Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD+XP =PROBLEM - Help,Hilfe,Ratunku,Pomocy :) (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-xp-problem-help-hilfe-ratunku-pomocy-40896/)

rafakow 08.10.2004 09:22

A może spróbuj wywalić kontrolery IDE z menadżera urządzeń i wykonaj restart. A nóż widelec się uda?

aeste 08.10.2004 00:35

Nie mam nic powpinane. Wszystkie sloty PCI były puste, tylko grafika w AGP. Bios rozpoznaje tego DVD bez żadnych problemów - dlatego jest to dla mnie tak bardzo dziwne. Oba sloty IDE są w biosie odblokowane. Podpinałem na tej samej taśmie i takim samym ustawieniu zworków nagryware i śmigała bez problemów, a DVD jest widzialny tylko w biosie, w windzie nie istnieje :(

krasnal 07.10.2004 23:26

Czy masz może wpięte jakieś karty PCI. (tuner tv, lub podobne). Jeżeli tak wyjmij kartę, odinstaluj IDE i restart. Być może któraś z kart koliduje z napędem, pomimo że czasami nie ma żadnych komunikatów w System>Sprzęt. Jeżeli to to, to spróbuj, w innym slocie, może nie będzie konfliktu.
P.S. Rozumiem że napęd jest wykrywany w BIOS'ie.

aeste 07.10.2004 21:45

Przerobiłem chyba wszystkie możliwe kombinacje (zamiana nagrywarki z dvd taśmami, primary/slave itd.) najwięcej prób wykonywałem w połączeniu:
1. HDD - primary master 2.CDRW - primary slave / na jednej taśmie
3. DVD Secondary master / na drugiej taśmie
Tu chyba naprawdę nie chodzi o zworki, ani podpięcie, bo w tym temacie już chyba naprawdę spróbowałem wszystkiego :( - szkoda mi wyrzucać to dvd bo dobre było .... ale zaczynam tracić pomysły i cierpliwość :(

namor 07.10.2004 19:26

napewno nagrywarke i DVD masz podpięte na jednej taśmie a jak masz ustawione zworki ?

aeste 07.10.2004 19:10

DVD+XP =PROBLEM - Help,Hilfe,Ratunku,Pomocy :)

Witam wszystkich.
Problem dotyczy Odtwarzacza DVD Sony 1621.
Działał u mnie na XP przez 2 lata bez żadnych problemów.
Nadszedł w końcu czas zmiany płyty głównej (z ECS na GB 7NF-RZ), w związku z tym formatowałem twardziela, dołożyłem jeszcze do kompa Nagrywarę.
Po zainstalowaniu windy prawie wszystko było oki. Prawie, bo Windows znalazł wszystko oprócz owego DVD, widzi nagrywarkę, dyski itp, itd, ale w ogóle nie wykrywa odtwarzacza DVD. Sprawdziłem taśmy, kable zasilające, zworki i wszystko jest ok. Przy starcie kompa DVD jest bez problemów znajdowany !!!, jeżeli włożę do niego płytę instalacyjną, to można ją z tegoż odtwarzacza zapuścić i zainstalować cały system. Natomiast jak tylko odpali Windows odtwarzacza nie widać.
Kilka dni temu doinstalowałem SP2, ale nie wiem, czy to może mieć wpływ.
Z tego, co wiem do odtwarzaczy dvd nie ma skąd ściągnąć sterowników, nawet jakby to co mi da sterownik, jeżeli w zakładce: syste/menedżer urządzeń/ w kategorii odtwarzacze CD widać tylko nagrywarkę??
Jeżeli ktoś miał podobny problem, lub ma pomysł jak to rozwiązać to proszę o poświęcenie kilku minut i przelanie swoich pomysłów......
Pozdrawiam.
AESTE

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21.