Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-832S - problem z upgreadem firmware'u (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-832s-problem-upgreadem-firmwareu-39826/)

radosh 16.09.2004 00:17

LiteOn SOHW-832S - problem z upgreadem firmware'u

Ilość załączników: 1
Witam, kupiłem LiteOn SOHW-832S i wgrałem firmware'a DR8VS08. Ukazał sie niedawno najnowszy soft - DR8VS0A. Ściągnąłęm go, rozpakowałem i uruchomiłem, wyskoczyło mi okieno błędu. Takie sam błąd wyskakuje mi przy każdej próbie wgrania jakiegokolwiek innego firmware'u :(
Co jest nie tak? W czym problem? Jak temu zaradzić? Proszę o pomoc...

icemac 16.09.2004 07:10

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

sprobuj zarzucic biosik z powyzszej stronki, powinno dzialac

kondziorek 16.09.2004 07:17

albo wrzuc z podanej wyzej strony jakiegos starszego firmwara (np vs08) i potem sprobuj uaktualnic tym oryginalnym do VS0A - u mnie to dziala, wiele razy taki myk przeprowadzalem, zeby wgrac sobie firmowego VS0A na jakiegos nowszego, patchowanego
pozdrawiam, :papa:

VIZZARD 16.09.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez radosh
Witam, kupiłem LiteOn SOHW-832S i wgrałem firmware'a DR8VS08. Ukazał sie niedawno najnowszy soft - DR8VS0A. Ściągnąłęm go, rozpakowałem i uruchomiłem, wyskoczyło mi okieno błędu. Takie sam błąd wyskakuje mi przy każdej próbie wgrania jakiegokolwiek innego firmware'u :(
Co jest nie tak? W czym problem? Jak temu zaradzić? Proszę o pomoc...

Ja na twoim miejscu trzymałbym się z dala od komputera :taktak:

Mam wrażenie, że nie tylko nie masz pojęcia o komputerach :pisze:

Ale i twoja edukacja stoi na bardzo niskim poziomie :O

Napisałeś, że uaktualniłeś bios firmware DR8VS08

A coś mi się zdaje, że na obrazku jak wół stoi B, a nie 8

B od 8 to nawet dziecko potrafi odróżnić :tak!:

Czy nie czas może powtórzyć podstawówkę?

A teraz On Topic

Jeżeli masz wgrany bios VS0B - to niestety, ale biosem w postaci .exe nie zdowngrade'ujesz do niższej wersji biosu :nie: a tylko do wyższej

Pozostaje ci banalnie :banan2: prosty zabieg wgrania sobie biosu jakiego chcesz - w postaci .bin

:D

soldier 16.09.2004 23:36

Wizar, to nie jest do konca prawda. VS0B jest biosem nieoficjalnym i nie mozna go zamienic na inny oficjalny. Trzeba wgrać inny nieoficjalny a dopiero potem mozna ten sam ale oficjalny (firmowy).Można z wyższego na niższy i działa. Wiele razy tak robiłem i nie było problemów. To samo przy przeróbce na SONY RDU 700a

może to być .exe ale potraktowany omniptherem. :sciana:

radosh 16.09.2004 23:45

VIZZARD --> Dziękuje za zwrócenie uwagi, ale przykro też, że naskakujesz na ludzi piszących prawde, a w twoim mniemaniu bzdury. Co do wykształcenia to "każdy mówi na własnym przykładzie", w samej biblii napisane jest "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni". Ale przecież Ty jesteś nieomylny... Zapewne nigdy też sam nie prosiłeś nikogo o pomoc, sam wiedząc wszystko od początku do końca. A może tak zmienisz nick na "wyrocznia", co Ty na to ?

legion 16.09.2004 23:50

@soldier no co ty bez omni sobie nie poradzisz :)

VIZZARD 16.09.2004 23:52

Cytat:

Napisany przez soldier
Wizar, to nie jest do konca prawda. VS0B jest biosem nieoficjalnym i nie mozna go zamienic na inny oficjalny. Trzeba wgrać inny nieoficjalny a dopiero potem mozna ten sam ale oficjalny (firmowy).Można z wyższego na niższy i działa. Wiele razy tak robiłem i nie było problemów. To samo przy przeróbce na SONY RDU 700a

może to być .exe ale potraktowany omniptherem. :sciana:

To prawda!

Ale ja mówiłem o biosach oficjalnych

Tych od Liteona :taktak:

A co do tego, że nie można VS0B zamienić na inny oficjalny

To poczekaj aż wyjdzie np. VS0C od Liteona - wtedy się przekonamy :D

Cytat:

Napisany przez soldier
Trzeba wgrać inny nieoficjalny a dopiero potem mozna ten sam ale oficjalny (firmowy)

A to mi brzmi jak cytat z Entera :D

Jest to także nie do końca prawda :nie:

Firmowy sprawdza tylko czy oznaczenie aktualnego biosu spawarki jest niższe od wgrywanego

I czy ma do czynienia z właściwym modelem napędu

Po czym pakuje się do spawarki tak miło jak listonosz do domu pod nieobecność męża :>

VIZZARD 17.09.2004 01:01

Cytat:

Napisany przez radosh
VIZZARD --> Dziękuje za zwrócenie uwagi, ale przykro też, że naskakujesz na ludzi piszących prawde, a w twoim mniemaniu bzdury. Co do wykształcenia to "każdy mówi na własnym przykładzie", w samej biblii napisane jest "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni". Ale przecież Ty jesteś nieomylny... Zapewne nigdy też sam nie prosiłeś nikogo o pomoc, sam wiedząc wszystko od początku do końca. A może tak zmienisz nick na "wyrocznia", co Ty na to ?

Rozumiem twoje rozżalenie :buu:

Lecz niestety czytając to co napisałeś - miałem wrażenie, że nie wiesz co piszesz

Sam zresztą na zamieszczonym przez siebie screenie mogłeś znależć odpowiedź na swoje pytanie :taktak:

Jeżeli chodzi o Biblię, to w Księdze Psalmów jest też napisane:

"Pomnijcie, głupcy w narodzie! Kiedy zmądrzejecie, bezrozumni?"

Nie to żebym coś sugerował :nie:

Po prostu tak tam jest napisane :D

Przymioty którymi mnie obdarzasz lub chcesz obdarzyć

Nie dla mnie niestety :smutny:

Nigdy nie byłem nieomylny w myśl reguły:

"Człowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce"

A ponadto bardzo lubię swój nick :ja_chce:

Więc na razie zrezygnuję z twoich propozycji

Ale gdyby ci się jeszcze kiedyś coś nasunęło - to wal jak w dym :tak!:

Jeśli zbyt mocno cię uraziłem - to przepraszam

Nie to było moim celem :nie:

Ze swojej strony obiecać mogę, że było to przedostatni raz :D

No i na koniec już

W ramach mojej skruchy i wyjaśnienia postępowania

Zapytać chciałem, czy znasz jeszcze inne powiedzenie:

"Kto wiatr sieje ten burzę zbiera"

Tak więc skoro zasiałeś ....

:papa:

legion 17.09.2004 01:21

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Rozumiem twoje rozżalenie :buu:

Lecz niestety czytając to co napisałeś - miałem wrażenie, że nie wiesz co piszesz

vizzard jak zawsze skromnie pisze :)

VIZZARD 17.09.2004 01:25

Cytat:

Napisany przez legion
vizzard jak zawsze skromnie pisze :)

No co? No co?

:fiu:

legion 17.09.2004 01:31

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No co? No co?

:fiu:

no nic ladie z takim cytatami :spoko:

radosh 17.09.2004 21:13

Już wszystko działa. Dziekuję za pomoc. Martwi tylko fakt, że niektórzy oprócz pomocy potrafią człowiekowi nawrzucać. "Błądzćc jest rzeczą ludzką"

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:02.