![]() |
Brak dźwięku
elo,
Troche danych: win98se, ecs k7vza ver 2.0, dzwiękówka zintegrowana Wcześnije był XP i wszytsko było OK. Niedawno kuzynek zrobił format i nie może "uzyskac" dźwięku, tzn system wykrywa dzwiękówke, stery sie instaluja poprawnie, wszystko wyglada na ok a z glasnikow nie wydobywa sie dzwiek. Winamp nie zglasza bledu, tylko normlanie odtwarza mp3. Jak sie podlaczy malutkie glosniki Media Tech (sprawne) i da na full to slychac taki leciutki, cichutki dzwiek. Gdy podepniemy sluchawki lub wieksze glosniki to nic nie slychac. Usuwalem juz stery, urzadzenia w awaryjnym ponownie instalowalem i nic, dlaje to samo. Pmocy. Komputer bez dźwięku to....a szkoda słów. :help: P.S. Tylko nie piszcie Format c: wiem że jest dobry na wszystko, ale to nie wchodzi w gre. |
a sprawdziles
a sprawdziles taki bajer jak glosnosc. dwukik na glosniczek. wlacz wszystkie opcje i sprawdz czy sa na full, mialem cos podobnego w regulacji wave bylo sciszone a ja tego nie widzialem... a ile sie na kombinowalem
|
dokladnie poszukaj w ustawieniach dzwieku czy przypadkiem nie jest cos sciszone lub kompletnie wyciszone.
|
Nie posądzajcie mnie o takie lamerstwo :) Kuzynka to może ale nie mnie :D
Sprawdzałem to X razy. Może inne pomysły? |
Ten problem jest tylko z Mp3 czy też ścieżkami Audio i plikami Mid.
|
Cytat:
nikt nie posadza o lamerstwo, jedynie mowie co mi sie przydazylo, i wierz mi szukalem ze dwa dni, tak sobie mysle a moze to jednak sterowniki sa nieodpowiednie, u kumpla na ecs zainstalowalismy drivery do zaintergrowanej karty i winamp, wmplayer, foobar itp niby musyke odtwarzaly ale cisza, zmienilismy sterowniki i bylo ok, sprawdz na stronie producenta chipsetu via czy co tam masz |
Cytat:
Cytat:
A z tymi sterownikami to możesz miec racje. Na tamtym komputerze jest DVD LG, który chodzi wyśmieniecie ^_^ i chciał przeczytać płyty ze sterownikami ECS'a. Tak, więc kuzynek sobie ściągnął najnowsze drivery do dźwiękówek AC'97 Realtek. Chyba będzie tzeba tą płyte odczytać na innym napędzie i wyśłac mu je na email. |
nie ma sprawy
nie ma sprawy
|
Cytat:
|
epol a kuzynek wszystko dograł, stery do MOBO, DXa? -
IMO jak działało to działac musi, a stery zapodałbym te które na płytce do MOBO były i nie kombinował z innymi dopóki nie ruszy |
Za czasów mojej starej (aktualnej) płyty i win98 to najpierw trzebabyło zainstalować Service Packa (Via 4 in 1, bądź Via Hyperion, jesli plyta na chipsecie VIA) :)
|
Raczej dogral wszystko. Ja jednak do pewności jeszcze raz wgrałem via 4 in 1, directx no i stery.
Dam znac czy pojdzie wsyztsko na sterach z plyty cd. |
Format C: robię często w komputerku dzieciaków i równie często instaluje sterowniki. Spotkałem się z podobną historią polegającą na niemożliwości sterowania głośnością... Po kilku próbach pt odinstaluj, zainstaluj wszystko wracało do normy... Za którymś razem zauwazyłem że wpływ na to miała kolejność instacji sterowników :wow: :idea: . Po wgraniu systemu instalowałem dźwięk a późnie resztę i było 8 ) . Być może to powtarzający się zbieg okoliczności, a może to prawda że w pracy z komputerem nie należy kierować się rozsądkiem?
|
Problem rozwiązany.
Wystarczyło usunąć stery w trybie awaryjnym i zainstalować te oryginalne. Dzięki wszystkim za pomoc. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:29. |