![]() |
Irda
Hej. Mam zewnętrzny nadajnik IRDA podpinany do płyty głównej, żeby wygodnie przerzucać dane z komórki do komputera i na odwrót. Mam jednak problem, bo żaden program nie rozpoznaje telefonu. W jaki sposób skonfigurować BIOS kompa żeby to urządzenie działało optymalnie? Mam następujące opcje w menu Integrated Peripheals: Onboard Serial Port B i tam do wyboru: Auto, Disabled, 3F8/COM1, 2F8/COM2, 3E8/COM3, 2E8/COM4. Niżej jest Serial Port B Mode, gdzie można wybrać: 1,6 uS, 3,16 Baud, ASKIR, Normal. Dalej jest IR Duplex Mode: Half Duplex, Full Duplex. A na końcu jest IR Pin Select: IRRX/IRTX, SINB/SOUTB. Proszę o pomoc jak mam to poustawiać i jakie wybrać opcje, bo najbardziej mam wątpliwości co wybrać w tej pierwszej opcji Onboard Serial Port B. Z góry wielkie dzięki. Jak sprawdzić, że irda działa bez użycia komórki?
|
Cytat:
|
http://www.protel.cad.pl/bios.html - moze w czyms pomoze ;)
|
Samsunga C100 ale na nokii 6610 też nie działało. Może ta irda padnięta?
|
Cytat:
@mr_spock dal ci dobra pomoc |
Ilość załączników: 1
@Urelu
co do irdy to podstawa odpowiednio ustawic opcje w biosie, bo inaczej nie pojdzie (wykrywane mioze byc w wingrozie, ale poza tym nic - bo nie bedzie chodzila i wykrywala komorki) pogrzeb w biosie w zalaczniku masz kilka linkow dotyczacych irdy - mi pomogly, dawno je odpalalem wiec moga nie dzialac |
|
Ilość załączników: 1
polecam to: IrCOMM2k - Virtual Infrared COM Port for Windows 2000/XP
my pictures and sound też nie chciał wykryć telefonu. po zainstalowaniu działa bezproblemowo. |
Jesli Irda jest dobrze podpięta to powinny byc takie ustawienia:
UART 2 Mode -> HPSIR IR Function Duplex -> HALF TX, RX Inverting Enable -> NO, YES Jeśli masz inny BIOS to analogicznie. Tak zawsze miałem na ECSie. A teraz w EPoxie to jeszcze nie sprawdzałem. |
Cytat:
|
Dzięki wszyskim, działa teraz super! Miałem źle to w biosie ustawione i pomógł też ten program IrComm, bo w programie do przerzucania nie było na liście portów irda, więc sobie przydzieliłem go jako port com4 i śmiga teraz dobrze!! Dzięki wszystkim za pomoc!!! Acha zapomniałem dodać: Woitas, super podpis z tym Garfieldem i neo hehehehehe :rotfl:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32. |