![]() |
Problem z nagrywanie p³yt RW (LG GCE 8480B 48/16/48)
Witam wszystkich
Jezdem pierwszy raz na forum i mam nadzieje, ¿e pomo¿ecie mie. Chodzi o nagrywanie p³yt RW (nagrywarka LG GCE 8480B 48/16/48). P³yty RW które mozna zapisywaæ z prêdko¶ciami 8-12X ¶migaj± i nagrywam bez problema. Natomiast nigdy nie nagrywa³em p³yt RW 16-24X, a¿ do dnia dzisiejszego no i pojawi³ siê problem (nagrywa³em p³yty DYSAN). Mianowicie mia³em do wyboru tylko prêdko¶æ 16X i wszystko by³oby w porzadku ale zaraz po 2% wyskoczy³ komunikat, ¿e nagrywanie zakoñczone niepowodzeniem ze wzglêdu na "niemozno¶æ zamkniêcia ¶cie¿ki". Zapu¶ci³em zatem Nero CD Speed i te¿ wyskoczy³ b³±d zaraz na samym pocz±tku testu o tre¶ci "Power Calibration area error" Czy wiecie mo¿e co mo¿e byæ problemem? Poza tym jednym incydentem z nagrywaniem p³yt RW i to tylko p³yt, które mog± byæ nagrywane z prêdko¶ci± 16-24X nagrywarka ¶miga bez problemu. Wcze¶niej ¿y³em w nie¶wiadomo¶ci bêd±c pewien, ¿e wszystko jest oki. Bêdê w¼dziêczny za helpa. Pozdro :papa: Mariusz (jeszybot) GG 1796475 |
Plyty 16-24x to de facto plyty 24x i tych ci nagrywara nie obsluzy. Poszukaj takich tylko do 16x i powinno byc OK.
|
RW 16-24X mo¿e byæ niepoprawnie czytane przez Twoj± nagrywarkê bo co¶ mi siê wydaje twoja nagrywarka nie czyta RW Ultra Speed - mogê siê myliæ.
Stawiam równie¿ na bios - nowy bios nagrywarki móg³by pomóc. Ja sam nagrywam na 12X RW gdy¿ dzia³aj± one bezproblemowo. Mia³em 24X Memorexa, ale to najwiêkszy z³om jaki mo¿e byæ - wogóle nie dzia³a³a. |
Dodatkowe info
Cze¶æ dziêki wielkie za pomoc. Je¿eli chodzi o BIOSA to wczoraj sci±gn±³em wersjê 1.06 to chyba bêdzie najnowszy i niestety to nie pomog³o. Zastanawiam siê czy mo¿e problem le¿y w samej p³ycie kupiem dzisiaj VERBATIME RW i zobacze reakcje. Jezeli plyta ma zakres nagrywania 16-24X to z t± 16 powinienem bez problemu ciachaæ.
Mam tylko jedna kwestiê poniewa¿ nie wiem jak to rozumieæ. W tej chwili bêdê wymysla³ oczywi¶cie ale do czego zmierzam. Je¿eli na przyk³ad kupiem p³yte RW z zakresem prêdko¶ci 24-48X (teraz oczywiscie wybiegam do przodu) to czy moja nagrywara bêdzie w stanie nagraæ na ni± z minimaln± prêdko¶ci± 16X, czy mo¿e nie da rady zej¶æ poni¿ej tego przedzia³u? Chyba siê za bardzo rozpisa³em. Od razu z góry wielkie dziex za helpa Siemanata Mariusz (jeszybot) :wow: |
Cytat:
Musisz zmienic plyty cdrw. |
Cytat:
Dziêki bardzo za info i pomoc. No có¿ w takim razie odpowied¼ mam. Je¿eli mam byæ szczery to w pierwszym momencie pomy¶la³em, ¿e to mój sprzêt nawala. Teraz przynajmniej mogem beæ spokojnym. Jeszcze raz wielkie dzieki Pozdrówka Mariusz (jeszybot) :peace: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:52. |