Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   EasyBoot + dwie Winzgrozy :P (https://forum.cdrinfo.pl/f113/easyboot-dwie-winzgrozy-p-39885/)

Memphisus 17.09.2004 14:31

EasyBoot + dwie Winzgrozy :P

Ilość załączników: 1
Cze, all :cool:

Tak jak w temacie, czy próbował ktoś za pomocą EasyBoot'a odpalić dwie Windy XP, jedna z SP1, a druga z SP2 (właściwie to 3y, ale z Win98Se nie ma problemu).

Niby wszystko jest dobrze zrobione, ścieżki do katalogów pozmieniane w bin'ach i innych plikach potrzebnych do odpalenia, podmienione 'i386' z 'nowa nazwa folderu' i przy testowaniu w VMware, jak chce odpalić którąś z Winzgroz XP wyskakuje ZONK ((

"Couldn't find NTLDR"

Może ktoś już sie bawił w takie klocki i się podzieli doświadczeniami :peace:

EDIT: Struktura katalogów w załączniku !!

Patrix 17.09.2004 18:30

chmm mi sie wydaje, że sie tak nie da...albo easyboot tego nie obsługuje ???
w manualu easyboota pisało, że pliki/foldery muszą odpowiadać orygnalnej strukturze plików na CD.
Czyli i386 powinno być w katalogu głównym a nie podkatalogu...
próbowałem tak zrobić win2k i xp - oczywiście mi nie wyszło, poszło o folder i386 ;)
Przerobiłeś bootsector ??

Memphisus 17.09.2004 18:41

Cytat:

Napisany przez Patrix
chmm mi sie wydaje, że sie tak nie da...albo easyboot tego nie obsługuje ???
w manualu easyboota pisało, że pliki/foldery muszą odpowiadać orygnalnej strukturze plików na CD.
Czyli i386 powinno być w katalogu głównym a nie podkatalogu...
próbowałem tak zrobić win2k i xp - oczywiście mi nie wyszło, poszło o folder i386 ;)
Przerobiłeś bootsector ??

Oczywiście, że boot sector jest przerobiony, ba nawet dwa boot sektory, bo sa dwie windy XP.

Co do win2k i xp - oczywiście, że się da to zorbić, natomiast co do dwoch XP rozniacych tylko SPkiem - właśnie nie wiem, bo w katalogu głównym na płycie są takie same pliki (win51, win51ip, bootfont.bin, win51ip.SP2) w WinXP+SP1 i WinXP+SP2 !!!

Dlatego nie wiem łoco chozi z tym "Couldn't load NTLDR" :ysz:

EDIT: Widać dokładnie manuala nie przestudiowałeś, bo jest tam sposów na umieszczenie na jednym nośniku bootowalnym win2k i xp 8 )

Patrix 17.09.2004 23:35

dosyć dawno się tym nie bawiłem, a pamięc ulotna bywa ;)

Memphisus 18.09.2004 12:13

Problem rozwiązany.....a więc nie aktualny :peace:

@Patrix: dzięki za zainteresowanie ;)

Patrix 18.09.2004 13:25

chmm temat założyłeś, ale informacją sie nie podzieliłeś :)
ciekaw jestem...

Memphisus 18.09.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez Patrix
chmm temat założyłeś, ale informacją sie nie podzieliłeś :)
ciekaw jestem...

Spoko, dajmy troche luzu :P

Myślę, że jestem na dobrym tropie (miałem drobne błędy w plikach bootujących), także jak zrobie i przetestuje to opisze jak to zrobiłem.

Cierpliwości troche ;)

Memphisus 18.09.2004 19:04

Metoda na umieszczenie dwóch Windowsów XP z SP1 i SP2

Ilość załączników: 1
Właściwie wszystko jest w helpie do EasyBoot'a. Wystarczy tylko troche cierpliwości, no i uwagi, żeby nie przeoczyć czegoś, tak jak ja to zrobiłem 8 )

Tak więc postępujemy zgodnie z instrukcją poniżej:

Wielkość liter/znaków MUSI być taka sama !!!!!!!!!!!!!!!

Here is a step by step instruction for adding Windows XP (English version):
1) Make a folder named 'xpen' under 'c:\easyboot\disk1'
2) Copy 'win51' and 'win51p' (from root directory of original CD) to 'c:\easyboot\disk1'
3) Copy I386 folder to 'c:\easyboot\disk1\xpen'
4) Copy wxp.bat from 'c:\easyboot\resource' to 'c:\easyboot\disk1\xpen', and run it there
5) Copy w2ksect.bin in 'c:\easyboot\disk1\ezboot' to a new file xpen.bin
6) Start EasyBoot, click 'Tools'->'Replace Text', browse file 'c:\easyboot\disk1\ezboot\xpen.bin', and specify 'I386' as "Text to Replace", 'XPEN' as "Replace to", then click 'Replace', 1 occurence should be replaced
7) Do step 6 to 'c:\easyboot\disk1\xpen\setupldr.bin', and replace 'i386' to 'xpen', 4 occurences should be replaced
8) Open 'c:\easyboot\disk1\xpen\txtsetup.sif' by NotePad (or UltraEdit), search for 'SetupSourcePath', and change [SetupSourcePath = "\"] to [SetupSourcePath = "\XPEN"] (not include [])
9) Set the menu item's command as 'run xpen.bin'
10) Save menu file

Jest to manual dla WinXP bez SP, więc aby dostosować go do Windy z SP trzeba:
  • w 2) punkcie dograć również pliki: BOOTFONT.BIN, i wszystkie zaczynające się na Win51*
  • Zamiast pliku wxp.bat użyć tego, który jest w załączniku, są w nim dodane przeze mnie linijki do brakujących plików, które muszą być w przypadku windy z SP
  • powtórzyć kroki od 1-10 dla każdej z Wind (z SP1 i SP2) i umieścić je w osobnych folderach w katalogu easyboot\disk1 (ja zrobiłem odpowiednio dla WinXP+SP1 i WinXP+SP2: 'xsp1' i 'xsp2')

....i najważniejsze, w manualu zamiast katalogu 'XPEN' wstawiamy nazwę naszego folderu, TYLKO MUSI TO BYĆ NAZWA 4 ZNAKOWA !!!!!!

Teraz możemy się cieszyć 2ma Windami na jednym bootowalnym DVD

BTW: Ja jeszcze dodałem Win98SE, ale z tym nie powinno być problemu, wszystko jest opisane w manualu.

Pozdro.

Patrix 18.09.2004 19:07

thx ;)

Memphisus 18.09.2004 19:08

Cytat:

Napisany przez Patrix
thx ;)

No problemo 8 ) :peace:

noem 22.09.2004 20:00

Mozesz mi napisac jakich plików brakuje w xp.bat? bo nie moge rozpakowac tego twojego archiwum. instalator mi mowi ze powiniem wlożyc plytke z windowsem xp sp2 do stacji dyskietek a: :)Dzieki za odp!
PS albo wyslij mi tego .bat ma mila qube1@o2.pl

Memphisus 23.09.2004 21:39

Cytat:

Napisany przez noem
Mozesz mi napisac jakich plików brakuje w xp.bat? bo nie moge rozpakowac tego twojego archiwum. instalator mi mowi ze powiniem wlożyc plytke z windowsem xp sp2 do stacji dyskietek a: :)Dzieki za odp!
PS albo wyslij mi tego .bat ma mila qube1@o2.pl

Ściągaj DAPem albo Flash Getem itp.
Jak będziesz ściagał DAPem to może się zdarzyć, że zapisze on plik bez rozszerzenia, trzeba wtedy wyedytować nazwę pliku na dysku (po ściągnięciu), a następnie dodać .rar :mruga:

noem 24.09.2004 10:58

Ok dalem rade :)

wolverine5 24.01.2005 20:54

MOze to glupie pytanie jak skad wziac plik .bin (bootoujacy) z plyty z instalki winxp?
Mam plytke ale nie wiem jak go "wyciagnac" aby wrzucic do easyboota, czy moze byc ten co jest w easybocie?

Memphisus 24.01.2005 21:11

Cytat:

Napisany przez wolverine5
MOze to glupie pytanie jak skad wziac plik .bin (bootoujacy) z plyty z instalki winxp?
Mam plytke ale nie wiem jak go "wyciagnac" aby wrzucic do easyboota, czy moze byc ten co jest w easybocie?

ten co w easy bootcie jest OK. pzdr :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:26.