![]() |
Błąd kalibracji mocy
Nero wyświetla mi "Błąd kalibracji mocy". Czy to oznacza śmierc nagrywarki, czy może płytki są słabej jakości. Stosuję takie za 2 zł. Nagrywarka to Sony DRU-500A
|
Odpowiedź nasuwa się sama: zastosuj płytkę dobrej jakości np. TDK, jak na niej też będzie problem to chyba pozostaje serwis :smutny: .
|
dokładnie u mnie na Plextorku PX-708A ze starym biosem było to samo i winne były płytki które Plextor nie obsługwał , po wgraniu nowego firmware to się skonczyło.
|
zgadza się... do dobrej nagrywarki potrzebne są w miare dobre płyty... inaczej będzie pojawiał się błąd kalibracji... np dostałem z niemic płytki dvd-r jakieś tma niemicekiej produkcji w przeliczeniu na nasze po 80gr i... dupa... jka nagrywałem na nich dane, mp3 itp to bylo ok... a przy próbie nagrania na nich filmu dvd wywala ten właśnie błąd albo jeszcze inne... płytki x4 a ja cudem jakoś film nagral się x2 lub x1 to i tak nie dało się go obejrzeć... wiele płytek firmowych kosztuje teraz ok 4-5 zł więc nie warto rzucać się na szajs za 2 zł |
ze ile ??? 4-5 zeta
verbatimy kosztuja od 2 zeta we wrocku do 2,5 w wawie :) |
Cytat:
verbatimy orginanle po 2-2,5zł?? :wow: dziwne bo w takiej cenie nie widziałem... chyba że bez pudełek i te gorsze verbatimy. Verbatimy,TDK dobrej jakości itp w pudełkach wersje z dodatkowymi powłokami ochronnymi kosztują ok 4,5 zł. Po 2,5 to są Benq |
Cytat:
|
Cytat:
To są te gorsze! Z Koluszek na pewno :> Niestety ale są miejsca w Polsce Gdzie mity staja się faktem :taktak: Trzeba tylko tam jeszcze mieszkać :mruga: A BenQ to są w MM i po 11,99/cake 10szt Ale gdzieś jeszcze były taniej :O Nie pamiętam gdzie :nie: |
Cytat:
To przede wszystkim zmiana płyt :taktak: |
Witam na forum :)
Nie chciałem zakładać nowego tematu, bo problem identyczny, więc pozwole sobie na odświeżenie topicu. Mam problem z komunikatem błąd kalibracji mocy na nagrywarce Lite-on LH-18A1P. Pojawia się on przy próbie wypalenia dwuwarstwowej płyty DVD-Video. I tylko przy tym typie kompilacji się to pojawia. Dodam, że płytki są chyba najlepsze jakie można kupić bo Verbatim'ki jedne z najdroższych pakowane pojedynczo. Co zrobić w czym jest problem. Proszę o pomoc |
Spróbuj uaktualnić firmware.
|
Zmiana płyt też może pomóc.
Najdroższe niekoniecznie oznacza najlepsze ;) |
jeszcze ma gwarancje? to sie nie zastanawiac tylko oddawac
jak nie ma to kombinowac mozna, ale radze powoli zbierac kase na nowy - blad kalibracji oznacza zuzycie lasera tak wiec, jezeli zmiana FW i plyt nie pomoze, ostatecznie wyczyszczenie soczewki, wymiana |
ale z ta soczewka uwazaj, jesli nie masz doswiadczenia!!!
teraz najczesciej wystepuja soczewki plastikowe, wiec nie traktuj ich spirytusem, bo ci zmatowieje soczewka i nagrywarka ci juz nic nie odczyta. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:01. |