![]() |
Problemy z Teac W516EB - part 3 - CDR Audio - HELP !
Witam !
Oto kolejna część moich zwierzeń o walce z nagrywarką Teac 16/10/40 W516EB. Zgodnie z sugestią Bogdana użyłem Nero 5.5.1.8. Ten kopiuje płytki Audio, także jako Copy CD. Zarówno z CD ROMu jak i z nagrywarki. Zamierzam go zupdatować do wersji 5.5.4.0. Czy słusznie ??? Poradźcie. Nero jednak to nie CLONE CD . Czy kopiujac nim (NERO) płyty pracuję w DAO-RAW ? Mam więc kopie 1:1 czy nie ?Zaznaczam,ze nie chodzi mi o kopie zabezpieczonych gier ale CD(CDR)-Audio (choć one też ostatnio bywają zabezpieczane, ale chyba nie te z muzyką elektroniczną). Kopiowanie CDRWinem 4.0A (Ferbruary 2001) w wypadku kopii CD ROM - CDRW (nie on the fly) zwykle kończy się powodzeniem. Natomiast kopiowanie : CDRW - IMAGE -CDRW daje wynikową płytę nie do odczytu w CD Playerze i systemie. Ten sam program w wypadku Yamahy działał dobrze. CLONE CD (starszy i nowszy), jak już wspominałem, daje "grające" CDRy Audio ale występuje problem "migania" cyferek upływu czasu na wyświetlaczu (displeju). Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Zamierzam przeinstalować Windoze 98 SE PL. Szykuję się do tego jak Amerykanie do złapania Bin Ladena ;) - ogromna operacja logistyczna :) Pomóżta coś jak możeta. Może komus coś się narodzi w głowie. Moja konfiguracja : IDE 1 - HDD (Master) i CDRW (Slave) IDE 2 - CD ROM (Master) Celeron 400,256 MB RAM, płyta Gigabyte BX (UDMA 33), HDD 20 MB (UDMA 66). Kiedy CDRW chodzi razem z HDD, UDMA nie daje się włączyć ale pod NERO nagrywa. Pozdrawiam P.S. Bogdan, dzięki za zainteresowanie. |
aha. musisz wlaczyc UMDA - bo to przecie nagrywarka IDE umda2
|
posty mialy byc w odwrotnej kolejnosci - ale cos mi sie porypało.
Zaintrygowany twoimi problemami nagrałem na próbę "klonikiem" dwie płytki audio x10 ( bo takie mam CRRW) i jest ok. To chyba cos z clonem, bo nimy dlaczego mialby zle nagrywac. Ja bym sprobowal wywalic clona i z rejestru tez i zainstalawac ponownie. Obecnie uzywam 3.8 z numerami: Serial: 1076130-1-1644090717-3192758360 User : Clairol Fisco. Sprzęt mamy podobny, ja mam mniej Ramu, ale nagrywarka chodzi jako master na drugim kanale i po wlaczonym umda w biosie zglasza sie jako UMDA-2 i tak powinno byc Przecie kurde to nie ma prawa nie chodzic porzadnie ( ps. nic nie wgrywalem do plyty, aktualizowalem tylko aspi - pobralem z cdrinfo i już) |
jezeli chodzi o sama konfiguracje to IDE1: dysk (master) i CD-ROM (slave) IDE2: CDRW (master)
tak jest lepiej, zwlaszcza kiedy nagrywasz jakies dane z dysku |
Cytat:
IDE1 : HDD (Master) IDE2 : CDRW : Master i CD ROM : Slave Komp źle się bootował, nie wykrywał CD ROMu. Dlatego mam taki układ z CD RW jako Slave na IDE1. Ale spróbuję konfiguracji wspomnianej przez Ciebie. Dzieki |
Cytat:
Wywalam CLONE CLEAN a w RegClean dalej widzi, ze śmiecie po Clone sa. I Reg Clean też czyści. Wczoraj zainstalowałem na próbę Blind Write 0.99.2.1 . Bardziej przez ciekawośc. Ten program nie ma mojej nagrywarki w swojej bazie ale płytę audio skopiował (Blind Read) i nagrał (Blind Write) prawidłowo. niemniej jest to program-ciekawostka a nie narzędzie codzienne. Postaram się przestawić konfigurację w IDE1/IDE2. Ale Windozę i tak musze przeinstalować. Dawno tego nie robiłem. Tylko odswieżałem. Dzieki za rady. |
ja tam jestem konserwatywny. Uruchamiam regedit
kaze mu znalexc klucz Elaborate Bytes i wywalem wszystko co mi znajdzie. Regcleana nie lubie ( tak jak surówek)- co nie znaczy ze jest niedobry |
PS - ja mam taka konfiguracje o ktorej pisal Nol
|
Cytat:
Po tych operacjach zainstalowałem CLone CD w wersji 3.0.8.2 PL. Po instalacji , skorzystałem z podesłanego numerka i nazwy (THX !) ;). Zaniepokoił mnie co prawda komunikat programu,ze czas 21 dniowej próby skończył się,ale wpisałem odpowiednie dane i program ruszył. Potem wykonałem normalny zabieg. Kopiowanie płytki nagrywarką na HDD. Włączone opcje odczytu subkanałów Audio i Data. Płyta była z indeksami ! Potem czysty CDR do nagrywarki i jazda ! Kopia x4 wykonana i do CD Playera Pioneer PDS 505. I tu SZOK ! Płyta gra, cyferki czasu spokojnie idą do przodu. Muzyka gra. Zrobiłem w podobny sposób kopię drugiej płytki, tym razem już kopii CDR. Wynik podobny. Gra, czas biegnie normalnie. Musze jeszcze porównać kopie i orginał pod wzgledem muzycznym i jakości ale to juz jutro... W każdym razie coś odpadło. A więc Clone potrafi robić numery. Dzięki za zainteresowanie i pomoc ! Na pewno napisze o moich dalszych próbach i ich wynikach. Przy okazji jeszcze pytanie : Czy warto włączać w Clone CD opcję "kalibracji lasera" ? Bogdan, czy zmieniasz Clone na wersję 3.0.9.1 czy zostajesz przy starej ? Może tak jest pewniej ? Pozdrawiam |
jesli on pokazal te 21 - to znaczy, ze sie nie zarejestrowal poprawnie, czyli cos mu z wpisow zostalo. Nie pozostaje nic innego jak szukac nogo craka lub seriala.
jesli chodzi o 3.9 to go nie instaluje dopuki 3.8 chodzi poprawnie - bo najwieksze roznice jakie widziale, to byly dodanie nowego nagrywarki do obslugi przez "klonika" Jesli ci wywali sie- to szukaj nowego numeru > Ja mam takie miejsce, gdzie zagladam w pierwszej kolejnosci: http://www.cracks.am/main.html pozdrowienia |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:20. |