Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   EasyBoot + dwie Winzgrozy :P (https://forum.cdrinfo.pl/f113/easyboot-dwie-winzgrozy-p-39885/)

Masza02 26.08.2009 12:47

Udało się !!! Problem rozwiązany !!!

Gdyby ktoś keidyś miał podobny problem:

Pliki Win51ip (itd.) oraz CDROM (itd.) należy skopiować do głównego katalogu tworzonej plyty oraz do kazdego podkatalogu z systemami.
Przykładowo: tam gdzie jest folder "WNXP" skopiować pliki "win51ip itd." oraz tam gdzie jest folder "WN2K" skopiować pliki "CDROM... itd.)

Widać że w manualu od EasyBoot nie ma w ogole opisu dla wersji systemow z SPx.

Pozdrawiam!

Masza02 26.08.2009 07:04

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1043592)
Dlaczego xp bez sp3 ?

potrzebna jest wersja sp2, bo na sp3 nei dzialaja niektore programy, ktorych uzywam...

Z tym, ze to chyab nei ma nic wspolnego, bo opisywany przeze mnie problem wystepuje zarowno na windows 2000 jak i XP...

W trybie graficznym "gubi" scieżki do plików instalacyjnych...caly czas usiłują "ciągnąć" instalke z "d:\i386"....mimo, że wszytskei wymagane "podmianki" w plikach porobiłem...

Szczerze powiem, ze pliki: "setupldr.bin" oraz "txtsetup.sif", po samych juz nazwach jakei posiadaja, wyglądają na pliki odpowiedzialne TYLKO za instalacje tekstową oraz zaladowanie instalatora...

Może instalator graficzny posiada jakiś inny swój plik konfiguracyjny i go tez trzeba jakos wyedytować zmienic i386 na swoją nazwę katalogu ?
Tylko co to może być ?

Robiłem juz za pomocą trzech różnych solucji i zadna calkowicie poprawnie nie dzialala...

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ik...=1;t=287;st=10

^^^główny topic na stronei producenta programu EZB.

Ta, która istnieje tutaj na tej stronie (cdrinfo) dopiero uruchomila mi bezblednie "niebieską" instalację...

Czy napewno wam dzialaja te sposoby na 100% od poczatku do konca instalacji ? Jestem pewien, ze nic nie przeoczylem, czytajac powyzsze solucje... nawet kilka razy budowalem tą DVD :).... (hhe dobrze ze istneije cos takeigo jak VirtualPC) :)

Pozdrawiam.

Sunna 25.08.2009 18:26

Dlaczego xp bez sp3 ?

Masza02 25.08.2009 13:37

witam.
Przygotowalem sobie plyte DVD multiboot. Windows 2000SP4 i Windows XPSP2.

Zrobilem wszystko tak jak jest opisane powyzej z tym ze nei uzylem tych plikow .bat, skopiowalem podwojnie caly katalog "i386"

Instalacja tekstowa przebiega pomyslnie, natomiast po starcie instalacji "kolorowej", wyrzuca błąd "Proszę włożyć CDROM Windows .....(w obu przypadkach to samo)...nastepnie wyskakuje okienko z mozliwoscia wpisania sciezki.
Widac tutaj ze instalator nadal jeszcze probuje sie wbic w folder "d:\i386"....

Czy czegos jeszcze zapomnialem zrobic ? moze jeszcze gdzies istnieje informacja o lokalizacji plikow instalacyjnych ???

setupldr - zmienione
txtsetup - setupsource zmienione
sektory (xpsect.bin i 2ksect.bin) rozruchowe tez poprawnie dzialaja, bo jedna instalator sie uruchamia..

Problem wystepuje tylko w wersji graficznej...

pozdrawiam !!!

Memphisus 24.01.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez wolverine5
MOze to glupie pytanie jak skad wziac plik .bin (bootoujacy) z plyty z instalki winxp?
Mam plytke ale nie wiem jak go "wyciagnac" aby wrzucic do easyboota, czy moze byc ten co jest w easybocie?

ten co w easy bootcie jest OK. pzdr :)

wolverine5 24.01.2005 21:54

MOze to glupie pytanie jak skad wziac plik .bin (bootoujacy) z plyty z instalki winxp?
Mam plytke ale nie wiem jak go "wyciagnac" aby wrzucic do easyboota, czy moze byc ten co jest w easybocie?

noem 24.09.2004 10:58

Ok dalem rade :)

Memphisus 23.09.2004 21:39

Cytat:

Napisany przez noem
Mozesz mi napisac jakich plików brakuje w xp.bat? bo nie moge rozpakowac tego twojego archiwum. instalator mi mowi ze powiniem wlożyc plytke z windowsem xp sp2 do stacji dyskietek a: :)Dzieki za odp!
PS albo wyslij mi tego .bat ma mila qube1@o2.pl

Ściągaj DAPem albo Flash Getem itp.
Jak będziesz ściagał DAPem to może się zdarzyć, że zapisze on plik bez rozszerzenia, trzeba wtedy wyedytować nazwę pliku na dysku (po ściągnięciu), a następnie dodać .rar :mruga:

noem 22.09.2004 20:00

Mozesz mi napisac jakich plików brakuje w xp.bat? bo nie moge rozpakowac tego twojego archiwum. instalator mi mowi ze powiniem wlożyc plytke z windowsem xp sp2 do stacji dyskietek a: :)Dzieki za odp!
PS albo wyslij mi tego .bat ma mila qube1@o2.pl

Memphisus 18.09.2004 19:08

Cytat:

Napisany przez Patrix
thx ;)

No problemo 8 ) :peace:

Patrix 18.09.2004 19:07

thx ;)

Memphisus 18.09.2004 19:04

Metoda na umieszczenie dwóch Windowsów XP z SP1 i SP2

Ilość załączników: 1
Właściwie wszystko jest w helpie do EasyBoot'a. Wystarczy tylko troche cierpliwości, no i uwagi, żeby nie przeoczyć czegoś, tak jak ja to zrobiłem 8 )

Tak więc postępujemy zgodnie z instrukcją poniżej:

Wielkość liter/znaków MUSI być taka sama !!!!!!!!!!!!!!!

Here is a step by step instruction for adding Windows XP (English version):
1) Make a folder named 'xpen' under 'c:\easyboot\disk1'
2) Copy 'win51' and 'win51p' (from root directory of original CD) to 'c:\easyboot\disk1'
3) Copy I386 folder to 'c:\easyboot\disk1\xpen'
4) Copy wxp.bat from 'c:\easyboot\resource' to 'c:\easyboot\disk1\xpen', and run it there
5) Copy w2ksect.bin in 'c:\easyboot\disk1\ezboot' to a new file xpen.bin
6) Start EasyBoot, click 'Tools'->'Replace Text', browse file 'c:\easyboot\disk1\ezboot\xpen.bin', and specify 'I386' as "Text to Replace", 'XPEN' as "Replace to", then click 'Replace', 1 occurence should be replaced
7) Do step 6 to 'c:\easyboot\disk1\xpen\setupldr.bin', and replace 'i386' to 'xpen', 4 occurences should be replaced
8) Open 'c:\easyboot\disk1\xpen\txtsetup.sif' by NotePad (or UltraEdit), search for 'SetupSourcePath', and change [SetupSourcePath = "\"] to [SetupSourcePath = "\XPEN"] (not include [])
9) Set the menu item's command as 'run xpen.bin'
10) Save menu file

Jest to manual dla WinXP bez SP, więc aby dostosować go do Windy z SP trzeba:
  • w 2) punkcie dograć również pliki: BOOTFONT.BIN, i wszystkie zaczynające się na Win51*
  • Zamiast pliku wxp.bat użyć tego, który jest w załączniku, są w nim dodane przeze mnie linijki do brakujących plików, które muszą być w przypadku windy z SP
  • powtórzyć kroki od 1-10 dla każdej z Wind (z SP1 i SP2) i umieścić je w osobnych folderach w katalogu easyboot\disk1 (ja zrobiłem odpowiednio dla WinXP+SP1 i WinXP+SP2: 'xsp1' i 'xsp2')

....i najważniejsze, w manualu zamiast katalogu 'XPEN' wstawiamy nazwę naszego folderu, TYLKO MUSI TO BYĆ NAZWA 4 ZNAKOWA !!!!!!

Teraz możemy się cieszyć 2ma Windami na jednym bootowalnym DVD

BTW: Ja jeszcze dodałem Win98SE, ale z tym nie powinno być problemu, wszystko jest opisane w manualu.

Pozdro.

Memphisus 18.09.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez Patrix
chmm temat założyłeś, ale informacją sie nie podzieliłeś :)
ciekaw jestem...

Spoko, dajmy troche luzu :P

Myślę, że jestem na dobrym tropie (miałem drobne błędy w plikach bootujących), także jak zrobie i przetestuje to opisze jak to zrobiłem.

Cierpliwości troche ;)

Patrix 18.09.2004 13:25

chmm temat założyłeś, ale informacją sie nie podzieliłeś :)
ciekaw jestem...

Memphisus 18.09.2004 12:13

Problem rozwiązany.....a więc nie aktualny :peace:

@Patrix: dzięki za zainteresowanie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:30.