Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z kontrolerem IDE (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-kontrolerem-ide-39335/)

sskorpion 24.09.2004 06:13

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Spróbuj zainstalować jakieś dodaktowe oprogramowanie do kontrolowania kanałów IDE (było to w VIA).

Podepnij nagrywake na jednej taśmie jako Master i powiedz co się stało. Możesz uaktualnić też BIOS w swojej palarce i zainstalować ASPI tak na przyszłość.

Pozdro

Wszystko to już przerabiałem i nic.
Pozostała tylko ręczna zmiana w rejestrze tylko nie wiem gdzie szukać wpisu dotyczącego kontrolerów. :(

Piterniel 24.09.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez sskorpion
Płyta epox na Intelu 865 nagrywarka DVD-RW Liteon i DVD Liteon, odinstalowanie kontrolerów nic nie dało, płyty CD wypalają się normalnie a płyty DVD wypalają sie ponad godzinę w trybie 4x, bufor w nagrywarce skacze z 30% do 90% i włącza się ochrona zapisu w nagrywarce, prawdopodobnie dlatego jest taki długi czas zapisu płyt DVD :(

Spróbuj zainstalować jakieś dodaktowe oprogramowanie do kontrolowania kanałów IDE (było to w VIA).

Podepnij nagrywake na jednej taśmie jako Master i powiedz co się stało. Możesz uaktualnić też BIOS w swojej palarce i zainstalować ASPI tak na przyszłość.

Pozdro

sskorpion 23.09.2004 23:25

Cytat:

Napisany przez SEBAW
Jeżeli posiadasz system XP, to odinstaluj Kanały IDE (podstawowy i pomocniczy) z menedzera urządzeń. Potem "pozwól" komputerowi się zresetować. ;)
Jak to nie pomoże, to napisz jaką płytę główną posiadasz i jakie sterowniki od płyty głównej instalowałeś.

Płyta epox na Intelu 865 nagrywarka DVD-RW Liteon i DVD Liteon, odinstalowanie kontrolerów nic nie dało, płyty CD wypalają się normalnie a płyty DVD wypalają sie ponad godzinę w trybie 4x, bufor w nagrywarce skacze z 30% do 90% i włącza się ochrona zapisu w nagrywarce, prawdopodobnie dlatego jest taki długi czas zapisu płyt DVD :(

kodziu 08.09.2004 15:55

Spróbuj zobaczyć w biosie czy wszystko w porządku. Czasem pomaga przywracanie systemu.

Pawel_k 07.09.2004 22:45

no i jak sie nazywaja te napedy [producent, model, firmware]

SEBAW 07.09.2004 21:44

Jeżeli posiadasz system XP, to odinstaluj Kanały IDE (podstawowy i pomocniczy) z menedzera urządzeń. Potem "pozwól" komputerowi się zresetować. ;)
Jak to nie pomoże, to napisz jaką płytę główną posiadasz i jakie sterowniki od płyty głównej instalowałeś.

sskorpion 05.09.2004 13:13

Problem z kontrolerem IDE

Od pewnego czasu mam problem z kontrolerem IDE.
Na drugim kontrolerze mam zainstalowane dwa napędy, nagrywarkę DVD i CD ROM od pewnego czasu oba urządzenia pracują w trybie Multi-Word DMA tryb 2 a wcześniej pracowały w trybie Ultra DMA. Powodem tego jest bardzo wolny transfer z obu urządzeń. Co zrobić lub jak zmienić wpis w rejestrze aby przywrócić tryb Ultra DMA.
Pozdrawiam sskorpion

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:38.