![]() |
Trzeszczący dzwięk przy odtwarzaniiu DVD
Mam taki problem, jak w temacie. Otóż kiedy chce obejrzeć jakiś film z DVD, dzwięk bardzo trzeszczy, a obraz czasami się zacina. Dodatkowo, chociaż to zaraz jeszcze sprawdzę, ostatnio przy korzystaniu z napędów zużycie procesora wzrasta do 100% i tak się utrzymuje. Kiedy chcę coś przegrać z płyty na twardziela, praktycznie oprócz tego nic nie mogę zrobić.
Co może być tego przyczyną? Zwykle jest to wyłączone UDMA, ale już dwa razy sprawdziłem i jest ustawione. Chyba, że robi się to w innym miejscu??? A co innego? Przed chwilą zainstalowałem najnowsze VIA 4in1, wykluczyłem jedyny problem w managerze urządzeń, który występował i teoretycznie wszystko powinno teraz dobrze działać. A niestety nie chce :( |
apropo via nowego to sie zrazilem bo komp mi sie wieszal i resetowal na najnowszym teraz jade na 4,49 i jest super
|
Weź zmutuj w mikserze...cd digital czy coś takiego...
|
Cytat:
Jeszcze jedno - przed chwilą zainstalowałem najnowsze Force Aspi. I to też kompletnie nic nie dało. Obciążenie procesora przy odtwarzaniu filmu waha się w okolicach 50% i dzwięk trzeszczy cholernie. Co to może być? |
chodzi mu o to ...żebyś wyłączył (mute) dzwięk dla CD Digital w mikserze karty dzwiekowej ;)
|
do nowych chipsetow pod 4 najnowsze do zlomow z socketem370 i chipem via tylko do wersji 4.46 są zalecane
|
Cytat:
a) przed chwilą, kiedy odtwarzałem film, zobaczyłem, że to nie tylko odtwarzany film wtedy trzeszczy, ale wszystkie dzwięki na komputerze - tu przyczyną jest po prostu zbyt duże zużycie mocy procesora, a nie wiem, skąd się ono bierze, b) sprawdziłem i tę opcję mam od początku zaznaczoną (mute). Wkurzająca sprawa... |
Cytat:
|
ja mam tez gigabyta 7vaxp-ultra na kt400 i mi najlepiej dziala na 4,49
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Jedna rzecz mi się tutaj nie podoba. Przy ustawieniach kontrolerów IDE, dla podstawowego kanału wygląda to, jak poniżej, czyli chyba dobrze:
|
Ilość załączników: 1
Natomiast dla kanału pomocniczego już tak, jak niżej. Wynika z tego, że pracuje w trybie PIO, a to niedobrze. Tylko jak to zmienić ???
|
Cytat:
|
Przejrzałem wszystko i przyczyna może być tylko jedna. Tak więc skracam swoje pytanie:
Co zrobić, jeżeli przy odtwarzaniu płyt w napędach zużycie procesora przekracza 50%, a czasami dochodzi do 100? |
odinstaluj kontroler IDE i zresetuj kompa. DMA powinno sie włączyć po restarcie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45. |