Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywarka Destroyer! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywarka-destroyer-39756/)

Berb 14.09.2004 18:55

Nagrywarka Destroyer!

Witam. Mam problem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Od kilku dni jestem posiadaczem nagrywarki LiteOn CD-RW SOHR-5238S. Wszystko było w porządku aż do dziś. Dosłownie godzinę temu miał miejsce incydent. Rozpakowywałem "w locie" archiwum Rara gdy nagle usłyszałem wielki huk. Komputer natychmiast mi się wyłączył, odciąłem jakiekolwiek źródła zasilania i sprawdziłem co jest nie tak. Zaniepokoił mnie widok leżących na podłodze pod nagrywarką kawałków płyty. Wyjąłem tackę i moje podejrzenia okazały się słuszne. Cała płyta była w kawałkach. Udało mi się wyjąć to co było bezpośrednio na tacce oraz część trzymając nagrywarkę pionowo. Nagrywarkę od razu sprawdziłem. O dziwo ani komputer ani nagrywarka nie ucierpiały. Jestem jednak przekonany, że w środku są nadal większe kawałki płyty, które po spotkaniu z laserem nagrywarki bądź inną częścią mogą mieć katastrofalne skutki (czyli nagrywarka do śmieci). Na domiar złego w gwarancji od producenta widnieje taki punkt:

"Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń powstałych w wyniku :

- Pęknięcia nośnika danych (płyty CD-R, lub DVD i innych) podczas odczytu lub zapisu (dotyczy napędów optycznych)."

Reasumując:

1) Wygląda na to, że własnie straciłem gwarancję czy może są jakieś odstępstwa od wyżej wymienionego punktu i mogę oddać nagrywarkę do naprawy?

2) Czy szczątki płyty stanowią realne zagrożenie dla funkcjonowania nagrywarki czy może ich obecność w niczym nie przeszkadza? Wie ktoś jak się pozbyć tego badziewia bez rozkręcania sprzętu (sam już nie wiem co mówię)?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam
Berb

smykus_likas 14.09.2004 19:13

To ze jest na gwarancji troche komplikuje sprawe. Ja bym zrobil tak: udal sie do serwisu i zapytal czy mi to zrobia (tzn przeczyszcza, czy tez nie) w ramach gwarancji. Jezeli nie, to trzeba samemu rozkrecic i wydobyc WSZYSTKIE resztki z rozwalonej plyty. Potem podlaczasz nagrywarke i... u mnie nie bylo problemu. Naped cdr x52 (litek) chodzil tak jak wczesniej. "Wybuchla" mi plytka verba Metal Azo (ta z ciemnoniebieskim spodem)

Berb 14.09.2004 19:21

Zapytam się jeszcze co było przyczyną rozwalenia płyty. Szczerze powiedziawszy jeszcze się z tym nie spotkałem. Raz wyjąłem płytę tak pocharataną, że szok ale jeszcze się trzymała. Może wiesz jak działać żeby taka sytuacja nie miała miejsca, może za bardzo obciążyłem nagrywarkę czy co? No nie wiem, czekam na radę.

smykus_likas 14.09.2004 19:26

Z pierwszego postu wnioskuje, ze plyta eksplodowala przy odczycie. Predkosc x52 to ok 10 000 obr/min. Na taka plyte dzialaja ogromne sily. Plyta musi byc idealnie wywazona. Wystarczy, ze byla lekko scentrowana, albo miala jakies niewielkie pekniecie np od srodka i BUM. Najlepsza rada? Ograniczyc predkosc nagrywarki przy odczycie np do x40 i takie rzeczy nie beda sie juz zdarzaly

Berb 14.09.2004 19:34

O tak, ale ja taki geniusz nie jestem. Sprawdzałem w Moim Komputerze i nic takiego nie ma, dobrym pomysłem by było zwolnienie również CD-Roma bo on także może mi płytę rozwalić. W takim razie ostatnie pytanie, jak w systemie W98 zwolnić odczyt w napędzie cd-rom i nagrywarce?

Wielkie dzięki za pomoc.

piotrek123 14.09.2004 19:48

Cytat:

Napisany przez Berb
O tak, ale ja taki geniusz nie jestem. Sprawdzałem w Moim Komputerze i nic takiego nie ma, dobrym pomysłem by było zwolnienie również CD-Roma bo on także może mi płytę rozwalić. W takim razie ostatnie pytanie, jak w systemie W98 zwolnić odczyt w napędzie cd-rom i nagrywarce?

Wielkie dzięki za pomoc.

Aby spowolnić odczyt napędów użyj programiku o nazwie CD Bremse, lub Nero DriveSpeed:)

smykus_likas 14.09.2004 19:59

Dokladnie tak. Z tym, ze do spowolnienia nagrywarki najlepszy bedzie nero drive speed (jest w pakiecie nero). Do spowolnienia napedu cdr lepszy bedzie CD Bremse. W moim przypadku w litku x52 w nero drive speed byly dostepne tylko dwie predkosci (x52 oraz max)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:40.