Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Kamera DV i DV, DVD i jeszcze VHS, prośba o Wasze opinie, (https://forum.cdrinfo.pl/f15/kamera-dv-dv-dvd-jeszcze-vhs-prosba-o-wasze-opinie-40209/)

tymancjo 24.09.2004 14:00

Kamera DV i DV, DVD i jeszcze VHS, prośba o Wasze opinie,

Witam serdecznie,

Mam do szanownych grupowiczow prosbe o opinie w kwestii wyboru sprzetu, temat podobny juz byl niegdys walkowany na forum, ale nie padaly tam konkretne opinie, dlatego waze sie zapytac.

Mianowicie, jestem pracownikiem szkoly baletowej (szkola = niewygorowany budzet :( ) i stoje przed kwestia zakupu kamery na zastepstwo wysluzonej kamerki VHS.

Jako ze planujemy przenosic nasze zasoby biblioteczne (wideoteke) z VHS na DVD to rozsadnym jest kupno kamery z We/WY analogowymi zeby sluzyla jako przetwornik A/C.

Dodatkowo, a moze przedewszytkim kamera ta bedzie sluzyc do filmowania koncertow, a jest to niestety niewdzieczne zajecie gdzyz typowo mamy tam do czynienia z wysoce kontrastowa sytuacja (biale postacie na dominujacym czarnym tle) co prowadzilo w przypadku kamery VHSoewj do permanentnego przeswietlania postaci.

Dlatego pomyslslem ze poprosze Was o opinie o sprzetach (kamerach) z jakimi sie spotkaliscie w pryzmacie takich zastosowan, jakie kamery oferuja sensowna jakość a czego unikac z daleka, byc moze macie doswiadczenia, na razie nie narzucam zadnego przedzialu cenowego, poprostu jestem ciekaw Waszych doswiadczen.

z gory dziekuje za wskazówki i pozdrawiam

TymancjO

alf 24.09.2004 14:23

widzę że ma to być już prawie profesjonalne filmowanie, jestem laikiem i nie wiem czy tak można, ale polecę forum profesjonalistów w tych dziedzinach:
http://www.filmowiec.pl/html/forum3/...ite=filmowiec2

tymancjo 24.09.2004 14:39

Dziękuje. :)

wowo 24.09.2004 17:44

witam ja też jestem nowicjuszem w tym temacie ale mogę porównac kamerkę mini DV z VHS ma się tak jak mercedes do fiata.Mam panasonica mini DV od 1.5 roku i jestem bardzo zadowolony z tego sprzęty nie jest ona w pełni profesjonalnym sprzętem bo taki jest jak dla mnie zadrogi ale jej możliwośc w pełni mi wystarczają do archiwizacji wszelkich uroczystość.Na tej kam.nagrywzałem własny ślub,było to w starym i dosyć ciemnym kościele ,balismy się ze bez oświetlenia dod.nic nie wyjdzie.Efekt końcowy nas bardzo zaskoczył,wszystko jest bardzo widoczne.Obecnie współprac.z grupą teatralną której nagrywam występy w różnych warunkach oświetleniowych i efekty są zadowalające.Pozatym przy zgrywaniu z kam.min dv do kompa można posłużyc się kablem firewire i zgrać materiał w bardzo dobrej jakość (takiej jak DVD albo nawet lepszej)pozdr.wowo

pykson 24.09.2004 21:03

z kamer cyfrowch to tylko miniDV, sony albo panasonic, nie kupowalbym kamery z zapisem na dvd (sony robi takie) - raczej dla leniwych

czasem sprzedawca pozwala klientowi przetestowac kilka modeli w domu, wtedy mozna sprawdzic samemu jak wiernie kamera oddaje kolory i czy nie daje zbyt wielkich szumow w ciemnych pomieszczeniach, generalnie wazny jest duzy obiektyw

sam mam poltoraroczengo panasonica, kolory niezle, ale chyba nieco za maly obiektyw, w ciemniejszych scenach widac szumy, ktore trzeba potem obrabiac, a to juz nie ta jakosc

kondziorek 25.09.2004 06:54

witam!
ja mam kamere mini-DV firmy Sony, na allegro za kilka zlociszy zakupiony zostal sposob oraz soft, wraz z odpowiednim serialem do mojej kamerki, aby odblokowac port DV rowniez do przyjmowania danych...
i tak w kompie mam karte firewire (jakas taka "no name") i ciesze sie mozliwoscia zgrania jeszcze nie obrobionego materialu na dysk, potem zmontowania go odpowiednio w programach do tego celu...
zmontowany material trafia spowrotem do kamery, w celu archiwizacji, a potem przerzucam to na mpeg najwyzszej jakosci, robie jeszcze odpowiednie menu w programie do authoringu i calosc laduje na plytce DVD...
i taki material mialem z wesela kuzyna, byla jeszcze jedna kamera DV (Panasonica mi sie zdaje), wszystko wyszlo super...
i w tym wlasnie widze przyszlosc dla Videofilmowania :P

Predator895. 25.09.2004 09:23

no tak ale czy można na te kamerę zgrać jakiś materiał z kasety VHS a puzniej walnąć to na kompa do formatu dvd najwyższej jakości ?? :cisza:

kondziorek 25.09.2004 22:43

ja osobiscie tego chwytu nie probowalem - nie mam zadnej nagranej kasety z materialem nagranym w VHS na kasetach 9mm
moze ktos cos takiego probowal??
pozdrawiam, :papa:

slawekb 27.09.2004 09:09

Mój typ (sprzęt który używam od roku):

Kamera miniDV Sony DCR-TRV33E (odpowiednik tegoroczny sony to HC40), doskonale sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych i dużych kontrastach kolorów. Komplet wejść i wyjść, czyli można bezproblemu przegrywać VHS->DV poprzez kartę firewire w komputerze, poręczna z dobrym obiektywem i stabilizatorem obrazu, możliwość robienia zdjęć 1152x864 (taki gadżet, czasami przydatny). Cena tego modelu teraz wacha się trochę powyżej 3000 PLN.
Ewentualnie inny model kamery ale tylko Panasonica za podobną cenę.

tymancjo 27.09.2004 12:19

:)
Dziekuje niezmiernie za konkretny typ, przyjze sie mu blizej. A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie czy kamera ta pozwala na reczne ustawienie przeslony? (albo jakis inny rodzaj korekty ekspozycji - nie znam sie na tych rzeczach w kamerach, zazwyczaj fotografuje).

pozdroffka TymancjO

slawekb 27.09.2004 13:16

Niestety kamery sony mają bardzo ubogie ustawiania ręczne. Można ręcznie ustawiać tylko korekcję ekspozycji, ostrość i blokować balans bieli (przysłona i migawaka z automatu). Ale z własnego doswiadczenia wiem, że te kamery doskonale radzą sobie w trudnych warunkach na ustawieniach automatycznych. Wszystkie ustawienia dostępne są przez panel dotykowy i sprawne poruszanie się w nim podczas filmowania wymaga odrobiny wprawy.

wowo 28.09.2004 18:03

Cytat:

Napisany przez tymancjo
:)
Dziekuje niezmiernie za konkretny typ, przyjze sie mu blizej. A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie czy kamera ta pozwala na reczne ustawienie przeslony? (albo jakis inny rodzaj korekty ekspozycji - nie znam sie na tych rzeczach w kamerach, zazwyczaj fotografuje).

pozdroffka TymancjO

jesli chodzi o manualne ustawienia to wydaje mi się że Panasonic jest pod tym względem b.dobry,radzę sie przyjzeć bliżej tym kamerom pozdr.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:04.