Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Firmware do DVDrom CTX DVDR-12x lub EPO (https://forum.cdrinfo.pl/f15/firmware-dvdrom-ctx-dvdr-12x-lub-epo-39639/)

dadas3 12.09.2004 09:51

Firmware do DVDrom CTX DVDR-12x lub EPO

Proszę o pomoc w reanimacji napędu.
Jeśli ktoś posiada napęd DVD-rom CTX DVDR-12x lub EPO DVD-8212 (pod windą ma oznaczenie E-IDE DVD-ROM DVD-8212) mógłby zdumpować bios i wysłać go do mnie (erwin_cox@interia.pl). Próbowałem używać oryginalnych biosów od EPO
(dostępne są tylko wersje *.exe których nie można rozpakować zipem,rarem, itd)
ale tylko dostaję komunikat, że nie wykryto żadnego napędu do flashowania. Tak więc w grę wchodzą tylko wersje *.bin lub *.hex wtedy będę mógł użyć MTKflash'a

legion 12.09.2004 10:52

http://seba.wsm.wielun.pl/ratowanie.htm
Cytat:

Napisany przez dadas3
(dostępne są tylko wersje *.exe których nie można rozpakować zipem,rarem, itd)

po co chcesz exe rozpakowac one sa juz gotowe do uzycja

dadas3 12.09.2004 22:03

Zgadza się *.exe są gotowe do użycia, ale pod jednym warunkiem: trzeba mieć sprawny napęd z dobrym biosem, wtedy flasher ładnie rozpozna napęd i zacznie uaktualniać starszą wersję. Ja popełniłem "drobny" błąd, przez co napęd padł. Wstyd się przyznać ale nie chciało mi się wyciągać napędu z kompa siostry i sprawdzić jego nazwy. Pamiętałem tylko, że była 3-literowa i pierwsza jaka przyszła mi na myśl to BTC i taki bios ściągnąłem. Pech chciał, że chłopaki z BTC w swoim uaktualnieniu biosu użyli mtkflasha, a temu nie przeszkadzało wpakować bios BTC do CTX - no i teraz mam wesoło mrugające pudełeczko zamiast napędu.

legion 12.09.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez dadas3
Zgadza się *.exe są gotowe do użycia, ale pod jednym warunkiem: trzeba mieć sprawny napęd z dobrym biosem, wtedy flasher ładnie rozpozna napęd i zacznie uaktualniać starszą wersję. Ja popełniłem "drobny" błąd, przez co napęd padł. Wstyd się przyznać ale nie chciało mi się wyciągać napędu z kompa siostry i sprawdzić jego nazwy. Pamiętałem tylko, że była 3-literowa i pierwsza jaka przyszła mi na myśl to BTC i taki bios ściągnąłem. Pech chciał, że chłopaki z BTC w swoim uaktualnieniu biosu użyli mtkflasha, a temu nie przeszkadzało wpakować bios BTC do CTX - no i teraz mam wesoło mrugające pudełeczko zamiast napędu.

na gorze mojego wczesniejszego postu dalem ci linka tam wszystko o ranimacji napedow:)
jak bedziesz mial problem to pisz

dadas3 12.09.2004 23:38

Dzięki za linka, jeszcze raz sobie poprzeglądałem te strony (robiłem to już wcześniej) ale nie mogę namierzyć wersji binarnej, same exe-ki. Próbowałem na różne skróty (epo, ctx, dvd-8212, dvdr-12x....) znalazło się około 10 postów na temat tego zapomnianego przez Boga napędu, prawie wszystkie wołające o pomoc. Jedyną pomocą miał być link: http://dhc014.rpc1.org ale tam też nic nie znalazłem, rączki opadają - a może źle szukam :-[
Chyba pozostanie mi czekać, aż ktoś z odwiedzających forum będzie dysponował tym sprzętem i wyśle ten maleńki pliczek, a może panowie z pomocy technicznej firmy CTX ich wyprzedzą (napisałem do nich mail'a w stylu "Kali chcieć firmware") tylko że oni już się nie przyznają na swojej stronie, że coś takiego wypuścili, teraz tylko monitory CTX i to najlepiej plasmotrony

legion 12.09.2004 23:50

Cytat:

Napisany przez dadas3
Dzięki za linka, jeszcze raz sobie poprzeglądałem te strony (robiłem to już wcześniej) ale nie mogę namierzyć wersji binarnej, same exe-ki. Próbowałem na różne skróty (epo, ctx, dvd-8212, dvdr-12x....) znalazło się około 10 postów na temat tego zapomnianego przez Boga napędu, prawie wszystkie wołające o pomoc. Jedyną pomocą miał być link: http://dhc014.rpc1.org ale tam też nic nie znalazłem, rączki opadają - a może źle szukam :-[
Chyba pozostanie mi czekać, aż ktoś z odwiedzających forum będzie dysponował tym sprzętem i wyśle ten maleńki pliczek, a może panowie z pomocy technicznej firmy CTX ich wyprzedzą (napisałem do nich mail'a w stylu "Kali chcieć firmware") tylko że oni już się nie przyznają na swojej stronie, że coś takiego wypuścili, teraz tylko monitory CTX i to najlepiej plasmotrony

znam ten bol :) poszukam tez moze cos znajde
podaj dokladnie model tego ctx

dadas3 13.09.2004 00:05

No od razu lżej na sercu jak się samemu nie walczy z wiatrakami.
A więc na nalepkach jest logo CTX chuntex electronic Co,Ltd. MODEL NO. DVDR-12X Version 2.21 (ten numerek to pewno wersja biosu i co ciekawsze zgadza się z wersją dla napędu EPO DVD-8212. W EPO ma ona różne rozszerzenia np.: rev.2.21m, 2.21q, 2.21r -oba napędy na zdjęciach wyglądają identycznie, ten sam wystrój przedniego panelu). Pod windows był rozpoznawany jako E-IDE DVD-rom DVD-8212 rev.2.21q

legion 13.09.2004 14:25

cieszko ale jeszcze powalcze :)

dadas3 13.09.2004 22:43

Chyba ciężej być nie może. Dostałem odpowiedź od firmy CTX i z tego co rozumiem (co piąte słowo) wychodzi że nie zajmują się już niczym innym jak monitory i mam we własnym kraju szukać serwisu, gdybym źle zrozumiał proszę o sprostowanie moich domysłów, oto oryginał:

The company that supported computers, CTX International, is no longer here
with us. CTX Technologies only supports monitors.

Thank you for your e-mail.
Please reply with this e-mail.

Due to world-wide distribution of this product, warranties may vary from
country to country. Please consult the WARRANTY CARD enclosed with your
product for specific warranty terms in your locale.

legion 13.09.2004 23:42

ale jazda no tak wypieli sie na swoj wlasny produkt ale buraki:)

dadas3 13.09.2004 23:48

No to uderzyłem jeszcze na tajwan do EPO ciekawe czy coś odpiszą (chyba,że nie rozumieją łamanej angielszczyzny i trzeba pisać ichnimi hieroglifami).
Jeszcze jedna przygniatająca wiadomość: kumpel ma epo 8216 (16x dvd), więc wpadłem na pomysł aby zdumpować od niego bios i wpakować do siebie - wtedy może napęd będzie rozpoznawany jako EPO i odpali się oryginalny upgrade od 8212 i byłbym w domu. A tu przykrość zmieniła się tylko częstotliwość mrugania diody z 12 na 16 razy/s he..he...
Nie ma co się śmiać tu pozostaje tylko sepuku przez uderzenie kantem napędu w potylicę.

dadas3 07.01.2005 14:19

Minął kwartał i dziś przyszło oświecenie (choć nowy napęd kupiłem na Allegro).
Jak wyżej stwierdziłem oryginalny flasher do EPO w wersji *.exe automatycznie nie rozpozna padniętego napędu, ale wystarczyło wpisać: epo221r.exe /? żeby wyświetliły się parametry tej komendy. Wystarczy podać numer od 1-4 oznaczający kanalł IDE na którym mamy podpięte urządzenie do flashowania.
Ja podpiąłem osobno do Secondary Master (na jednym kablu z HDD oba napędy nie były widoczne) i wpisałem: epo221r.exe 3
Zaczęło się wgrywanie biosu, a po restarcie cieszyłem się działającym napędem z nowszym firmwarem (wcześniej miałem 221q). Działa jakby żwawiej niż przed operacją, czyta nawet DVD+R, DVD+RW, czym mnie zaskoczył, bo mój nowszy LG 16x nie radził sobie z tymi płytkami.
Temat zakończony PEŁNYM SUKCESEM, pewno wygrałbym konkurs na najdłuższe flashowanie napędu.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc !!!

legion 07.01.2005 19:33

ladnie :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:46.