![]() |
Cytat:
|
ostatnio usuwalem wlasnie tez z innego powodu kanal pomocniczy IDE ale pozniej mialem problemy bo automatycznie mi tego nie instalowalo
przypuszczam ze gdzies z plyty XP trzeba to isntalowc..tylko nie wiem jak :] |
Cytat:
Aha - przed usunięciem odinstaluj najlepiej sterowniki ASPI (służy temu programik killaspi.bat), zrestartuj i dopiero zrób co mówiłem. Nie powinno zaszkodzić;) |
Cytat:
|
no mowie w obu przypadkach na kanale pomocniyczmy IDE mam ustawione DMA jesli dostepne
a biezacy tryb transferu mam 1.urz.glowne - ultra dma tryb 2 2.urz.podrzedne - ultra dma tryb 4 Chipset (info ze strony producenta) Zestaw układów Intel 845E (82845E MCH/82801DB ICH4) obsługa portu AGP 2.0 (tryb 4x, urządzenia wyłącznie 1,5 V) kontroler sieci 10/100 Mbps oraz 1 Mbps Home PNA (wymagane zenętrzne interfejsy) kontroler szyny Hi-Speed USB 2.0 (pasmo 480 Mbps) ---- a moze nero sie myli i DMA na drugim napedzie jest jednak wlaczone ??? |
menedzer urzadzen -> IDE ATA/ATAPI -> standardowy kanal IDE lub pomocniczy -> wlasciwosci -> zakladka ustawienia zaawansowane -> ustaw DMA jezeli dostepne
a jezeli uzywasz xp to bedzie gorzej:) moze via 4 in 1 pomoze ale tylko jak masz taki chipek |
Dma
mam dwa napedy..siedzace na IDE 2 - Secondary
1.Samsung Nagr. DVD TS-H542A jako master 2.Pioneer DVD-121 jako slave w menadzeze urzadzen na kanale pomocniczym mam zazanczone dma jesli dostepne w 2 przypadkach tymczasme na nero info tool wyskakuje mi ze w pioneerze dma jest wylaczone---jak wlaczyc dma na drugim napedzie ???? w biosie mam poustawiane dma auto na IDE 1 i 2 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:35. |