![]() |
Cytat:
... dzis kupilem "ziemniaka" na KT880 ASRock'a (K7V88) za 200,- ... procek 2500@3200 ... karte na 6800 a'la GT Asus'a (V9999GT/TD) za 1500,- do tego RAID0 2xIBM/Hitachi 80GB + 2x256 DDR400 ... DOOM3 'skacze' przy otwieraniu drzwi na levelu ... sralnik :( jesli bedzie to plyta ... remix@ zwroce ci honor ale nie sadze ze za tym idzie cena/wartosc mobo ... tylko wada fabryczna chipsetu ... bede walczyl ... |
Ja bym brał asusa jeżeli ma więcej opcji. DC dużo daje więc warto go mieć.
Mam juz kilkuletniego asusa i sprawuje sie wyśmienicie :D. Wszystko chodzi dobrze i stabilnie, nawet przy overclokingu proca. Ja bym brał asusa ze względu na sprawdzoną marke. Dobrym wyborem będzie również abit :D |
Cytat:
Mam trzy dyski (od ATA 33 do SATA). Sata chodzi pierwszorzędnie (warunek - dodatkowe chłodzenie). Płyta ma wszysto co można potrzebować + odrobinę więcej. Ponieważ jest to chyba już moja 6 platforma, (zaczynałem od 468/100), raczej nie zdecyduje się na inny chipset niż Intel. Co do proca to samo. W moim przypadku jest to bezproblemowy zestaw, w przeciwieństwie do AMD, z którymi mam niemiłe wspomnienia (dwukrotnie), i z których szybko się wycofałem. Nie twierdze że AMD jest zły. Być może tylko ja źle trafiłem. Nie mam doświadczenia z kręceniem proca (nie miałem potrzeby). |
W moim kompie jest ASUS P4B533 pod Pentium4 i od czasu kiedy to mam zapomniałem co to są problemy z komputerem! Płyta jest super stabilna, dobrze wykonana, nie ma żadnych z nią problemów. Każdy system operacyjny (o Windows XP nawet nie wspomne) - nawet Windows 98 chodzi idealnie i nie zawiesza się. Dlatego polecam wszystkim płyty ASUSa!
Na temat Epoxa nie jestem w stanie nic powiedzieć. Nie wiem czy są to dobre płyty, czy złe... Gdybym miał jednak ponownie wybierać - wolałbym sprawdzoną markę. Lepiej raz kupić dobrą płytę i mieć na kilka lat spokój niż się co chwilę wnerwiać. ...a wady gorszych płyt (nie twierdzę, że Epox jest gorszy) potrafią miesiącami i latami "wychodzić". Dokupisz jakąś nową kartę na PCI i raptem okaże się, że np. jest konflikt sprzętowy nie do obejścia... W starym komputerze miałem AMD K6-2 500 na płycie ECS. Chyba nawet nie muszę kończyć... Dla mniej domyślnych dodam, że średnio co 2 tygodnie komputer lądował na tydzień w serwisie... W Twoim przypadku - skoro ma być to płyta pod AMD - jeszcze mocniej zalecałbym bardziej renomowanego producenta! Dlaczego? Dlatego, że "sercem" płyty będzie jakiś układ VIA, nForce, SiS, itp. - które - co tu dużo mówić (mam nadzieję, że nikt się nie obrazi) - są ciut mniej stabilne i dopracowane - niż "serca" płyt głównych pod procesory Intela - gdzie zazwyczaj płytami sterują również układy Intela (chociaż nie tylko). Dlatego płyta główna pod AMD musi być dobrej jakości, od producenta który swoją renomą poświadcza, że nie będzie z tą płytą problemów.... |
DC daje wzrost mocy, a dokładniej wydajności pamięci. Poszukaj testow na:
www.in4.pl www.benchmark.pl |
Na płytę będe miał około 400zł. I może skuszę się jeszcze na Bartona 2600. Jak się kręcą Bartony na Epox'ie 8rda+? I zapytam ponownie, czy dual daje duży przyrost wydajności?
|
Ja mam Epox i sobie go chwale. Już o tym pisałem kiedyś.
|
Na NF2 to albo DFI Infinity, A7N8X DELUXE, NF7-S(L). Inne mogą być lepsze tylko w bajerkach (Lan Party czy Zenith).
Klik na nazwę płytki w mojej sygnaturce. |
a ja troche z innej beczki bo polecil bym ci plyte Gigabyte 7NNXP zobacz http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/P...s_GA-7NNXP.htm. sam gdybym mial teraz wolne jakies fundusze to zmienilbym na nia, sam mam tez plyte gigabyta i jestem z niej bardzo zadowolony.zobacz w komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7329
|
ja tak jak adixo tak jak benchamrk.pl który uznał zestawienie Barton 2500 i mobo Abit NF7-S (v2.0) za idealny zestaw.
Spójrzcie tylko na komentarze http://sklep.benchmark.pl/pelny_6439.html, można też zerknąć na komputronik. Tu opis płyty http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=100 Kumpel z pracy takie zestawienie może się nie chce wierzyć, ale ma już rok - kiedyś za to wybulił kupe kasy, w internecie przewertował kupe stron, aby kupić to co najlepsze. Jest niezwykle zadowolony - komputer pracuje bardzo stabilnie. Szyna dual ciągnie 2X512 ddr Kingstona 400. Karta sieciowa wbudowana i niezwykle dobrej jakości zintegrowana karta dźwięku 5.1. Ogólnie BaWmY sIe :) Polecam tego Abita gorąco. Sam może kupie na dniach taki zestaw bo mam możliwość zakupienia Bartona których już właściwie nie ma. |
Cytat:
|
Cytat:
RADW>> Z tych dwoch plyt zdecydowanie bralbym Epox`a 8RDA+ mialem ta plytke i zdecydowanie moge ci ja polecic. Ale jesli mialbym kupowac teraz plyte kupilbym ABIT`a NF7-S V2, ma bogatsze wyposazenie i posiada pelne wyjscia dla Soundstorm`a razem z optycznym wyjsciem cyfrowym, nie trzeba dokupywac dodatkowego sledzia SPDIF. Ma tez Serial Ata ktory mozna wylaczyc w bios`ie jesli nie chcesz go uzywac. Standardowo ma tez port podczerwieni. Kosztuje 60zl wiecej od epox`a ale warto. |
Witam!
hehehe szczerze... dziwi mnie taka postawa jaka reprezentuje AleX69 - dobra plyta to podstawa... Co do samego tematu... zalezy czy bedziesz krecil ten sprzet... sam mam Barton'a 2500+ podkreconego na 3200+ na plycie ASUS A7N8X2.0 - Deluxe... no wlasnie to Deluxe wprowadza sporo fajnych opcji :) Przy wyborze zastanawialem sie miedzy Asusem (A7N8X), a Abitem (NF7), ale wybor padl na Asuska, i dolozylem tylko do wersji Deluxe i nie zaluje! to naprawde rewelacyjna plyta i swietnie sprawdza sie przy OVERCLOCKING'U |
lepiej dolozyc kaske i kupic lepsza grafe niz wywalac kase na "droga" plyte ...
... kup tanie mobo na kt880 asrock'a (odlam asusa) 210,- zeta - warto :spoko: mam asus'y i widzialem epox'a ... jeden wacek :mruga: |
ABIT NF7SL lub ASUS A7N8X
to moje zdanie 8 ) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:27. |