POLECAM ;p |
Cytat:
A skąd ty wiesz? Robiłeś testy laboratoryjne? :O Sprawdziłeś? Nie? No widzisz! Diabeł tkwi w szczegółach || Trzeba to najpierw sprawdzić i dopiero potem wypowiadać się tak kategorycznie i lekceważąco :szczena: :mruga: |
ja polecam zmywarke i calgonit tabletki 3w1 super czysci wychodza bez rysek i lsnia super
|
albo mozesz sprobowac jest taki preparat specjalny nazywa sie kwas azotowy czysci mowie ci wszystko:)
|
ja wlasnie ma problem bo moja 2500a rysuje plytki czy moga czyscic je papierem toaletowym nawilrzonym woda
|
Cytat:
A papier toaletowy OK ale jeśli jego gramatura nie przekracza 60g/m2. Polecam przy tym odtańczyć taniec Vikinga , o 10% wzrasta skuteczność ! I zmówić 3 zdrowaśki , to ważne ! |
Cytat:
Czy byś mógł podać pewłną nazwę tego preparatu. mam sporo zarysowanych płyt. |
Cytat:
|
Cytat:
nr1. Sczoteczko-pedzelek do chyba nakładania różu czy pudru czy hgw. czego , jakoś tam , jak się zdejmie metalową nasadkę to wygląda jak pędzel do golenia ale jest miększy i to ma znacznie ! Ale jak nowy to dobrze zbiera kuż i inne większe czastki . (starych (używanych ) nie polecam , paprają płytki choć kurz usuwają) ^_^ nr2. Do idealnej polerki (po nr1) polecam szmatki do czyszcz. okularów ! na koniec podmuchać nie zaszkodzi, a pomóc może ! |
Sprawdzone osobiście. Jak są rysy to raczej nie usuniesz. Jeżeli płyty są brudne z milionem palców itp., to najlepiej umyj w wodzie z płynem Ludwik do naczyń, a później wytrzyj płytę ściereczką do wycierania plastykowych soczewek w okularach (były w sprzedaży świetne japońskie).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:52. |