Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Fatalna PomyŁka (https://forum.cdrinfo.pl/f15/fatalna-pomylka-39633/)

boskicezar 12.09.2004 18:32

Oki jeszcze sprawdze na innym kompie a potem wale do serwisu .
Pozdówko i dzięki za wspołprace :piwo:

VIZZARD 12.09.2004 17:21

Cytat:

Napisany przez boskicezar
No i niestety dalej leży martwa to już z nią koniec mam nowy wydatek znaczy podczas wgrywania biosu pod dosem na monitorze wyświetla wszysko ok ale nagrywarka nawet kontrolką nie zamryga a po restarcie dalej system jej nie widzi.Szkoda trza przyjąć to po męsku i zbierać kesz na nową.

Spróbuj jeszcze u kogoś innego na kompie :pisze:

I zobacz nie z dyskietki - tylko z dysku

A nóż widelec :idea:

Poza tym jak to nic nie da - to idź do serwisu i coś wymyśl

Że np nagrywałeś płytę i w trakcie nagrywania padła

Może serwisanci będą na tyle leniwi, że nie sprawdzą - co się mogło stać

Nawet słowem nie wspominaj, że coś modyfikowałeś :nie:

Może akurat ci się uda i wymienisz na nową :D

W końcu przecież nic do stracenia nie masz :nieee:

boskicezar 12.09.2004 17:10

No i niestety dalej leży martwa to już z nią koniec mam nowy wydatek znaczy podczas wgrywania biosu pod dosem na monitorze wyświetla wszysko ok ale nagrywarka nawet kontrolką nie zamryga a po restarcie dalej system jej nie widzi.Szkoda trza przyjąć to po męsku i zbierać kesz na nową.

VIZZARD 12.09.2004 16:58

Cytat:

zgrywam na czytą dyskietke i z niej kożystam chyba to nie ma różnicy???????????.

Chyba raczej nie ma - chodzi o to by pod DOSem wszystko biegało jak trza :taktak:

Jeżeli mieści ci się to na dyskietkę - to czemu nie

Musisz tylko uważać, żeby dyskietka nie była kopnięta (jakieś bad sektory. itp.)

Bo wtedy niezłe kuku możesz zrobić temu napędu :mruga:

boskicezar 12.09.2004 16:52

Dziękuje bardzo vizzard za porządne tłumaczenie zaraz jeszcze raz sprubuje tylko ja nie nagrywam tego na partycje ponieważ mam wszystkie w ntsie lecz zgrywam na czytą dyskietke i z niej kożystam chyba to nie ma różnicy???????????
Z resztą za chwile dam znać czy dana operacja powiodła sie ale jeszcze raz dziękuje za pomoc.

legion 12.09.2004 10:57

ladnie i sparwanie to mi sie podoba:)

VIZZARD 12.09.2004 10:05

Cytat:

Przeczytałem i udało mi sie wkońcu uruchomić mtkflasha pod dosem po zainstalowaniu 15 banków wyskakuje komunikat co by zrestartować kompa a po restarcie dalej nie widzi nagrywarki..............mi sie zdaje że to koniec z nią

OK!

Nareszcie doczytałeś jak to zrobić dobrze :taktak:

Jeżeli instalują ci się banki to dobrze

Po kolei

Zrób jeszcze jedną rzecz

Ściągnij sobie inny plik biosu w postaci .bin, np. TEN

Rozpakuj

Utwórz katalog zzz na c:

Skopiuj do niego mtkflasha i bios TS0C.bin z rozpakowanego pliku

Wyłącz kompa

Odłącz nagrywarkę od taśmy IDE

Wystartuj kompa z dyskietki startowej np od win98

Podłącz taćmę IDE do nagrywarki

Przejdź na dysk c -> c: <enter>

Przejdź do katalogu zzz -> cd zzz <enter>

Wpisz komendę: mtkflash X w TS0C.bin (0 - to jest zero)

Gdzie litera X odpowiada kanałowi, na którym został umieszczony napęd: 1=Primary Master, 2=Primary Slave, 3=Secondary Master, 4=Secondary Slave

Powinno zapakować ci wszystkie banki i po restarcie spawarka powinna ruszyć :taktak:

Jeżeli to nie pomoże - to ja ci już nie pomogę :nieee:

boskicezar 12.09.2004 01:58

Przeczytałem i udało mi sie wkońcu uruchomić mtkflasha pod dosem po zainstalowaniu 15 banków wyskakuje komunikat co by zrestartować kompa a po restarcie dalej nie widzi nagrywarki..............mi sie zdaje że to koniec z nią

VIZZARD 12.09.2004 01:20

Cytat:

A jeszcze jedno coś ma wyskoczyć podczas instalacji biosu bo u mnie wyskakuje tylko wersja mtkflesha i nic niemage zrobić dalej i sie nic niedzieje????????????

A przeczytałeś to ze stronki sebawa :czytaj:

I zrobiłeś tak jak ci wyżej napisałem ???

boskicezar 12.09.2004 01:15

A jeszcze jedno coś ma wyskoczyć podczas instalacji biosu bo u mnie wyskakuje tylko wersja mtkflesha i nic niemage zrobić dalej i sie nic niedzieje????????????

VIZZARD 12.09.2004 00:41

Cytat:

Mówicie ,że pod dosem......żeby odpalić kompa musze odpiąć nagrywarkę czy potem dos sobie poradzi jak podłącze nagrywarke później?
Bo próbowałem odpalić kompa w trybie wiersza poleceń(windows xp) i wpisałem komendy i nic sie niedzieje???

Odpalić kompa

A potem podpiąć nagrywarkę :taktak:

Tylko żeby właściwie wpisać oznaczenie Primary/Secondary i Master/Slave

I żeby spawarka była sama na taśmie

Ja użyłem tego:

b) bios w postaci biosik.bin

mtkflash X w biosik.bin

Litera X odpowiada kanałowi, na którym został umieszczony napęd: 1=Primary Master, 2=Primary Slave, 3=Secondary Master, 4=Secondary Slave

boskicezar 12.09.2004 00:33

Mówicie ,że pod dosem......żeby odpalić kompa musze odpiąć nagrywarkę czy potem dos sobie poradzi jak podłącze nagrywarke później?
Bo próbowałem odpalić kompa w trybie wiersza poleceń(windows xp) i wpisałem komendy i nic sie niedzieje???

VIZZARD 12.09.2004 00:12

Cytat:

Napisany przez Druss
Ta operacje przeprowadza sie w dos`ie.

Niekoniecznie! :nie:

Jest kilka objawów! :taktak:

Czasami spod Windy wystarczy :tak!:

VIZZARD 12.09.2004 00:10

Cytat:

Siemanko wszystkim zrobiłem sobie dzisiaj straszne kuku.
Przez pomyłke wgrałem bios do nie swojego modelu nagrywarki dvd. Po restarcie komp sie niechce uruchomić............czytałem artykuły na tym forum i postępowałem zgodnie z zaleceniami( zapomniałem podać nazwy nagrywarki:liteon sohw 1213s). Odłączyłem nagrywarke włączyłem winde podpiełem nagrywarke odpaliłem program MtkWinFlash zapodałem secundary master podałem plik z biosem w formacie bin i wyskakuje taki komunikat(ERR: fail to identify the flash type!).Czy jest jeszcze szansa ruszenia tej nagrywarki?????
Prosze o odpowiedź z góry dziękuje!!!!

Jest! :taktak:

Ostatni! :mruga:

Zastosuj to samo - tylko użyj MTKFlasha pod DOSem

Opis masz TU

I w tym miejscu wielkie pozdro dla sebaw :piwko2:

Stary! Dzięki tobie moja spawarka znów żyje! :jupi2:

Druss 11.09.2004 23:59

Ta operacje przeprowadza sie w dos`ie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:31.