![]() |
LiteOn SOHW-1633S + Esperanza CD-RW x4 - big problem
Mam problem z LiteON SOHW-1633S i płytką Esperanza CD-RW x4 (stareńką). Podczas wykasowania tejże płytki nagrywarka zawiesila się: Alcohol pokazywał max czas wykasowania 2:30, jednak po ok 5 min nagrywarka jeszcze nie skończyła, więc wcisnąłem Anuluj, lecz program przestał odpowiadać i nagrywarka też (dioda "pracy" nagrywarki dalej migała). Po różnych zabiegach jedynym skutecznym okaza się "twardy" reset. Lecz po tym "zabiegu" LiteON przestał czytać płytki cd-r i cd-rw, a czyta i nagrywa wszystkie dvd.
Wymieniłem na nową ("stara" miała ok. 7 dni :) ). I znów wrzuciłem płytkę cd-rw x4 Esperanzy (nie wiedząc, ze to Esperanza może być przyczyną problemów). Zrobiłem format - tym razem w Nero. Poszło bez problemu. Następnie zaznaczylem kilka małych plików do nagrania, włączyłem nagrywanie i... nagrywarka przy 50% "stanęła", wyskoczył komunikat Nero" "Power calibration error" - wskaźnik nagrywania płytki nadal migał - i po ok. 30 min nagrywania znów musiałem zastosować "twardy" reset (znów zwis nagrywarki :( ). Po czym LiteON znów nie obsługuje płytek cd-r i cd-rw, tylko wszystkie dvd :(. Obie nagrywarki miały różny firmware. Próbowałem innych firmware'ów, ale nic to nie dało - czyli to nie firmware'u problem. Może ktoś wie co zrobić? Aha, wystrzegajcie się Esperanzy cd-rw x4 na LiteOn-ie :) |
mogles uszkodzic ja ta plyta jezeli wczesniej litka tak zalatwiles no to wina jest po stronie espy
no moze byc problem a servis moze go rozwiarze:D |
Cytat:
Zawsze mi się wydawało, że mimo różnych cudów na płytce, to mogłaby go uszkodzić tylko przez zabrudzenie, pęknięcie, albo złe wyważenie - z tego co napisałeś wnioskuję, że strach robić testy na porysowanych płytach, a nawet na tych normalnych, ale starszych ??? |
no mozna poniewaz wiazka lasera odbija sie zle (pod zlym katem) od powierzchni plyty i nie trafia dobrze w soczewke i moze to doprowadzic do uszkodzenia lasera :(
|
Też mam problem z DVD-R na LiteOn 1633S. Przy próbie nagrywania w momencie początku nagrywania płytek "-" (Esperanza, Hawk) komp zawiesza się. I tak jak u kolegi tylko "twardy reset". Co ciekawe przy próbie uzyskania informacji o systemie w Oem-owym Nero Express pojawił się "niebieski ekran" w XP. Myśle jednak że to problem soft-u, bo DVD+R nagrywa ok. Prosze o info czy nagrywacie na 1633 minusy?? i jaki macie soft i firmweare? Zrobiłem update firmwearu ze strony litka.... Zastanawiam się czy reklamować nagrywarkę???
Pozdrowienia Masmo |
Cholerna Esperanza
Tyle ze nagrywarka obsluguje (nagrywa i odtwarza) wszystkie rodzaje plyt DVD. Nie obsluguje cd-r i cd-rw. Czyli uszkodzenie lasera nie wchodzi raczej w gre. Byc moze istnieje cos takiego jak kalibracja lasera - czyli, byc moze, jest jakis soft do kalibracji. Jesli nie, to miesiac z glowy, bo zanim wrooci z serwisu tyle wlasnie czasu minie. :smutny: :wsciekly: :smutny:
|
Cytat:
To do kalibracji lasera służy eeprom Dlatego nie jest zalecane wgrywanie eepromów z innych egzemplarzy Gdyż może to prowadzić właśnie do rozkalibrowania lasera :taktak: |
Dobrze Ci sie wydaje, ale chyba nie przeczytales wszystkiego. Eprom (zwiazany z firmware) programowalem wiele razy i nic to nie dalo. W dalszym ciagu: DVD - tak. CD - nie. Co oznacza, ze nie jest to tylko programwy problem, ale byc moze czesciowo mechaniczny, ktoory byc moze da sie rozwiazac jakims np. bardziej zaawansowanym niz zwykly firmware softem (czyli jakims serwisowym softem).
|
Cytat:
Ale o programowaniu przez ciebie eepromu nigdzie się wcześniej nie doczytałem :nieee: :mruga: |
Mój post na samej górze strony: "...Próbowałem innych firmware'ów, ale nic to nie dało..." - tak napisałem. Nie żebym sie chciał sprzeczać :-) No chyba że programowanie nowym firmwarem, to nie jest programowanie epromu :-P. Szkoda, że nikt nie umie mi pomóc - 4 tyg. w serwisie :(
|
Cytat:
Eeprom to zupełnie co innego niż firmware :tak!: |
Cytat:
|
Cytat:
Zwłaszcza jeżeli masz Benq x2 DVD-R :D Trafiłem? |
No niestety, palę tylko na Verbatimach, ew. TDK.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12. |