![]() |
Router czy jakaś ina czarna magia
A więc zacznijmy od tego kumoel ma neostradę dzieloną na 4 (swoje) kompy ja zaś mam internet przez aster (warszawska kablówka [ciągne net i telewizję z tego]) Postanowiliśmy że zagramy sobie po sieci w taką grę jak blitzkrieg. Jeden z nas miał stworzyć serwer a drugi się połączyć i grać.
Padło na mnie więc serwer założyłem nazwałem (misiee) i cichutko czekałem na kumpla, nie zjawił sięon ponieważ na liście nie widział mojego serwera. Więc zamieniliśmy się rolami i sytuacja się powtórzyła nie mogłem się podłączyć do niego :( Zaś do innych serwerow (cudzych) sie udawało! Dowiedzieliśmy sięże to wina routera (? o którym bardzo mało wiem) i że da siętemu jakoś zaradzić. pytanie JAK? Sorry za lamerstwo :) z góry dzięki paja ;) |
serw musi być postawiony na kompie gdzie jest publiczne IP
lub.... tu właśnie kto inny by się przydał, bo trzeba coś chyba na routerze zrobić, porty przekierować, coś w tym stylu, a ja nie wiem jak to zrobić ;) |
w routerze trzeba ustawic Port Forwarding(Np.Public Port:5005 Private Port:5005 Port Type:TCP Host IP Address:IP kompa serv.) i DMZ dla kompa ktory jest serverem
|
To że IP mam prywatne to wiem napewno ale tak bardziej łopatologicznie (ew. po chłopsku) jakoś wytłumaczyć by ktoś (czyli ja) zrozumiał cokolwiek bo jak w temacie jest napisane dla mnie to czarna magia choć po przeczytaniu harrego plotera jest mi nawet bliższa niż routery!
|
ty mozesz miec problem jezeli masz kablowke to masz weneczne jakby ip a nie zewneczne
i dlatego nie mozna sie do ciebie podlaczyc a kolega pewnie niema wlaczonych takich rzeczy jak wyzej podalem:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:10. |