Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Mała dyskusja (https://forum.cdrinfo.pl/f15/mala-dyskusja-40902/)

Pastor 07.10.2004 20:55

Mała dyskusja

Wymyśliłem sobie by zrobić płytkę DVD z muzyką ale w trochę inny sposób.
Chodzi mi mianowicie o to by na płytkę DVD wrzucić kilka płyt CD audio i zrobić
do tego menu. Wyglądało by to tak: wkładam płytkę do odtwarzacza na telewizorze pojawia się ładne kolorowe menu zawierające okładki płyt , wybieram daną płytę wciskam start i z głośniczków płynie ładna muzyczka. Ekran w tym momencie robi się czarny lub można załączyć jakieś ciekawe graficzki np zdjęcia zespołu. Przyciskiem I<< lub >>I przechodzę do kolejnych utworów (tak jak ma to miejsce z przejściem do danej sceny w filmie).
I co wy na to? Ciekaw jestem waszego zdania na ten to temat.
Czy coś takiego jest do zrobienia? :wow: :wow: :wow: :piwo:

VIZZARD 07.10.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez Pastor
do tego menu. Wyglądało by to tak: wkładam płytkę do odtwarzacza na telewizorze pojawia się ładne kolorowe menu zawierające okładki płyt , wybieram daną płytę wciskam start i z głośniczków płynie ładna muzyczka. Ekran w tym momencie robi się czarny lub można załączyć jakieś ciekawe graficzki np zdjęcia zespołu. Przyciskiem I<< lub >>I przechodzę do kolejnych utworów (tak jak ma to miejsce z przejściem do danej sceny w filmie).

Faaajne! Faaajne! :D

Pastor 07.10.2004 21:03

Że fajne to i ja wiem, miałem na myśli dyskusję bo mam pewne pomysły jak to zrobić a jestem ciekaw jak wy "forumowicze" to widzicie od strony technicznej . :idea: :pisze: :idea: :pisze:

namor 07.10.2004 21:17

Cytat:

Napisany przez Pastor
Czy coś takiego jest do zrobienia?

może nie nie wszystko to co chciałeś ale większość da rade zrobić w Audio DVD Creator

VIZZARD 07.10.2004 21:19

Cytat:

Napisany przez Pastor
Że fajne to i ja wiem, miałem na myśli dyskusję bo mam pewne pomysły jak to zrobić a jestem ciekaw jak wy "forumowicze" to widzicie od strony technicznej . :idea: :pisze: :idea: :pisze:

No nie wiem czy to takie oczywiste

Że to fajne jest :D

Są różne gusta i dla niektórych

Może się to wydać np. dennym pomysłem :D

Pastor 07.10.2004 21:39

A czy to jest forum o gustach? :cisza: czy raczej zagadnień dotyczących nagrywania.
A jak komuś zagadnienie wydaję się denne to raczej powinien zmienić stronę na http://www.przyjaciolka.pl/
Pozdrawiam :papa:

VIZZARD 07.10.2004 21:57

Cytat:

Napisany przez Pastor
A czy to jest forum o gustach? :cisza: czy raczej zagadnień dotyczących nagrywania.
A jak komuś zagadnienie wydaję się denne to raczej powinien zmienić stronę na http://www.przyjaciolka.pl/
Pozdrawiam :papa:

Jak by nie było o gustach

To by po pięć tematów dziennie nie było: :nie:

"A co kupić?"

I wymiany poglądów też by nie było

Bo wszyscy wybierali by to samo :|

Widzę, że kolega z góry założył, że swoim pomysłem

Wspiął się na wyżyny intelektualnej ekstazy ^_^

I każdy kto jest odmiennego zdania jest be :sciana:

Polecam uważne czytanie swoich postów:
Cytat:

Napisany przez Pastor

Ciekawe kto to napisał, ha? :wow:

:glaszcze:

A co do http://www.przyjaciolka.pl/

To widzę, że adres ten jest koledze dobrze znany :welcom:

:czar:

Turboni 07.10.2004 22:08

znany i moze czesto odwiedzany :>

legion 08.10.2004 00:58

Cytat:

Napisany przez Pastor

oj ale pracy cie czeka :) i plytek by zrobic z tego cos takiego jak piszesz :D
co chcecie od http://www.przyjaciolka.pl/ piekna strona a ile informaci i mondrosci tam zawrtych:haha:

Pastor 08.10.2004 08:07

Co do przyjaciółki to wcale nie byłem złośliwy :peace: ||

Pracy może dużo ale efekt może być ciekawy. Może w weekend się troszkę pobawię jak coś wymodzę to się podzielę wrażeniami.
Pozdrowionka :piwo:

Ufil123 08.10.2004 14:36

mialem kiedys podobny pomysl ,jest to jak najbardziej do zrealizowania!!!
widze to tak:
menu
1.robisz glowne menu - w ktorym zamieszczasz dane okladki z plyt
2.nastepnie robisz menu do kazdej plyty w ktorym bedzie np.spis piosenek

konwersja audio ->dvd
1.przerabiasz pliki z mp3 lub z plyty audio do formatu mp2 lub ac3 (np.ffmpeggui)
2.robisz obraz z okladek danego zespolu lub ich zdjecia (np.w formie pokazu slajdów) lub sciagasz z sieci filmiki ktore przedstawiaja jakies tam obrazki (tak jak w windows media player)
3.obraz przerabiasz na mpv ( wodpowiedziej rozdzielczosci)
4.teraz pozostaje tylko authoring :) - wszystko mozna bbbardzo fajnie polaczyc w DVDMaestro - wiedze to w ten sposob ze po kazdym utworze nastepuje powrot do menu aktualnie sluchanej plyty!!!

jak znajde chwile czasu to sprobuje zrobic cos takiego z kilkoma pisoenkami i powiem jak wyszlo

pozdrawiam

Pastor 09.10.2004 18:44

Dziendoberek!
Co do Audio DVD Creator to sprawa wygląda tak.
Programik jest spoko, obsługa również nie stwarza problemów, wersja demo pozwala na stworzenie płytki z 5 rozdziałami (tak program określa kolejne płyty) i 5 utworami w każdym rozdziale. Menu tak stworzonej płyty wyglkąda skromnie ale przejrzyście tła zawarte w programie nie powalają na nogi ale z łatwością można wstawić własne obrazki. Jak ktoś mi podpowie jak wstawić obrazki do posta to zademonstruję.
Pojawił się tylko mały problem stacjonarny odtwarzacz nie chce mi przeczytać tak zrobionej płyty, przypuszczam że chodzi o format Audio DVD, w komputerze nie ma tego problemu. Pozostaje mi tylko coś zrobić by przeskoczyć ten problem.
Ufil123 czekam na wieści od Ciebie, poszukam jeszcze w necie i może sam sprawdzę wg twojego sposobu.

legion 09.10.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez Pastor
Dziendoberek!
Co do Audio DVD Creator to sprawa wygląda tak.
Programik jest spoko, obsługa również nie stwarza problemów, wersja demo pozwala na stworzenie płytki z 5 rozdziałami (tak program określa kolejne płyty) i 5 utworami w każdym rozdziale. Menu tak stworzonej płyty wyglkąda skromnie ale przejrzyście tła zawarte w programie nie powalają na nogi ale z łatwością można wstawić własne obrazki. Jak ktoś mi podpowie jak wstawić obrazki do posta to zademonstruję.
Pojawił się tylko mały problem stacjonarny odtwarzacz nie chce mi przeczytać tak zrobionej płyty, przypuszczam że chodzi o format Audio DVD, w komputerze nie ma tego problemu. Pozostaje mi tylko coś zrobić by przeskoczyć ten problem.
Ufil123 czekam na wieści od Ciebie, poszukam jeszcze w necie i może sam sprawdzę wg twojego sposobu.

zalezy jaka masz stacjonarke :) a wrzucenie zalocznika polega na tym ze 640/480
max obrazek wciskasz pod postem guzik zarzadzanie zalocznikami potem przegladaj i na koncu uploda i tyle :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:37.