![]() |
Użytkownicy Liteon-a 1633S - pomóżcie !
Ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)
Kilka dni temu nabyłem Liteon-a SOHW-1633S. To już mój trzeci napęd tej firmy i z dwóch poprzednich byłem bardzo zadowolony (szczególnie z modelu LTR-48246S). Jednak nowy sprzęcik daje mi ostatnio nieco do myślenia. Oto co najbardziej mnie martwi : - Dioda led świeci się na zielono zarówno podczas odczytu jak i zapisu, nie jest to chyba normalny objaw gdyż z tego co wiem powinna podczas nagrywania świecić się na czerwono, czy ktoś kto ma ten napęd mógłby napisać jak jest u niego ?. - Na niektórych płytkach np.: esperanza +R x4 wyskakuje ***8222;błąd kalibracji lasera***8221; (Nero 6.3.1.17). Płytka nie ulega zniszczeniu i w końcu za którąś próbą udaje się ją wypalić !, powinno być chyba tak, że albo nagrywa albo nie, a nie jak mu się podoba, może ktoś miał te same doświadczenia ?, bo nie wiem czy przypadkiem laser nie jest jakiś walnięty. - Test jakości każdej płyty programem Nero CD-DVD Speed kończy się gdzieś w połowie błędem NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION (030900), co może być tego przyczyną ? Będę niezwykle wdzięczny za odpowiedzi gdyż nie wiem czy mam sprzęt reklamować, czy objawy wypisane powyżej to normalka :) Napiszę jeszcze, iż : - mam bios BS0C - nagrywarka podpięta jest pod pierwszy kanał IDE jako Master (HDD na SATA) - płyta ABIT NF7-S Pozdrawiam Arepo |
- W tym modelu dioda tak świeci i nic nie poradzisz na to, aha świeci do pary z tą od HD :|
- Te espery to pewnie z wałka, one mają taką małą wade, że napis DVD +R wchodzi na warstwe do zapisu (obszar kalibracji) - Przyczyn może być wiele, zobacz w kprobe jakość zapisu. Jeśli będzie fatalna zwolnij test do 4x Też mam 1633s a właściwie to 1213s@1633s i na tym biosie (pobrany ze strony liteon'a) wyniki są nawet lepsze niż na mojej drugiej nagrywarce 812s@832. |
Rzeczywiście problem błędu kalibracji dotyczy jak na razie tylko tych esperanz. Pech chciał, że były to pierwsze nośniki jakie kupiłem do nagrywania i od razu taka niemiła niespodzianka (cena mnie skusiła i to był błąd). Pierwsza myśl to oczywiście, że napęd uszkodzony, ale po sprawdzeniu innych płytek zupełnie się uspokoiłem. Co do diody to jednak trochę dziwne, ale skoro tak jest to trudno, właściwie w niczym to nie przeszkadza. Dzisiaj wieczorem będę robił testy kprob-em i zobaczymy co i jak. Ale widzę, że wszystko jednak OK.
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedz. |
@Arepo
next time try another forum jest dzial "Ogolnie o DVD" |
Następnym razem będę uważał :)
|
Też kupiłem LiteOn'a 1633S i tez mnie martwi :O
1. Migająca tylko zielona lampka też mnie zdenerwowała przy piewszym nagraniu ale uznałem że "ten typ tak ma" 2 Płyty Vakoss x4 i Esperanza x4 "+" nagrywa niby OK! ale prawie żaden napęd DVD-Rom ich nie łapie oprócz jednego Peenier'a ??? . Natomiast na Nagrywarce i w stacjonarnym odtwarzaczu "Magnavox" czyta! 3. Minusów "Media-Store" i "Hawk" nie nagrywa "zawiesza się" przy rozpoczynaniu nagrywania. Używam OEM-owego Nero Express, zrobiłem update Biosa. Czy podane objawy to normalka czy mam reklamować napęd? Z góry dzięki za poradę, bo nie miałem wcześnier DVD-R i nie wiem co jest normalne a co oznacza uszkodzony naped. Pozdrowienia Masmo |
nagrywaj na lepszych nosnikach a nie na takim szajsie to nie bedzi problemow:D
|
Cytat:
:) |
Cytat:
|
Cytat:
Jak masz płytę DVD-R 2x ale nie takiej prędkości w bazie nośników to możesz sobie zaznaczyć w omni, że ten verbatim będzie palony tylko 4x i nie będzie, żadnego problemu :D Tutaj jest lista obsługiwanych nosników na nowym biosie: http://club.cdfreaks.com/showthread....highlight=BS0G P.S. Jest nowy bios do 1633S BS0H :D |
a co ten nowy Biosik wnosi - jakie dodatki ? jak sie sprawuje i czy oplaca sie na niego przechodzic ?
|
Wejdź na forum co podałem w poście wyżej i jest tam topic dotyczący tego nowego biosu :taktak: Tylko aby zobaczyć wykresy musisz się zarejestorwać, bo ja Ci nie powiem jak się sprawuje bo mam 832S :)
|
Cytat:
Znalzałem rozwiązanie na problem "nie czytania płyt DVD+R przez DVD-Rom-y". http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=40096 Zminilem Booktype zgodnie z podpowiedzą kolegi. Nie wiem tylko dlaczego domyślnym "booktype" nie jest DVD-Rom. Czy ktoś z doświdczonych kolegów mógłby mnie oświecić. Po jaką cholerę nagrywać płyty których nie czytają DVD-Romy a tylko DVD-R? A przy okazji nagrane na tanich płytach DVD+R dane są prawidłowo czytane przez nagrywarkę DVD-R. Może dane te nie są super bezpieczne ale do MP3 to nie tragedia. Pozdrowienia dla wszystkich Masmo |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:42. |