Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Użytkownicy Liteon-a 1633S - pomóżcie ! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/uzytkownicy-liteon-1633s-pomozcie-40550/)

Arepo 01.10.2004 02:40

Użytkownicy Liteon-a 1633S - pomóżcie !

Ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)

Kilka dni temu nabyłem Liteon-a SOHW-1633S. To już mój trzeci napęd tej firmy i z dwóch poprzednich byłem bardzo zadowolony (szczególnie z modelu LTR-48246S). Jednak nowy sprzęcik daje mi ostatnio nieco do myślenia. Oto co najbardziej mnie martwi :

- Dioda led świeci się na zielono zarówno podczas odczytu jak i zapisu, nie jest to chyba normalny objaw gdyż z tego co wiem powinna podczas nagrywania świecić się na czerwono, czy ktoś kto ma ten napęd mógłby napisać jak jest u niego ?.

- Na niektórych płytkach np.: esperanza +R x4 wyskakuje ***8222;błąd kalibracji lasera***8221; (Nero 6.3.1.17). Płytka nie ulega zniszczeniu i w końcu za którąś próbą udaje się ją wypalić !, powinno być chyba tak, że albo nagrywa albo nie, a nie jak mu się podoba, może ktoś miał te same doświadczenia ?, bo nie wiem czy przypadkiem laser nie jest jakiś walnięty.

- Test jakości każdej płyty programem Nero CD-DVD Speed kończy się gdzieś w połowie błędem NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION (030900), co może być tego przyczyną ?

Będę niezwykle wdzięczny za odpowiedzi gdyż nie wiem czy mam sprzęt reklamować, czy objawy wypisane powyżej to normalka :)

Napiszę jeszcze, iż :
- mam bios BS0C
- nagrywarka podpięta jest pod pierwszy kanał IDE jako Master (HDD na SATA)
- płyta ABIT NF7-S

Pozdrawiam
Arepo

Ricki 01.10.2004 11:07

- W tym modelu dioda tak świeci i nic nie poradzisz na to, aha świeci do pary z tą od HD :|
- Te espery to pewnie z wałka, one mają taką małą wade, że napis DVD +R wchodzi na warstwe do zapisu (obszar kalibracji)
- Przyczyn może być wiele, zobacz w kprobe jakość zapisu. Jeśli będzie fatalna zwolnij test do 4x

Też mam 1633s a właściwie to 1213s@1633s i na tym biosie (pobrany ze strony liteon'a) wyniki są nawet lepsze niż na mojej drugiej nagrywarce 812s@832.

Arepo 01.10.2004 12:05

Rzeczywiście problem błędu kalibracji dotyczy jak na razie tylko tych esperanz. Pech chciał, że były to pierwsze nośniki jakie kupiłem do nagrywania i od razu taka niemiła niespodzianka (cena mnie skusiła i to był błąd). Pierwsza myśl to oczywiście, że napęd uszkodzony, ale po sprawdzeniu innych płytek zupełnie się uspokoiłem. Co do diody to jednak trochę dziwne, ale skoro tak jest to trudno, właściwie w niczym to nie przeszkadza. Dzisiaj wieczorem będę robił testy kprob-em i zobaczymy co i jak. Ale widzę, że wszystko jednak OK.

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedz.

icemac 01.10.2004 12:43

@Arepo
next time try another forum

jest dzial "Ogolnie o DVD"

Arepo 01.10.2004 14:43

Następnym razem będę uważał :)

Masmo 02.10.2004 00:29

Też kupiłem LiteOn'a 1633S i tez mnie martwi :O
1. Migająca tylko zielona lampka też mnie zdenerwowała przy piewszym nagraniu ale uznałem że "ten typ tak ma"
2 Płyty Vakoss x4 i Esperanza x4 "+" nagrywa niby OK! ale prawie żaden napęd DVD-Rom ich nie łapie oprócz jednego Peenier'a ??? . Natomiast na Nagrywarce i w stacjonarnym odtwarzaczu "Magnavox" czyta!
3. Minusów "Media-Store" i "Hawk" nie nagrywa "zawiesza się" przy rozpoczynaniu nagrywania.
Używam OEM-owego Nero Express, zrobiłem update Biosa.
Czy podane objawy to normalka czy mam reklamować napęd?
Z góry dzięki za poradę, bo nie miałem wcześnier DVD-R i nie wiem co jest normalne a co oznacza uszkodzony naped.
Pozdrowienia
Masmo

legion 02.10.2004 01:03

nagrywaj na lepszych nosnikach a nie na takim szajsie to nie bedzi problemow:D

slawekj 02.10.2004 08:49

Cytat:

Napisany przez Masmo
Też kupiłem LiteOn'a 1633S i tez mnie martwi :O
1. Migająca tylko zielona lampka też mnie zdenerwowała przy piewszym nagraniu ale uznałem że "ten typ tak ma"
2 Płyty Vakoss x4 i Esperanza x4 "+" nagrywa niby OK! ale prawie żaden napęd DVD-Rom ich nie łapie oprócz jednego Peenier'a ??? . Natomiast na Nagrywarce i w stacjonarnym odtwarzaczu "Magnavox" czyta!
3. Minusów "Media-Store" i "Hawk" nie nagrywa "zawiesza się" przy rozpoczynaniu nagrywania.
Używam OEM-owego Nero Express, zrobiłem update Biosa.
Czy podane objawy to normalka czy mam reklamować napęd?
Z góry dzięki za poradę, bo nie miałem wcześnier DVD-R i nie wiem co jest normalne a co oznacza uszkodzony naped.
Pozdrowienia
Masmo

Wzrosły wymagania co do jakości płytek. W biosach do Litka, które testuje nie ma prędkości wypalania x2,4. Na rynku jest jeszcze bardzo dużo płyt ze starej produkcji, które nie powinno się stosować do 1633S. I dlatego Masz problemy z wypalaniem na tanich nośnikach x4, które w większości nie trzymają parametrów. I Litek takich nie wypali prawidłowo. Na dobrych nośnikach nie będzie problemu.

:)

Host 02.10.2004 09:45

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wzrosły wymagania co do jakości płytek. W biosach do Litka, które testuje nie ma prędkości wypalania x2,4. Na rynku jest jeszcze bardzo dużo płyt ze starej produkcji, które nie powinno się stosować do 1633S. I dlatego Masz problemy z wypalaniem na tanich nośnikach x4, które w większości nie trzymają parametrów. I Litek takich nie wypali prawidłowo. Na dobrych nośnikach nie będzie problemu.

Czyli czy np.: mój problem z wypalaniem płytki Verbatim x2 DVD-R, na Liteonie 1633S może wynikać z za słabej jakości płyty (płyta z kija za 3,99), po włożeniu do nagrywarki przez chwilkę widzi ją jako DVD-R a potem już nie. Raz wszakże udało mi się nagrać Nero 6, dane na takiej płycie. Przy plusach Verbatima nie ma żadnego problemu, ale są one x4.

B@rtek 02.10.2004 10:23

Cytat:

Napisany przez Host
Czyli czy np.: mój problem z wypalaniem płytki Verbatim x2 DVD-R, na Liteonie 1633S może wynikać z za słabej jakości płyty (płyta z kija za 3,99), po włożeniu do nagrywarki przez chwilkę widzi ją jako DVD-R a potem już nie. Raz wszakże udało mi się nagrać Nero 6, dane na takiej płycie. Przy plusach Verbatima nie ma żadnego problemu, ale są one x4.

LiteOn 1633S obsługuje nagrywanie tylko od 2,4x w górę dla DVD+R i od 2x dla DVD-R :taktak:

Jak masz płytę DVD-R 2x ale nie takiej prędkości w bazie nośników to możesz sobie zaznaczyć w omni, że ten verbatim będzie palony tylko 4x i nie będzie, żadnego problemu :D

Tutaj jest lista obsługiwanych nosników na nowym biosie:
http://club.cdfreaks.com/showthread....highlight=BS0G

P.S.
Jest nowy bios do 1633S BS0H :D

Portalnet 02.10.2004 12:33

a co ten nowy Biosik wnosi - jakie dodatki ? jak sie sprawuje i czy oplaca sie na niego przechodzic ?

B@rtek 02.10.2004 13:04

Wejdź na forum co podałem w poście wyżej i jest tam topic dotyczący tego nowego biosu :taktak: Tylko aby zobaczyć wykresy musisz się zarejestorwać, bo ja Ci nie powiem jak się sprawuje bo mam 832S :)

Masmo 03.10.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez slawekj

Z tą jaością płyt to chyba nie jest tak do końca. Nie twierdze że Esperanza czy Vakoss to super płytki, ale kupiłem je ze wwzględu na pozytywne doświadczenie nagrywania na tanich płytach CDR. Moja nagrywarka LiteOn 52x nagrywała z sukcesem na tanich płytach oprócz "datex'-ów.
Znalzałem rozwiązanie na problem "nie czytania płyt DVD+R przez DVD-Rom-y". http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=40096
Zminilem Booktype zgodnie z podpowiedzą kolegi. Nie wiem tylko dlaczego domyślnym "booktype" nie jest DVD-Rom. Czy ktoś z doświdczonych kolegów mógłby mnie oświecić. Po jaką cholerę nagrywać płyty których nie czytają DVD-Romy a tylko DVD-R?
A przy okazji nagrane na tanich płytach DVD+R dane są prawidłowo czytane przez nagrywarkę DVD-R. Może dane te nie są super bezpieczne ale do MP3 to nie tragedia.
Pozdrowienia dla wszystkich
Masmo

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:42.