![]() |
Medium Speed Error !!!
Od kilku dni mam komunikaty "Medium Speed Error" (Nero, Alcohol) przy próbie nagrywania płyt CD Mint Multi-Speed 1x - 52x - dotychczas wszystko było ok.
Czasami pomagał na taki komunikat restart kompa ale z ograniczeniem szybkości nagrywania do 12x ale teraz już wcale nie mogę wypalać tych płyt. Inna marka CD Imation też tylko 12x :( Win XP-Pro Sp1 Ricoh MP7240A 24x10x40 Najnowsze ASPI |
To slynna przypadlosc napedow Ricoha. Wpisz w wyszukiwarce forum 'medium speed error' albo 'mse' i bedziesz mial lekture na dlugo.
|
wgraj nowszy bios (o ile możliwe)
w Men. urządzeń usuń kanał IDE, na którym jest nagrywarka i uruchom ponownie kompa sprawdź DMA, ma być włączone jeśli nie pomoże to przeczyść jeszcze optyke |
Sorry
Właśnie tak zrobiłem |
Pomyslow bylo tu wiele, ale tak naprawde pomaga tylko uzywanie dobrych plytek a minty do takich nie naleza. Sam z tym walczylem dawno temu, nawet serwis nic madrego nie potrafil powiedziec.
|
Poszukaj w tym dziale jakis gosc o nicku Laser ten problem niby rozwiazał jak satre topicki przegąladłem poszukaj moze cos Ci to pomoze
|
|
Pomogło :piwo: ^_^
wypala nawet Minty Big THX |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:34. |