![]() |
Tylko max prędkość nagrywania
Witam!
Od tygodnia posiadam nagrywarkę Lite-On SOHW1213, nie wiemczemu, ale przy wypalaniu jakiejkolwiek płyty mam zawsze do wyboru tylko max prędkość dla tej płyty. Sprawdzałem na 3 nośnikach: Mediastore +R x4, Esperanza SE -R x4 oraz Platinum +RW x4, zawsze mam do wyboru tylko prędkość 4x, a że jakość nagrań tych dwóch pierwszych nośników to masakra, chciałbym nagrywać je z prędkością x2. Da się to jakoś zmienić? Płytki wypalam w Nero 6.3.1.20 wcześniej na 6.3.1.8 miałem tak samo, również na starym BIOSie oraz najnowszym TS0D jest to samo. |
Próbowałeś wypalać np. w DVD Decrypterze ? Można też podejrzeć w biosie nagrywarki jakie masz ustawione prędkości dla nośników, które używałeś np. dvdrw_omnipatcherem.
|
masz zainstalowane ASPI jesli nie to zainstaluj a jesli tak to polecam format c: i od nowa system postawic. mnie tak kiedys pomoglo :)
|
Ilość załączników: 2
Dvd_decrypterem dodałem ustawienie 2x dla Esperanzy SE (GMC0002).
Wykresy są teraz dziwne: PI masakra a PIF nawet nieźle. W załącznikach wynik z palenia 4x oraz 2x. |
No powiem Ci faktycznie masakra :( Ustaw jednak prędkość testu na x4, choć mimo to wyniki i tak o wiele lepsze nie będą. Istnieje teoria że nie zawsze wolniejsze wypalanie daje lepsze wyniki, może właśnie u Ciebie się ona sprawdza. Zrób jednak testy jeszcze raz z parametrami
Speed x4 PI - 8 PO- 1 Nie rób zrzutu ekranowego tylko wybierz ikonkę dyskietki w KProbe i zapisz sam obrazek z testem. Nagraj też na jakimś porządnym nośniku i wtedy obadaj. Pozdrawiam |
Czesc mam ten sam problem - zdaje sie ze to bios nagrywary:(
Sprobuj wypalic jakas plyte w predkosci 2.4 (oczywiscie trzeba miec taka plytke) - u mnie za kazdym razem "Power Calibration Error":( Pozdr Rafal |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:18. |