Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Mulenie sie kompa LG 8120b 12x8X32x (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mulenie-sie-kompa-lg-8120b-12x8x32x-41048/)

Kietlaz 11.10.2004 12:13

Mulenie sie kompa LG 8120b 12x8X32x

Witam!!!

Wiec mój problem jest nastepujacy :
Posiadam starą nagrywarkę tzn LG 8120b 12x8X32x
problem polega na tym że gdy nagrywa komp sie muli (zwalna wszystko), robiłem wszystko wymieniałem szelki , zmieniałem bios,przerzucałem slave, master itp.Nie mogę zdiagnozować tego problemu.Np niekiedy ja wrzurzcam czystego winxp jest dobrze , po czym coś i nagle znowu jest lipa.W tym momencie mam kłopoty z nagrywaniem (mulenie), ale bywało też tak że gdy odczytywałem z niej lub kopiowałem komp sie mulił .Poprosił bym kogoś o jakaś pomoc , zdiagnozowanie tego bo ja już naprawdę nie widzę szansy na rozwiazanie tego problemu
Z góry Dziekuję

:klnie:
Kietlaz

gallus 11.10.2004 13:59

Włącz DMA dla napedu, powinno pomóc, a na wszelki wypadek zainstaluj Force ASPI 1.7 i wyłącz nagrywanie wbudowane w system :)

Kietlaz 11.10.2004 17:33

zrobiłem wszystko tylko jak sie wyłacza nagrywanie w systemie

gallus 11.10.2004 17:38

własciwości nagrywarki -> zakładka Nagrywanie -> odznacz "włącz nagrywanie dysków CD dla ...."

MacGyver 11.10.2004 17:52

LG 8120B nie obsługuje trybu DMA (only PIO-4) i dlatego muli podczas nagrywania. Mozesz miec problemy z nagrywarką z włączonym DMA więc uważaj.

Kietlaz 11.10.2004 18:03

Dobra nic to nie dało , czy z włączonym dma czy wyłaczonym jest tak samo,na slave mam dvd ( z dma,automatyczne wykrywanie).Co teraz ........

Kietlaz 11.10.2004 18:04

Tylko wątpie zeby cos dalo odpiecie dvd bo z tego co pamietam bez pozytywnych rezultatów, ach wazna rzecz przy kopiowanu też mi zwalnia ........???????????????

MacGyver 11.10.2004 18:11

Widzę, że nie widzisz róznicy między trybami DMA i PIO (w którym pracuje Twoja nagrywarka).
DMA przesyła dane z dysku do nagrywarki bez użycia procesora natomiast w PIO w przesyłaniu danych bierze jeszcze udział procesor i dlatego podzas nagrywania system wolno chodzi i zaczyna się strasznie mulić.
Twoja nagrywarka pracuje tylko w PIO (Link do opisu Twojej nagrywarki)
Spróbuj wgrać nowy bios do niej...

..::Update::...
Daj HDD na Primary Master (PM) a napędy optyczne na Secondary (nagrywarka na Master)

Kietlaz 11.10.2004 18:58

wgrałem bios 2.0 nic nie dało, poprzedno też tak było , na jednym ide mam dysk, na drugim mam na mastera nagrywarke(pio), dvd (dma),Czy nagrywa czy odczytuje zwalna na maxa komp, mialem tak wiele razy , kombinowałem na wiele sposobów, podejrzewam ze jesli postwiłbym winxp byloby dobrze po czym coś i znowu zle , na tym polega rzecz , ze nie moge postwic diagnozy i dlatego prosze o pomoc...moze cos wykombinujemy ...Dzieki za zainteresowanie....czekam na posty.....

grzeniu 11.10.2004 19:41

Probowales usunac kanal IDE z nagrywarka i zrestartowac kompa? XP zainstaluje kanal na nowo i powinien sam wlaczyc DMA jezeli dostepne. Ta windoza tak ma, ze sama przelacza tryb transferu na PIO4 jesli np robisz odczyt plyty z bledami w odczycie typu zabezpieczone plyty. Czesto jak sprawdzisz to niby DMA masz wlaczone ale wcale tak byc nie musi.

Nawiasem mowiac twoja nagrywarka dziala w trybie DMA, nie dziala natomiast w UDMA 2 co tu chyba zostalo troche pomieszane.

Kietlaz 12.10.2004 22:44

Zadziałało , wielkie dzięki za podpowiedzi usunąłem kanał i na nowo sie zainstalował i jest good ..................Pozdrawiam>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>
Więc koniec mulenia

mastermania 22.10.2004 08:23

mam tą nagrywarke i nie mam takiego problemu.
zmieniłem bios na 2.0 z nijakim skutkiem.
jeżeli używasz win98 to zainstaluj "IDE VIA" nie VIAHyperion4in1453v
i zmień wszystkie taśmy ide na 80.
jeżeli używasz XP to zainstaluj VIAHyperion4in1453v, ASPI.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:24.