Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn832s - problem z systemem...? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon832s-problem-systemem-40201/)

miro79 24.09.2004 11:39

LiteOn832s - problem z systemem/wolno nagrywa

mam takie cudo (jak w temacie) w domu, nowka wczoraj dostalem nowa (wymiana na nowa - poprzednia podobne objawy) - oryginalnie VS04, podlaczone do plyty MSI na NFORCE400Ultra z wgranym najnowszym biosem, najnowsze sterowniki do plyty głownej (chipsetu, muzyki, lanu, etc...), CPU Athlon XP1800@2500/133@166 system operacyjny Win 2000prof SP4 postawiony miesiac temu, zainstalowane ASPI, 512MB ramu, dysk 40GB/7200, nagrywarka podpieta na drugim kanale na master probowalem takze na slave,oczywiscie ustawiony tryb UDMA....

płyty nagrywaja sie bardzo wolno... rzedu 7h nawet...poczatkowo z oryginalnym biosem pokazywal zapełenienie bufora nagrywarki tylko 20% pozniej po róznych moich operacjach (opisane nizej) spadło na 6%, obciazenie CPU 2-4 % w trakcie nagrywania kontrolka LED miga na czerwono a nie swieci swiatłem ciągłym..., testowane na kilku DVD+/-R w tym 2 z pudelka (nagrywarka BOX), DYSAN DVD+R, VERBATIM DVD+RW :(

probowalem z pudelkowym Nero Express oraz najnowszym pełnym Nero. Probowalem upgrate biosu w DVDRW do nowszych wersji VS0A i nieoficjalnego VS0B

nie wiem czy to istotne ale rózne rzeczy juz w komputerach widziałem - grafika ATI Radeon Herculsa 9100...

podlaczylem ta nagrywarke do kompa w pracy-siakis celeron 2.4GHz na siakiejs plycie, 256 ramu, dysk 40GB/7200 i wszystko jest ok. bufor zapelnia do 95-98% i nagrywa plyte DVD+RW TDK4x w 14min
w pracy pracuje na XP, i plyta jest na innym chipsecie...

ktos ma pomysł o co moze chodzic ?
dzis postawie chyba rownolegle WinXP i bede probowal.... moze problem tkwi w sterownikach do n-force'a (probowalem na dwoch róznych) ?

Turboni 24.09.2004 11:46

zmien drivery do kontrolera z n-force na standartowe
byl juz ten problem poruszany na forum.
poszukaj

miro79 24.09.2004 12:04

standartowe z windowsa ? czy jak ? i czyjest jakas specjalna procedura podmiany tego ?

Turboni 24.09.2004 12:13

niestety mam plyte na via i nie mam tego problemu ale zobacz na standartowych z windy. wiecej nie powiem ci bo sam pracuje na wingrozie xp z sp2 i w niej jest mozliwosc odinstalowania driverow. ale moze mozna usunac kontroler i odnowa go zainstalowac z innymi driverami.
jak wezmiesz opcje szukaj na forum to znajdziesz ten temat i tam wszystko bylo napisane co i jak ;)

icemac 24.09.2004 12:15

Cytat:

Napisany przez miro79
standartowe z windowsa ? czy jak ? i czyjest jakas specjalna procedura podmiany tego ?

wywal z systemu sterowniki nVidia od IDE przerestaruj system i daj mu wykryc na nowo sptrzet i zainstalowac standardowe z windy

miro79 24.09.2004 13:41

oka, wróce do domu i potestuje.

wynik działania umieszcze na forum :)

thx. :)

VIZZARD 24.09.2004 14:31

Cytat:

Napisany przez miro79
mam takie cudo (jak w temacie) w domu, nowka wczoraj dostalem nowa (wymiana na nowa - poprzednia podobne objawy) - oryginalnie VS04, podlaczone do plyty MSI na NFORCE400Ultra z wgranym najnowszym biosem, najnowsze sterowniki do plyty głownej (chipsetu, muzyki, lanu, etc...), CPU Athlon XP1800@2500/133@166 system operacyjny Win 2000prof SP4 postawiony miesiac temu, zainstalowane ASPI, 512MB ramu, dysk 40GB/7200, nagrywarka podpieta na drugim kanale na master probowalem takze na slave,oczywiscie ustawiony tryb UDMA....

płyty nagrywaja sie bardzo wolno... rzedu 7h nawet...poczatkowo z oryginalnym biosem pokazywal zapełenienie bufora nagrywarki tylko 20% pozniej po róznych moich operacjach (opisane nizej) spadło na 6%, obciazenie CPU 2-4 % w trakcie nagrywania kontrolka LED miga na czerwono a nie swieci swiatłem ciągłym..., testowane na kilku DVD+/-R w tym 2 z pudelka (nagrywarka BOX), DYSAN DVD+R, VERBATIM DVD+RW :(

probowalem z pudelkowym Nero Express oraz najnowszym pełnym Nero. Probowalem upgrate biosu w DVDRW do nowszych wersji VS0A i nieoficjalnego VS0B

nie wiem czy to istotne ale rózne rzeczy juz w komputerach widziałem - grafika ATI Radeon Herculsa 9100...

podlaczylem ta nagrywarke do kompa w pracy-siakis celeron 2.4GHz na siakiejs plycie, 256 ramu, dysk 40GB/7200 i wszystko jest ok. bufor zapelnia do 95-98% i nagrywa plyte DVD+RW TDK4x w 14min
w pracy pracuje na XP, i plyta jest na innym chipsecie...

ktos ma pomysł o co moze chodzic ?
dzis postawie chyba rownolegle WinXP i bede probowal.... moze problem tkwi w sterownikach do n-force'a (probowalem na dwoch róznych) ?

I to się nazywa konkretne, rzeczowe i zrozumiale przedstawione sedno problemu :spoko:

Zobacz TEN temat
I TEN post :czytaj:

Może pomoże :D

Ale jeżeli nie - to w jaki sposób masz podkręconego tego procka?

Mnożnik, czy FSB?

I czy na tym MSI jest też jak na Epoxach blokada wartości systemowego FSB (tu 66MHz)?

Jeżeli nie to, więc może jakiś bios nowy do tego MSI rozwiąże sprawę :taktak:

Ale to ostatecznie :D

Boger 24.09.2004 14:42

@Vizzard ja tu widze napisane "CPU Athlon XP1800@2500/133@166", wiec z tego chyba wynika ze procek jest podkrecony magistrala ze 133@166.

Moja rada dla Ciebie Miro79 - przestaw procesor spowrotem na ustawienia domyslne i wtedy zobacz. Moze cos sie kaszani wlasnie ze wzgledu na magistrale?

VIZZARD 24.09.2004 14:54

Cytat:

Napisany przez Realok
@Vizzard ja tu widze napisane "CPU Athlon XP1800@2500/133@166", wiec z tego chyba wynika ze procek jest podkrecony magistrala ze 133@166

Masz rację :spoko:

Faktycznie to przeoczyłem :P

Ale dlatego właśnie pytałem

Gdyż tak jak mówisz - to może być przyczyną problemów :taktak:

Boger 24.09.2004 17:48

No, nie martw sie :glaszcze: ... nawet najlepszym sie to zdaza :P

miro79 24.09.2004 17:55

Cytat:

Napisany przez Realok
Moja rada dla Ciebie Miro79 - przestaw procesor spowrotem na ustawienia domyslne i wtedy zobacz. Moze cos sie kaszani wlasnie ze wzgledu na magistrale?

jednak nie ma takiej potrzeby, odinstalowalem IDE w trybie awaryjnym teraz mam oryginalne micro$oftu i na DVDRW działa tak jak działac powinno!
zaraz sprawdze na DVD+R :)

Dzieki.

swoja droga moze przydalny sie maly FAQ(przybity temat) odnosnie tego typu błedów. Na forum zeby znalesc informacje o tym klopocie trzeba przebrnac przez kilkaset postow... a i tak nie wiadomo czego konkretnie szukac.. po samym "832" w pojawi sie zbyt duzo tematów...

Wracajac do CPU
to obecnie delikatnie przekrecony magistrala 133@166, kiedys takze chodzil @170 przy zwiekszonym mnozniku, wtedy mial 2600+ i to bez podnoszenia napiecia, VCORE=1,5V i dzieki temu nie grzeje sie intesywnie zwykle 40-45stopni. to nie koniec jego mozliwosci ale nie mam potrzeby przekrecac go bardziej... do internetu i photoshopa ten mi wystarczy, Ramu tylko przydałoby sie tak z 1GB minimum...

Turboni 24.09.2004 20:02

jak dziala dobrze to dobrze bedzie dzialal :)
i po klopocie :D
udalo sie

adax 24.09.2004 20:16

Cytat:

Napisany przez icemac
wywal z systemu sterowniki nVidia od IDE przerestaruj system i daj mu wykryc na nowo sptrzet i zainstalowac standardowe z windy

Miałem ten sam problem - sterowniki nVidia od IDE po zainstalowaniu najnowszych sterowników do nForce 400Ultra znikneły napędy system ich nie wykrywał po wywaleniu tego badziewia wszystko wróciło do normy. : :)

VIZZARD 24.09.2004 20:32

Cytat:

Napisany przez Realok
No, nie martw sie :glaszcze: ... nawet najlepszym sie to zdaza :P

^_^

Ale się ubawiłem!

:fala:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46.