Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Trwałość nagrywarki (https://forum.cdrinfo.pl/f2/trwalosc-nagrywarki-40177/)

CIAPEK 25.09.2004 09:28

uważam, że nie :)

echoo 25.09.2004 07:20

Cytat:

Napisany przez Proton
Zbyt duża ilość wypalonych płytek "pod rząd" na pewno odbija się ujemnie na żywocie nagrywarki. Ile jest zbyt dużo, to trudno powiedzieć...
Nagrywarki, które są w sprzedaży dla mas, nie są urządzeniami, których zadaniem jest ciągłe wypalanie i radzę mieć to na uwadze.
Przykład z życia wzięty: znajomy się chwaił, jaki to jego TEAC x24 jest wspaniały, bo pół dnia wypalał płyty, śmierdziało plastikiem, a napęd działa... tydzień później skończył żywot.

Może trafił na trefny egzemplarz. Ja równierz mam Teac'a x24 od 4 lat, który przeżył 2-letni maraton po ok. 100 płyt dziennie i nadal jest 100% sprawny, chociarz inny napęd (Teac x40) takiego tempa nie wytrzymał :buu: . Proton ma rację pisząc że urządzenia które posiadamy są przeznaczone do użytku domowego a nie przemysłowego ale ilość godzin MTBF podawana przez producenta powinna do czegoś zobowiązywać a nie być tylko chwytem reklamowym.

budger 24.09.2004 23:45

Pewnie ma znaczenie, jak i prędkość wypalania.
moja staruszka LG GCE 8160 B ma ok.3000 wypaleń na koncie i jest OK.
Oczywiście nie zależy mi na prędkościach, dlatego wypalam wolniej niz powinienem standardowo - czyli np. audio x8 wypalm x8 lub x4 np. jak zgrywam wavy z APE z EACa.

Mily_ 24.09.2004 23:12

U mnie to wygląda tak... Ja ogólnie mogę wypalić dziennie około 30 płytek... więcej nie moge bo płyta idze w drobny mak...

Maciej 24.09.2004 22:44

to jest normalne ...że, im więcej używasz tym wiecej zużywasz...

Proton 24.09.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez divx
Mam pytanie, może troche dziwne, ale jestem ciekaw :) Mianowicie czy nagrywanie dużej ilości płyt za jednym razem jest szkodliwe dla nagrywarki i czy znacząco skraca jej żywotność ?? Jak to wygląda u was (ile max. płyt nagrywacie za jednym razem??) Jeśli to ważne to moja nagrywarka to liteon 52/32/52x a zapisuje płyty z speed 24-32x max.

Zbyt duża ilość wypalonych płytek "pod rząd" na pewno odbija się ujemnie na żywocie nagrywarki. Ile jest zbyt dużo, to trudno powiedzieć...
Nagrywarki, które są w sprzedaży dla mas, nie są urządzeniami, których zadaniem jest ciągłe wypalanie i radzę mieć to na uwadze.
Przykład z życia wzięty: znajomy się chwaił, jaki to jego TEAC x24 jest wspaniały, bo pół dnia wypalał płyty, śmierdziało plastikiem, a napęd działa... tydzień później skończył żywot.

Mich@ł 23.09.2004 21:33

Cytat:

Napisany przez epol
Co rozumiesz przez pojęcie

Ja nagrywam tyle ile jest mi potrzebne. Mój sprzęt jest w profilu.

Ja pojęcie za jednym razem rozumię tyle co jednocześnie. Tak więc jednocześnie nagrywam 1 płytę, bo więcej mi się do napędu nie mieści...;) A tak serio to tym LiteOnem nagrywam po 6-8 "za jednym razem" i narazie jest OK. :spoko:

epol 23.09.2004 21:02

Co rozumiesz przez pojęcie
Cytat:

za jednym razem
Ja nagrywam tyle ile jest mi potrzebne. Mój sprzęt jest w profilu.

divx 23.09.2004 20:30

Trwałość nagrywarki

Mam pytanie, może troche dziwne, ale jestem ciekaw :) Mianowicie czy nagrywanie dużej ilości płyt za jednym razem jest szkodliwe dla nagrywarki i czy znacząco skraca jej żywotność ?? Jak to wygląda u was (ile max. płyt nagrywacie za jednym razem??) Jeśli to ważne to moja nagrywarka to liteon 52/32/52x a zapisuje płyty z speed 24-32x max.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:46.