![]() |
Cytat:
|
3500
Witam
Czy NEC 3500 ma możliwość ustawienia bitsettingu ? Pzdr MACiek |
nie wiedzialem ze nie mozna zmienic predkosci nagrywania w Nero CD-DVD Speed ...
Cytat:
Rozwiązanie Z-CLV polega na wydzieleniu obszarów w których zapis następuje przy stałej prędkości liniowej CLV. Pomiędzy każdym z obszarów następuje wyłączenie lasera (na wykresie są to te ostre załamania) co skutkuje powstawaniem w tych miejscach mikronowych przerw które nie powinny stanowić zagrożenia dla poprawności nagranej płyty CD. Przerwy ta są skutkiem stosowania technologii zapobiegania błędom opróżnienia bufora np. Burn Proof lub FlextraLink, etc. koniec cytatu. ;) nic tu nie ma napisanego o "testowaniu nosnika" ... "igly" na wykresie sa spowodowane wyeliminowaniem bledow podczas wypalania płyty a czemu ma to miejsce w technologi CAV ... moze to samo ... na to ci nie odpowiem moze jak w sobote kupie sobie ND-3500AG powiem ci wiecej :mruga: jak sie zachowuje P-CAV na slabych nosnikach tez nie wiem ... prawdopodobnie wyglebka tu widac jak w takim przypadku zachowuje sie Z-CLV http://www.dvd-recordable.org/wwwimg...ING_NEC_01.png |
Cytat:
a moze wiesz czy oznaczenia typu 3500 3500A 3500AG wnosza cos czy jest to caly czas ten sam model.. opinie na ten temat mowia, ze te literki nic nie zmieniaja ... |
Cytat:
Cytat:
Okularki może by się przydały? Bo chyba nie zauważyłeś, albo nie chciałeś zauważyć że te zjazdy występują dużo częściej niż zmiany szybkości nagrywania i z metodą Z-CLV nie mają dużo wspólnego. Abyś nie musiał daleko szukać następny przykład tych zjazdów, ale tym razem przy okazji metody CAV. http://www.dvd-recordable.org/wwwimg...ING_NEC_01.png I co, tutaj też wydziela sobie obszary liniowego zapisu? :haha: Oj znawcy i uczeni :) No i nadal nie dostałem odpowiedzi co w przypadku słabych nośników przy metodzie P-CAV. Właściwie pytanie było retoryczne. Bez aktywnego OPC, kiepski nośnik po zapisie z dużą szybkością znajdzie się w koszu. A trzeba pamiętać że nawet dobre nośniki potrafią mieć skoki jakościowe. Natomiast w napędzie który ma OPC, w odpowiednim miejscu zostanie zmniejszona szybkość i dzięki temu płytka będzie poprawnie nagrana. No i to chyba istotny powód dla którego warto mieć NEC-3500 :) |
slawekj juz sie robisz uczonym tego forum:D ale zgodze sie ze P-CAV jest najlepsza metoda zapisu jak do tej pory i dziwie sie ze nec nie zastosowal jej w swojej wypalarce :)
|
Cytat:
Teraz LiteOn. Obecnie to najlepsza metoda zapisu przy większych prędkościach - Portal Constant Angular Velocity - częściowo stała prędkość kątowa. |
Cytat:
Cytat:
oj, oj fantazja niewiedzacych ... te zjazdy dude to nie test jakosci tylko pokaz w akcji technologi z-clv - nagrywarka wydziela sobie obszary w ktorym zapis nastepuje liniowo ... that's all folks btw Pio321 :glaszcze: |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Nec 3500 podczas nagrywania co jakiś czas testuje nośnik i w razie potrzeby zmienia moc lasera, a jeżeli to potrzebne redukuje szybkość zapisu. Na wykresie operacja ta widoczna jest w postaci szpilek. WOPC - "drive includes an enhanced version of NEC's "Active Optimized Power Control" (Active OPC). Active OPC monitors writing power and reflection of the media in use, calculating the optimum laser power and adjusting it in real-time." To chyba dlatego NEC 3500 zbiera najwięcej punktów podczas głosowań na zagranicznych forach wygrywając z nowym napedem Pioneer-a. Dla przykładu zapis Platinium 8@12x. |
znalazlem fajne test ... niby to samo a inaczej prazy :mruga:
PIONEER DVR-108 vs. NEC ND-3500AG sam sie zastanawialem nad tymi modelami ... ktos kto posiada 3500 sprawdzal korekcje bledow porysowanych plytek dvd? |
Cytat:
|
Cytat:
a nec ma [ z tego co sie zdazylem zorientowac ] odczyt tak samo super jak toshiba, ktora katuje juz od dluzszego czasu - jednak napisze jeszcze raz: plyty mam markowe, palone niedawno, wiec trudno tu o pewna ocene. 3majcie sie |
Mam NEC-3500 od trzech dni (kupiony w niemczech box) na razie testuję :), ale jak dotąd nie moge narzekać kupiłem płytkę DL która po nagraniu śmiga w moim stacjonarnym DVD , a z tym jak wiadomo jest różnie.Podaje link do komentarzy z komputronika też chwala ten piecyk :) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13107 Co do produkcji napedów to Nec jest jednym z wiekszych na świecie jednak u nas mało popularnym.Pamietam czasy kiedy Lite-ona nikt w polsce nie znał a ja go woziłem z niemiec.Jak dotąd paliłem wsio na Lite-on jednak mój niemiecki znajomy polecił mi tego NEC-a, czas na zmiany zobaczymy
|
Cytat:
|
Cytat:
Neca kupilem z racji ceny i opinii o nim przeczytanych wlasnie tu. Masa moich znajomych ma Lite-Ony wiec mialem okazje ich popytac. Sam posiadam Litka cdrw 52327s i jestem z niego zadowolony no i Kprobe, wiadomo. Wg mnie nie podlega dyskusji fakt, ze p-clv jest [naj]lepsze. A z-clv jest slabsze - zwlaszcza jesli chodzi o czas zapisu. Nie ma przeciez konstrukcji idealnych :) Nie rostrzygne czy zmiana frimware zmieni strategie zapisu, tu sie zdaje na wasze opinie - niestety sa one czasami sprzeczne. Sami jednak widzicie jak niewiele wad podalem nec-a 3500 AG. TO naprawde niezly naped. Wykresy z nerona speeda 3.3 ida pieknie w gore, zero zalaman - koncowka wzrorowa. Plytki nagrywam danymi wiec pakuje ile sie zmiesci. Wiadomo, ze nie zmierze C1 czy PI bo tak chyba jest prawidlowo. Ale to nie wada nec-a tylko wielka zaleta Lite-Ona. Nec umozliwia ustawienie book type na dvd-rom dla plyt: dvd+rw oraz dvd+r dl Nie udalo mi sie ustawic natomiast na dvd+r !! Nie mam wielkiego doswiadczenia w dvd writerach, lepiej juz u mnie z cdrw - mam na koncie ponad 6000 zjaranych krazkow. do teraz wypalilem na razie tylko 5 plyt dvd wiec wole nie wypowiadac sie zbyt stanowczo. Acha, palilem neciem tylko na niezlych nosnikach: palntium x8 [ricoh] oraz verbatim x4 [mcc] i jedna tdk [tdk] wszystko sie wypalilo wzrorowo, tdk x4 mogla byc wypalona x8 , pozostale zgodnie z oznaczeniem. Na no-name nie planuje wypalac, mam przykre doswiadczenia z cdr. obecnie wykonuje dla kazdego albumu/folderu/filmu 1% danych naprawczych gdzyz: nec to tylko nec verbatim to tylko verbatim ale par2 to az par2 :) poprawnosc zapisu sprawdzam ponadto przez pliki sfv/md5 [ jak long joliet jest za krotkie ] to umozliwi mi to przywrocenie starej nazwy pliku na hdd po zgraniu [dane]. przy okazji : long joliet w nero to tragedia, chyba tylko do 100 znakow - inny soft do 110, a jeszcze romeo do 212 znakow [stomp record max 4.5] podsumowujac: kazdy kto ma neca - powinien kupic LiteOna kazdy kto ma Lite-Ona powinien kupic neca/pioneera cisza i spokoj na forum gwarantowana :) zycze milego dnia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:03. |