Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1633S + Esperanza CD-RW x4 - big problem (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1633s-esperanza-cd-rw-x4-big-problem-40663/)

Dżacho 03.10.2004 14:58

LiteOn SOHW-1633S + Esperanza CD-RW x4 - big problem

Mam problem z LiteON SOHW-1633S i płytką Esperanza CD-RW x4 (stareńką). Podczas wykasowania tejże płytki nagrywarka zawiesila się: Alcohol pokazywał max czas wykasowania 2:30, jednak po ok 5 min nagrywarka jeszcze nie skończyła, więc wcisnąłem Anuluj, lecz program przestał odpowiadać i nagrywarka też (dioda "pracy" nagrywarki dalej migała). Po różnych zabiegach jedynym skutecznym okaza się "twardy" reset. Lecz po tym "zabiegu" LiteON przestał czytać płytki cd-r i cd-rw, a czyta i nagrywa wszystkie dvd.
Wymieniłem na nową ("stara" miała ok. 7 dni :) ).
I znów wrzuciłem płytkę cd-rw x4 Esperanzy (nie wiedząc, ze to Esperanza może być przyczyną problemów). Zrobiłem format - tym razem w Nero. Poszło bez problemu. Następnie zaznaczylem kilka małych plików do nagrania, włączyłem nagrywanie i... nagrywarka przy 50% "stanęła", wyskoczył komunikat Nero" "Power calibration error" - wskaźnik nagrywania płytki nadal migał - i po ok. 30 min nagrywania znów musiałem zastosować "twardy" reset (znów zwis nagrywarki :( ). Po czym LiteON znów nie obsługuje płytek cd-r i cd-rw, tylko wszystkie dvd :(. Obie nagrywarki miały różny firmware. Próbowałem innych firmware'ów, ale nic to nie dało - czyli to nie firmware'u problem. Może ktoś wie co zrobić?
Aha, wystrzegajcie się Esperanzy cd-rw x4 na LiteOn-ie :)

legion 03.10.2004 21:44

mogles uszkodzic ja ta plyta jezeli wczesniej litka tak zalatwiles no to wina jest po stronie espy
no moze byc problem a servis moze go rozwiarze:D

Morris 03.10.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez legion
mogles uszkodzic ja ta plyta jezeli wczesniej litka tak zalatwiles no to wina jest po stronie espy
no moze byc problem a servis moze go rozwiarze:D

W jaki sposób można uszkodzić taką płytą napęd?
Zawsze mi się wydawało, że mimo różnych cudów na płytce, to mogłaby go uszkodzić tylko przez zabrudzenie, pęknięcie, albo złe wyważenie - z tego co napisałeś wnioskuję, że strach robić testy na porysowanych płytach, a nawet na tych normalnych, ale starszych ???

Turboni 03.10.2004 22:32

no mozna poniewaz wiazka lasera odbija sie zle (pod zlym katem) od powierzchni plyty i nie trafia dobrze w soczewke i moze to doprowadzic do uszkodzenia lasera :(

Masmo 03.10.2004 23:41

Też mam problem z DVD-R na LiteOn 1633S. Przy próbie nagrywania w momencie początku nagrywania płytek "-" (Esperanza, Hawk) komp zawiesza się. I tak jak u kolegi tylko "twardy reset". Co ciekawe przy próbie uzyskania informacji o systemie w Oem-owym Nero Express pojawił się "niebieski ekran" w XP. Myśle jednak że to problem soft-u, bo DVD+R nagrywa ok. Prosze o info czy nagrywacie na 1633 minusy?? i jaki macie soft i firmweare? Zrobiłem update firmwearu ze strony litka.... Zastanawiam się czy reklamować nagrywarkę???
Pozdrowienia
Masmo

Dżacho 04.10.2004 00:16

Cholerna Esperanza

Tyle ze nagrywarka obsluguje (nagrywa i odtwarza) wszystkie rodzaje plyt DVD. Nie obsluguje cd-r i cd-rw. Czyli uszkodzenie lasera nie wchodzi raczej w gre. Byc moze istnieje cos takiego jak kalibracja lasera - czyli, byc moze, jest jakis soft do kalibracji. Jesli nie, to miesiac z glowy, bo zanim wrooci z serwisu tyle wlasnie czasu minie. :smutny: :wsciekly: :smutny:

VIZZARD 04.10.2004 00:42

Cytat:

Napisany przez Dżacho
Byc moze istnieje cos takiego jak kalibracja lasera - czyli, byc moze, jest jakis soft do kalibracji.

Jeżeli dobrze mi się wydaje :idea:

To do kalibracji lasera służy eeprom

Dlatego nie jest zalecane wgrywanie eepromów z innych egzemplarzy

Gdyż może to prowadzić właśnie do rozkalibrowania lasera :taktak:

Dżacho 04.10.2004 01:10

Dobrze Ci sie wydaje, ale chyba nie przeczytales wszystkiego. Eprom (zwiazany z firmware) programowalem wiele razy i nic to nie dalo. W dalszym ciagu: DVD - tak. CD - nie. Co oznacza, ze nie jest to tylko programwy problem, ale byc moze czesciowo mechaniczny, ktoory byc moze da sie rozwiazac jakims np. bardziej zaawansowanym niz zwykly firmware softem (czyli jakims serwisowym softem).

VIZZARD 04.10.2004 01:16

Cytat:

Napisany przez Dżacho
Dobrze Ci sie wydaje, ale chyba nie przeczytales wszystkiego

Czytałem, czytałem ... :czytaj:

Ale o programowaniu przez ciebie eepromu nigdzie się wcześniej nie doczytałem :nieee:

:mruga:

Dżacho 04.10.2004 16:10

Mój post na samej górze strony: "...Próbowałem innych firmware'ów, ale nic to nie dało..." - tak napisałem. Nie żebym sie chciał sprzeczać :-) No chyba że programowanie nowym firmwarem, to nie jest programowanie epromu :-P. Szkoda, że nikt nie umie mi pomóc - 4 tyg. w serwisie :(

VIZZARD 04.10.2004 16:22

Cytat:

Napisany przez Dżacho
Mój post na samej górze strony: "...Próbowałem innych firmware'ów, ale nic to nie dało..." - tak napisałem. Nie żebym sie chciał sprzeczać :-) No chyba że programowanie nowym firmwarem, to nie jest programowanie epromu :-P. Szkoda, że nikt nie umie mi pomóc - 4 tyg. w serwisie :(

:O

Eeprom to zupełnie co innego niż firmware :tak!:

Host 04.10.2004 16:57

Cytat:

Napisany przez Masmo
Też mam problem z DVD-R na LiteOn 1633S. Przy próbie nagrywania w momencie początku nagrywania płytek "-" (Esperanza, Hawk) komp zawiesza się. I tak jak u kolegi tylko "twardy reset". Co ciekawe przy próbie uzyskania informacji o systemie w Oem-owym Nero Express pojawił się "niebieski ekran" w XP. Myśle jednak że to problem soft-u, bo DVD+R nagrywa ok. Prosze o info czy nagrywacie na 1633 minusy?? i jaki macie soft i firmweare? Zrobiłem update firmwearu ze strony litka.... Zastanawiam się czy reklamować nagrywarkę???
Pozdrowienia
Masmo

No ja też mam problem z "-", jedną udało mi się nagrać, ale problem leży mam nadzieję w zbyt małej prędkośći "-", mianowicie 1633S nagrywa od 2,4x a ja mam płytki x2.

VIZZARD 04.10.2004 18:04

Cytat:

Napisany przez Host
No ja też mam problem z "-", jedną udało mi się nagrać, ale problem leży mam nadzieję w zbyt małej prędkośći "-", mianowicie 1633S nagrywa od 2,4x a ja mam płytki x2.

Z pewnością tak jest :taktak:

Zwłaszcza jeżeli masz Benq x2 DVD-R :D

Trafiłem?

Host 04.10.2004 18:57

No niestety, palę tylko na Verbatimach, ew. TDK.

VIZZARD 05.10.2004 00:21

Cytat:

Napisany przez Host
No niestety, palę tylko na Verbatimach, ew. TDK.

No i dlatego tak rzadko grywam w Totka :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12.