![]() |
L A P T O P
Mam takie pytanko. Jak odpalic plytke z windowsem na laptopie, ktory ma cd'ka podlaczonego przez lacze pcmcia ? jak wklada sie plytke to nie boot'uje z niej :( a i jeszcze jedno laptop nie ma stacji 3,5'
|
ustaw w biosie zeby botowal z zewnetrznych urzadzen to zabotuje z pcmcia
|
kurde w biosie nie idzie. To jest laptop compaq'a i tam ustawiam na wszystkie mozliwe opcje i nic. Nie odpala sie wogole z plyty. A ta lampka od cd-romu swieci i wogole kiedy startuje cd-rom to przy polowie ladowania windowsa.
|
wyglada na to ze dopiero windows laduje sterowniki PCMCIA, ale kaj zrobic zeby odpalic bootowalna plyte ? :(
|
moze dalo by sie puscic botowanie z cdromy przez usb ???
moze gdzies w dokumentacji pisza jak zabotowac skoro wywalili z laptopa i stacje FDD i cdrom |
Bardzo czesto laptopy Della i Compaqa wymagaja swoich wlasnych oryginalnych plyt z winda i sterownikami, na innych nawet nie drgna.
Byc moze to jest wlasnie ten przypadek. |
Kurde...a da rade jakos podlaczyc ten dysk z laptopa pod normalny kabel IDE ?
|
Cytat:
|
Odpowiedź!!!
Miałem podobny problem i sprawa się rozwiązała poprzez utworzenie dyskietki startowej DOS-owej która ładuje sterowniki USB i adapteca. Efekt jest taki że mozna mieć dostęp do zewnętrznie podłączonego napędu niemal każdego rodzaju.Taki napęd montowany jest pod jakąś tam literą a żeby odpalić instalatora trzeba wejść na dysk(partycje) podmontowanego urządzenia , potem do katalogu i386 , potem wpisać "winnt". I jazda. Jeszcze jedno żeby wszystko śmigało w miare dobrze musi być odpalony z dyskietki startowej smartdrive( polecenie smrtdrv ). Jestem w posiadaniu takowej dyskietki więc moge przesłać mailem (jbbit@poczta.fm)!
|
no wlasnie,ale FDD nie mam w tym laptopie :(
|
Hehe powiem szczerze ze u nas w firmie to jak jest taki laptop to sprzedawcy zastrzegaja ze instalacja systemu we wlasnym zakresie. Wiem ze moj znajomy robil jakies kombinacje z instalowaniem linuxa przez siec na kompach stacjonarnych (tzn w sieci lokalnej byl jeden komp z czytnikiem i z niego odbywala sie instalacja na reszte sprzetow w tej sieci - oczywiscie nie jednoczesnie :) ) - ale dla mnie to czarna magia narazie.
|
a masz może ...?
Czy masz Pen Drive?
|
paweblu - wtedy i tak bootuje sie z dyskietki, dopiero potem sciaga pliki do instalacji via siec, chyba ze nie mysle o tym samym ;)
jesli masz mozliwosc zabootowania z usb to pen bedzie najlepszym rozwiazaniem - na nim stery do cdromu i powinno pojsc |
ten laptop NIE MA FDD ani U S B !!!!!!!!! to staroc z prockiem 233MHz !!!!!
|
to zrob mu sekcje moze gdzies pod maska ma miejsce na napedy?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:57. |