Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   problem z nagrywarką (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywarka-40733/)

saboteur 04.10.2004 20:22

problem z nagrywarką

Mam problem, nagrywarka combo toshiba dvd-rom sd-r2312 w cq presario 2170ca (do niedawna dzialala bez zarzutu) nie nagrywa tak jak powinna. NIby wypalanie przebiega prawidlowo ( raz na 7-10 prób występuje jakiś błąd) , :klnie: a teraz krztusi sie niemilosiernie i częsciej zostaje w kompie niż wypełza na powietrze. Ale to nic, okazuje się że na płytkach danych nie znajdziemy (ani muzyki, probowalem płytek kilku firm i różnych prędkości zapisu do 24x). Po włożeniu nieudanie nagranej plytki do napędu nero (lub roxio) wykrywa ją jako czystą i ponownie mozna na niej nagrywac (nieudanie).

....... Tylko Raz po nagraniu na verbatimie plytka zostala odczytana na INNYM komputerze na moim nie. Programy ktorych używałem to NERO, ROXIO i windowsowy na systemie win xp home . Sterowniki aktualne itd.
Dziekuje ze pomoc

gallus 04.10.2004 20:41

hmm, to może oznaczać że twoja nagrywarka nie lubi tanich CD, albo lubi je nagrywac ale z mniejszymi predkościami.... - spróbuj. A tak na wszelki wypadek zainstaluj Force ASPI 1.7 włącz DMA dla napedu, wyłacz nagrywanie wbudowane w system, zobacz co się będzie działo.

saboteur 05.10.2004 12:15

zrobilem wszystko, ale jak wlaczyc DMA? we wlasciwosciach nagrywarki w wlasciwosciach systemu? w sumie to awaria nastapila nagle , nagrywarka ma rowny rok. Czy moze pomóc reinstalacja windowsa? :klnie:

saboteur 05.10.2004 18:23

ustawilem wszystko, jednak nie dziala nadal. Wyglada to teraz tak, że gdy konczy sie proces nagrywania to komp sie zawiesza na chwile, chyba z takiego powodu ze plytka nie moze wyjechac z napedu mimo ze sluchac usilne starania :). A gdy wyjedzie na zewnątrz (z moją pomocą ) to i tak na niej nic nie ma i nie nadaje sie do ponownego nagrywania. Pomozecie? (e.gierek)

gallus 05.10.2004 18:56

menedżer urzadzeń kontrolery IDE... wybierasz kontroler klikasz 2x i wchodzisz w zakladke ustawienia zaawansowane i wybierasz DMA jeżeli dostepne

saboteur 05.10.2004 22:35

dziekuje Tobie, udalo mi sie to wczesniej zrobic (jest opis na cdrinfo.pl) ale mimo wszystko klapa

saboteur 26.10.2004 21:24

bios

a może wymiana biosu na nowszy, slyszalem jednak ze mozna przez to uwalic nagryware

l3h 28.10.2004 19:35

zainsaluj najnowsze nero i wsystko będzie dobrze

LordDead 11.11.2004 13:14

Mam ten sam problem. Sprawdziłem to dma - jest włączone. Sterowniki mam zainstalowane prawidłowo, aspi też. Uzywam najnowszego Nero, próbowałem też wypalać w programie dołączonym do nagrywarki. Mimo to ciągle nie działa!

saboteur 12.11.2004 16:58

odp

ja juz to zrobilem. nachuchalem :) na laser (małe niebieskie oczko) zeby go zwilżyć leciutko a później lekko wytarłem wykałaczką do ucha (takim wacikiem) . zaczęlo nagrywać dobrze.
Mimo wszystko radze uważać i robić bardzo delikatnie - powinno pomóc ale nie jest to pewne, być może masz inny problem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38.