![]() |
Athlon 1250MHz (2800+)
Moj kolega kupił nowy komputer, tzn. pare czesci obudowe plyte+ram+procek+dysk. I problem jest w tym ze ma Athlona 2800+ (czyli cos okolo 2GHz ?) a przy starcie kompa i w windowsie pokazuje mu 1250MHz. Przestawilem mu magistrale ze 100 na 133MHz i dalej jest to samo. Plyta glowna to jakas Gigabyte KV7 (nie pamietam dokladnie) Co zrobic zeby bylo z tym prockiem oki? Zeby chodzil na takich obrotach jakich powinien ?
|
gigabyte ma na plycie obok gniazda procesora zworki od mnoznika (moj tak ma 7VAXP-Ultra) wiec moze one sa ustawione na jakis mnoznik musisz wziac je wszystkie ustawic do gory i wtedy jest tryb auto. zobacz to mi nasowa sie na mysl. ja tak mnoznikiem swojego ustawilem z 1800+ na 2400+. i jeszcze powinien byc jeden przelacznik nagistrali systemowej jedna pozycja to jest 100FSB a druga to auto i tez musi byc przestawiaon na auto .
|
a jest taka mozliwosc ze trzeba ustawic w biosie 12,5x166 przy Vcore 1,650 ? Czy nic sie nie stanie ? nie spali procka ?
|
Eee... no bartki mają 333mhz czyli w biosie ustawiamy 166 :)
|
a ta plytka ma w biosie mozliwosc ustawiania mnoznika czy na plycie ???
ja mam tylko na plycie mozliwosc mnoznika a fsb w biosie. musisz sprawdzic jaka temperature bedzie mial procek na takim ustawieniu. jak beda zle ustawienia to komp sie nie odpali i po 20s reset do ustawien bezpiecznych sam zrobi |
Ten procesor ma pracować na magistrali 333MHz... jak zauważył już jeden z przedmówców.
|
Magistrala 166MHz. Co do mnożnika - może sobie zmieniać i przestawiać do woli. Od roku AthlonyXP mają go zablokowanego, więc nie ma to znaczenia ;)
|
typ procesora Athlon XP
typ gniazda Socket A proces technologiczny Barton (0.13) częstotliwość taktowania procesora 2 080 MHz częstotliwość taktowania magistrali 333 MHz mnożnik 12,5 x pojemnośc pamięci cache L2 512 kb (512KB L2 + 128KB L1) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:12. |