![]() |
Firmware do DVDrom CTX DVDR-12x lub EPO
Proszę o pomoc w reanimacji napędu.
Jeśli ktoś posiada napęd DVD-rom CTX DVDR-12x lub EPO DVD-8212 (pod windą ma oznaczenie E-IDE DVD-ROM DVD-8212) mógłby zdumpować bios i wysłać go do mnie (erwin_cox@interia.pl). Próbowałem używać oryginalnych biosów od EPO (dostępne są tylko wersje *.exe których nie można rozpakować zipem,rarem, itd) ale tylko dostaję komunikat, że nie wykryto żadnego napędu do flashowania. Tak więc w grę wchodzą tylko wersje *.bin lub *.hex wtedy będę mógł użyć MTKflash'a |
http://seba.wsm.wielun.pl/ratowanie.htm
Cytat:
|
Zgadza się *.exe są gotowe do użycia, ale pod jednym warunkiem: trzeba mieć sprawny napęd z dobrym biosem, wtedy flasher ładnie rozpozna napęd i zacznie uaktualniać starszą wersję. Ja popełniłem "drobny" błąd, przez co napęd padł. Wstyd się przyznać ale nie chciało mi się wyciągać napędu z kompa siostry i sprawdzić jego nazwy. Pamiętałem tylko, że była 3-literowa i pierwsza jaka przyszła mi na myśl to BTC i taki bios ściągnąłem. Pech chciał, że chłopaki z BTC w swoim uaktualnieniu biosu użyli mtkflasha, a temu nie przeszkadzało wpakować bios BTC do CTX - no i teraz mam wesoło mrugające pudełeczko zamiast napędu.
|
Cytat:
jak bedziesz mial problem to pisz |
Dzięki za linka, jeszcze raz sobie poprzeglądałem te strony (robiłem to już wcześniej) ale nie mogę namierzyć wersji binarnej, same exe-ki. Próbowałem na różne skróty (epo, ctx, dvd-8212, dvdr-12x....) znalazło się około 10 postów na temat tego zapomnianego przez Boga napędu, prawie wszystkie wołające o pomoc. Jedyną pomocą miał być link: http://dhc014.rpc1.org ale tam też nic nie znalazłem, rączki opadają - a może źle szukam :-[
Chyba pozostanie mi czekać, aż ktoś z odwiedzających forum będzie dysponował tym sprzętem i wyśle ten maleńki pliczek, a może panowie z pomocy technicznej firmy CTX ich wyprzedzą (napisałem do nich mail'a w stylu "Kali chcieć firmware") tylko że oni już się nie przyznają na swojej stronie, że coś takiego wypuścili, teraz tylko monitory CTX i to najlepiej plasmotrony |
Cytat:
podaj dokladnie model tego ctx |
No od razu lżej na sercu jak się samemu nie walczy z wiatrakami.
A więc na nalepkach jest logo CTX chuntex electronic Co,Ltd. MODEL NO. DVDR-12X Version 2.21 (ten numerek to pewno wersja biosu i co ciekawsze zgadza się z wersją dla napędu EPO DVD-8212. W EPO ma ona różne rozszerzenia np.: rev.2.21m, 2.21q, 2.21r -oba napędy na zdjęciach wyglądają identycznie, ten sam wystrój przedniego panelu). Pod windows był rozpoznawany jako E-IDE DVD-rom DVD-8212 rev.2.21q |
cieszko ale jeszcze powalcze :)
|
Chyba ciężej być nie może. Dostałem odpowiedź od firmy CTX i z tego co rozumiem (co piąte słowo) wychodzi że nie zajmują się już niczym innym jak monitory i mam we własnym kraju szukać serwisu, gdybym źle zrozumiał proszę o sprostowanie moich domysłów, oto oryginał:
The company that supported computers, CTX International, is no longer here with us. CTX Technologies only supports monitors. Thank you for your e-mail. Please reply with this e-mail. Due to world-wide distribution of this product, warranties may vary from country to country. Please consult the WARRANTY CARD enclosed with your product for specific warranty terms in your locale. |
ale jazda no tak wypieli sie na swoj wlasny produkt ale buraki:)
|
No to uderzyłem jeszcze na tajwan do EPO ciekawe czy coś odpiszą (chyba,że nie rozumieją łamanej angielszczyzny i trzeba pisać ichnimi hieroglifami).
Jeszcze jedna przygniatająca wiadomość: kumpel ma epo 8216 (16x dvd), więc wpadłem na pomysł aby zdumpować od niego bios i wpakować do siebie - wtedy może napęd będzie rozpoznawany jako EPO i odpali się oryginalny upgrade od 8212 i byłbym w domu. A tu przykrość zmieniła się tylko częstotliwość mrugania diody z 12 na 16 razy/s he..he... Nie ma co się śmiać tu pozostaje tylko sepuku przez uderzenie kantem napędu w potylicę. |
Minął kwartał i dziś przyszło oświecenie (choć nowy napęd kupiłem na Allegro).
Jak wyżej stwierdziłem oryginalny flasher do EPO w wersji *.exe automatycznie nie rozpozna padniętego napędu, ale wystarczyło wpisać: epo221r.exe /? żeby wyświetliły się parametry tej komendy. Wystarczy podać numer od 1-4 oznaczający kanalł IDE na którym mamy podpięte urządzenie do flashowania. Ja podpiąłem osobno do Secondary Master (na jednym kablu z HDD oba napędy nie były widoczne) i wpisałem: epo221r.exe 3 Zaczęło się wgrywanie biosu, a po restarcie cieszyłem się działającym napędem z nowszym firmwarem (wcześniej miałem 221q). Działa jakby żwawiej niż przed operacją, czyta nawet DVD+R, DVD+RW, czym mnie zaskoczył, bo mój nowszy LG 16x nie radził sobie z tymi płytkami. Temat zakończony PEŁNYM SUKCESEM, pewno wygrałbym konkurs na najdłuższe flashowanie napędu. Pozdrawiam i dzięki za pomoc !!! |
ladnie :piwo:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:46. |