![]() |
OVERCLOCKING P3 450MHZ > 512KB/100mhz*4,5
Witam!
Jak go można podkręcić? On jest na SLOT1... zworki mam na mobo... i on ma 512 cache... i 100mhz fsb... mnożnik to 4,5.... mam możliwość zmiany mnożika o 0,5... i szyny 100/112/124 czy coś w tym stylu... i pytanie.. jak go bezpiecznie max podkręcić? |
ten procek ma zablokowany mnożnik. Możesz tylko podnieść magistrale FSB.
jeśli twoje mobo obsługuje dzielniki PCI/AGP to tak ustawiaj aby zbytnio nie podnosić Mhz na tych szynach. |
Cytat:
A skąd wiesz że ma mnożnik zablokowany?!... A FSB mam przez zworki na mobo... 100, 112...133 to tak mniej więcej ile jest bezpiecznie? 100 to standart... A zasilanie tzn napięcie zmienic? mam 0,5% 1,5% 7,8% i jeszcze coś.. :kasa: |
Cytat:
Zobacz w Biosie płyty głownej czy nie ma opcjii ustawień Mhz dla FSB i AGP/PCI. jeśli mobo jest na BXie to zapewnie dzielnika dla AGP nie ma. Dla Pci to 33Mhz |
Cytat:
|
eeee...zworki ,no ale biosa też masz :)
1.Pamięci jesli masz PC-100 (niskiej jakości) to mogą się wysypywać, jesli będą pracować ponad 100Mhz 2.Jesli podniesiesz nie dzieloną magistrale z szyna PCI i AGP to mogą się usmażyć/paść/zwisy 3.Lub komp Ci się nie uruchomi. Tak więc możesz mieć sporty ekstremalne ;) no ale próbuj ustawiając magistrale na 112Mhz PCI powinien wynosić wtedy bezpieczne 33Mhz, potem bezpieczne FSB są 124 i 133Mhz. Ps.Moim zdaniem, podkręcnie tego procka nie wiele da zysku. |
Ja mam płytę na BXie i P3 550. Pamięć 256MB SDR133. W BIOSie mam możliwość zmiany częstotliwości FSB tak jak to zostało powiedziane: 100, 103, 112 i 124. Kiedyś pracowałem na "maxa" (ustawiłem 124MHz) i powiem Ci tyle, że procesor nie wiele więcej się grzał, XP się nie wieszał, 98 się co jakiś czas wieszał. Teraz mam 2000 ale nie sprawdzałem jak tu się trzyma :)
Jeśli chodzi o wydajność to na moim P3 z 550@681 wyraźnie czuć różnicę wszędzie, zwłaszcza w grach. Ale co z tego jak pogra się 10 minut i twardy reset? :nie: Bez sensu. I tak teraz nie gram, 2000 i tak mi wolno chodzi także już nie zwracam uwagi na prędkość. :haha: A manipulowanie zworkami na płycie u mnie nic nie zmienia (Acorp 6BX81). Jedynie jak zmienię stan zworki "TURBO", to w efekcie włącza się 133 (z 100 na 133). :) |
Cytat:
To że bios mam to wiem... :P Pamięci mam 133 Tzn to co napisales to wiem... Tylko niechciałbym zepsuć tamtego procka więc pytam... Chcialbym z niego zrobić tak 550 ;) To mi wystarczy |
jeśli podniesiesz szybkośc magistrali ze 100Mhz na 124Mhz to procek będzie pracował na 558Mhz.
jesli komp się nie uruchomi można podnosić o jedną jednostke napięcie,,, ale to już Twoje ryzyko...i nie polecałbym tego. To że nie chcesz zepsuć procka to logiczne, ale zbyt wysokie podkręcanie to zawsze jest jakieś ryzyko uszkodzenia niekoniecznie procesora i to też jest logiczne. Chcesz się bawić to się baw, ale efekt i tak będzie marny...ten procesor już nie podoła dzisiejszym aplikacją, nawet jak będzie działał na 550 Mhz :fiu: |
Teraz tak patrze i mam tylko 100, 112, 133, 148...
Hm... ustawie na 112... mam nadzieje że będzie ok... |
Dokupiłem sobie SRAMY ... mam już 768 czyli max i mam P3 450@508.... raczej jestem zadowolony, wystarczy mi!
|
Eeee... ustawiłem sobie FSB 133Mhz no i mam 600mhz ;D ale mam pytanko... co zrobić bo sie czasem zawiesza... to sprawa napięcia czy co? mam 2x256 sd ram 133mhz i 1x256sdram 100mhz
|
Cytat:
|
Pamięci są na 133 a więc powinny to obsłużyć.. i chyba jest ok jak jest 133mhz przeciez to jedna ze standartowych wartości FSB :| No narazie jade na 504... a róźnica między 450 a 600 jest napewno tymbardziej że on ma 512 keszu :P
|
Cytat:
Popraw chłodzenie, dodatkowy wiatrak najlepiej do grafiki i oczywiście procesora ...może pomoże. I wywal kość pamięci PC-100 które przeważnie poprawnie działają do 112Mhz Jeśli nie pomoże, będzie trzeba zwiększyć napięcie procesora z 2.0 na 2.1 (maks 2.2V) - decyzje zostawiam Tylko Tobie - To już jest ekstremum! Cytat:
Jeśli to BX to płyta ma dzielnik na szynie PCI na magistrali 133 (Standart). Dla pewności trzeba by było sprawdzić z jaką częstotliwością pracują PCI i AGP na FSB 133Mhz. Standart taktowania PCI to 33Mhz a AGP to 66Mhz |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:34. |